Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2014 | Teme: računalnik

Še ena blagajna

Področje namiznih računalnikov je še kar v  fazi eksperimentiranja, saj toliko poizkusov v smeri zaslonov na dotik, pa takih in drugačnih kombinacij naprav vse-v-enem prej nismo videli. V zadnjih nekaj letih smo tako nenehno priča napravam, ki imajo zelo nišno uporabno vrednost.

Računalnike vse-v-enem z zaslonom na dotik v resničnem svetu vidimo ponavadi v vlogi blagajne v restavraciji ali trgovini. Takrat jih poganja neki progam, ki je bil razvit za hitrejše vnašanje naročil in ga povprečen uporabnik ne bo nikdar videl na svoji domači napravi. V vlogi teh blagajn se ti računalniki očitno znajdejo dobro, saj so še vedno prisotni, tako da vidijo v njih uporabno vrednost vsaj v gostinstvu.

Ob prihodu novih Oken, ki skušajo biti na vse pretege uporabna z zaslonom na dotik, so izdelovalci dobili nov zagon in računalnikom vse-v-enem ni videti konca. Tokratni Lenovo ima na zadnji strani močno stojalo, ki je svoje delo opravljalo zelo dobro in je bilo eno boljših med tovrstnimi napravami, ki smo jih preizkusili doslej. Prav tako je navdušil zaslon z matriko IPS, ki riše zelo ostro in jasno sliko. Gre za 23-palčni zaslon, ki zmore sliko risati v polni ločljivosti, in če bi ga ocenjevali le na podlagi slike, bi težko našli kak očitek. Zatakne se, tako kot pri vseh takih računalnikih, pri dotikanju zaslona. Omenjeno stojalo sicer zagotavlja, da zaslon ne vibrira pod pritiski rok, a ima kljub temu slabo zgornjo plast, ki prstom ne pusti gladko drseti. Na to težavo smo naleteli na vseh večjih zaslonih na dotik, saj jim izdelovalci za vrhnjo plast namenijo poceni steklo ali plastiko. Ta površina je bila v vseh primerih zelo nehvaležna za drsenje prstov in pri Lenovu ni nič drugače.

Drugače gre za zmogljivo napravo, ki ima 3,1 GHz procesor i5 in ta ima na voljo 8 GB pomnilnika. Tudi osma okna so v zadnji različici 8.1 že napredovala v zmernejše vode in uporabnika ne zmedejo več tako kot različica 8.0.

Največje vprašanje, ki se poraja ob vseh teh napravah, je, komu so pravzaprav namenjene, saj je mogoče za domače potrebe za manj denarja kupiti primerljiv namizni računalnik. 1100 evrov je za namizni računalnik veliko in ceno bi laže opravičili, če bi zaslon na dotik prinašal dodano vrednost. Tako pa so te naprave namenjene bolj gostinstvu in trgovinam, saj resnejše prednosti za domačo ali službeno rabo ni.

Lenovo B550

Računalnik vse v enem.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.micropis.si.

Cena: 1100 EUR.

✓    Izdelava, zaslon.

✗    Dotikanje zaslona, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji