Teme - oblak

 • Document Foundation obljublja spletno pisarno

  Document Foundation, ta stoji za brezplačno odprto-kodno pisarniško zbirko LibreOffice (ta je prišla iz projekta OpenOffice), obljublja novo, povsem brezplačno spletno različico pisarniškega paketa. Ta naj bi bil alternativa za Microsoftovo Office 365 in Google Docs, seveda bo temeljila na odprto-kodnih rešitvah. Jasno bo podpirala dokuemnte, ustvarjene znotraj LibreOffice, predvidevamo, da vsaj do neke mere tudi dokumente iz drugih pisarniških paketov (predvsem .doc in .docx). Različico LibreOffice, temelječo na HTML5, se je omenjalo že leta 2011.

  Objavljeno: 25.3.2015 15:00več
 • Tokrat je »odletel« Google Compute Engine

  Pred dnevi je odpovedalo Googlovo virtualno omrežje in stranke so za poltretjo uro izgubile povezave z zunanjim svetom. 

  Objavljeno: 24.2.2015 08:00več
 • Igre brez konzole ali računalnika

  Samsung in Sony sta sklenila posel, ki bo navdušil igričarje. Velikana namreč razvijata program, ki bo Samsungovim pametnim televizorjem v letu 2015 omogočil igranje iger s konzole Playstation (PS3, PS4) brez potrebne strojne opreme. Igranja brez ustrezne konzole se lahko najbolj veselijo uporabniki s področja ZDA in Kanade, ki zmožnost dobijo prvi. Oblačna storitev Playstation Now bo za igranje še vedno potrebovala s televizorjem povezan igralni plošček. Ko bo uporabnik vzpostavil povezavo in zagnal aplikacijo, bo izbiral med Playstation igrami, ki se bodo na televizor med igranjem prenašale s pomočjo interneta, zato bo kakovostna pipica do spleta pogoj za igranje. Servis Playstation Now preizkusno že deluje, a za zdaj podpira zgolj pretakanje akcije na naprave japonskega giganta (PS3, PS4, PS Vita, PS TV) ter ponuja 200 PS3 naslovov.

  Objavljeno: 25.12.2014 08:00več
 • Jabolka v oblaku

  Apple je na veselico z oblaki za shranjevanje podatkov zamudil. Njegov iCloud je res na voljo že tri leta in je uporabnikom Applovih naprav odlično služil, a je imel svoje omejitve.

  Objavljeno: 28.10.2014 | Kategorija: Izvidnicaveč
 • Dolg izpad delovanja za Azure

  Microsoftov sistem storitev v oblaku Azure je v sredo 19.11. doživel kot kaže doslej največji izpad delovanja. Uporabniki poročajo, da je bila ponekod storitev strežnikov nedosegljiva skoraj 11 ur, čeprav je večina doživela izpad v trajanju nekje med 5 in 8 urami.

  Objavljeno: 20.11.2014 01:00več
 • Wuala le še plačljiva storitev

  Storitev Wuala je bila ustanovljena leta 2007 kot shramba datotek v oblaku v stilu Dropbox ali Google Drive. Sedaj pa so napovedali, da bodo do konca leta ukinili brezplačne možnosti, od 31. decembra dalje bo tako na voljo le plačljiva storitev. Obstoječe brezplačne račune bodo takrat izbrisali, vključno z naloženimi datotekami. Kot pravijo se je v zadnjih letih pojavilo vse več brezplačnih shramb v oblaku, zaradi katerih se bodo raje osredotočili na plačljive račune in poslovne rešitve. Obstoječim uporabnikom sporočajo, da si lahko izberejo eno izmed plačljivih možnosti (ponujajo tako mesečne kot letne naročnine) ali pa enostavno prenesejo svoje datoteke kam drugam. Objava je na voljo na njihovi spletni strani (kot PDF).

  Objavljeno: 3.11.2014 08:00več
 • Neomejena oblačna shramba

  Microsoftova oblačna shramba OneDrive je nedavno postala zelo privlačna. Naročnikom pisarniške zbirke Office 365 so v Redmondu podarili 1 TB oblačnega prostora. Nespodobna ponudba očitno ni pritegnila dovolj (novih) kupcev, zato so jo pri Microsoftu namagnetili z odpravo omejitve. Vsak naročnik zbirke, ne glede na njeno vrednost (Home, Personal, Business, University), bo poslej deležen neomejene količine oblačnega prostora. Predvidevamo, da bo naveza pisarniške zbirke Office (računalnik, tablice) z največjim oblakom na planetu (že za sedem evrov mesečno) hud tekmec bolj priljubljenim oblačnim shrambam (Google Drive, Dropbox), ki za več denarja ponujajo zgolj prostor za shranjevanje podatkov.

  Objavljeno: 28.10.2014 06:00več
 • Sam svoj oblak

  Oblak ni nič drugega kot računalnik nekoga drugega, je nekoč dejal strokovnjak za računalniško varnost Graham Cluley. Hranjenje podatkov v komercialnih oblakih je poceni ali celo zastonj, predvsem pa zelo udobno. Kljub zagotovilom o varnosti in šifriranju to pomeni, da so vaši podatki pri nekom drugem. Iz te zagate nam lahko pomaga programska oprema za postavitev lastnega »oblaka«, ki sega od najprimitivnejših do zelo izdelanih rešitev.

  Objavljeno: 26.8.2014 | Kategorija: Mali testveč
 • Gole fotografije z Applovega oblaka

  Zadnja spletna norija je razkrila več kot sto žgečkljivih fotografij številnih znanih osebnosti, med katerimi so tudi igralka Jennifer Lawrence, manekenka Kate Upton in pevka Ariana Grande. Sočna vsebina se je najprej pojavila na spletišču 4chan, objavil jih je anonimni uporabnik z razširjenim dostopom do Applovega oblaka iCloud. Jabolčna shramba, ki skrbi za sinhronizacijo fotografij, nastavitev, koledarskih vnosov in drugih informacij na Applovih napravah (iPhone, iPad, Mac), je bila v preteklosti že tarča kritik na na račun nezanesljivosti in zapletenosti.

  Objavljeno: 1.9.2014 10:00več
 • 1 TB za uporabnike Office 365

  Microsoft je zagnal novo cenovno kampanjo, s katero želi pritegniti uporabnike k oblačnemu pomnilniku OneDrive in k oblačni pisarni Office 365. Največji preskok bodo doživeli prav uporabniki storitve Office 365, ki bodo prav v vseh različicah odslej imeli vključenih in na voljo 1 TB pomnilniškega prostora v oblaku.

  Objavljeno: 24.6.2014 01:00več
ph