Teme - oblak

 • Daljši izpad Amazonovega oblaka

  Velik del Amazonovih oblačnih storitev je včeraj zvečer doživel izpad, ki je trajal kar pet ur.

  Objavljeno: 1.3.2017 08:00več
 • Ovire pri rabi oblačnih storitev so v podjetjih

  Direktorji IT služb v podjetjih ugotavljajo, da je zelo težko zagotoviti varnost podatkov in programov v oblaku, zato marsikje upočasnjujejo uvajanje rabe tovrstnih storitev. To je povzetek raziskave opravljene s strani družbe Intel, ki so jo predstavili na nedavni varnostni konferenci RSA. V raziskavi so v minuli jeseni opravili intervju z več kot 2.000 direktorji iz različnih panog in držav.

  Objavljeno: 19.2.2017 01:00več
 • Microsoftova storitev razpoznave govora v oblaku

  Microsoft je v javni preizkus poslal novo oblačno storitev Custom Speech Service, ki omogoča uporabo razpoznave govora v drugih programih, zlasti poslovnih rešitvah. Storitev, ki je bila doslej znana pod kratico CRIS je doslej preizkusilo že okoli 420.000 razvijalcev, s prhodom v javni preizkus pa se bliža trenutek objave dokončne različice.

  Objavljeno: 15.2.2017 01:00več
 • Strateško partnerstvo med Amazonom in VMware

  Podjetji Amazon in VMware, ta je samostojna družba v lasti podjetja Dell, sta sklenili strateški dogovor, po kateri bo VMware na platformi Amazon Web Services (AWS) ponudil celoten portfelj programskih rešitev za virtualizacijo v oblaku, komplet rešitev SDDC (Software Defined Data Center). Sem sodijo tudi nekateri drugi izdelki družbe VMware, kot sta VSAN in NSX.

  Objavljeno: 16.10.2016 01:00več
 • Spotify kupuje SoundCloud

  Sodeč po pisanju časnika Financial Times naj bi bilo podjetje Spotify  v pogovorih za nakup konkurenčnega SoundCloud. Ob ponujata storitve pretočne glasbe, s tem, da so pri SoundCloud znani bolj kot ponudniki brezplačnega gostovanja zvočnih datotek, podobno, kot to počne YouTube za video. Spotify je sicer na področju pretočne glasbe najpopularnejši igralec, v svetu ima čez 40 milijonov naročnikov, sledi Apple Music z 17 milijoni uporabnikov. SoundCloud je svojo storitev, imenovano SoundCloud Go, splavil marca.

  Objavljeno: 29.9.2016 12:00več
 • Googleve baze za poslovno rabo

  Google na področju storitev v oblaku za poslovne namene zaostaja za vodilnima Amazonom in Microsoftom, vendar so si zadali cilj, da bodo to spremenili ali vsaj skušali spremeniti. Prvi korak na tej poti je uradna objava treh storitev povezanih z bazami podatkov, ki so po trditvah Googla primerne za vse velikosti in potrebe podjetij.

  Objavljeno: 18.8.2016 01:00več
 • Mala podjetja se selijo v oblak, toda ne brez težav

  Raziskava družbe Clutch.co med več kot 300 podjetji, ki sodijo v tako imenovan segment malih do srednje velikih podjetij (SMB), je pokazala, da se ta množično selijo med uporabnike storitve v oblaku. Kar 95% vprašanih bodisi uporablja ali pa namerava v kratkem uporabiti vsaj eno storitev v oblaku. Prednjači sicer gostovanje spletnih strani in aplikacij, toda mala podjetja vse bolj posegajo po spletnih pomnilnikih, spletnih poslovnih aplikacijah in drugih storitvah.

  Objavljeno: 18.8.2016 01:00več
 • Microsoft zmanjšuje oblačno shrambo OneDrive

  Microsoft je napovedal, da bo 27. julija uresničil lanske načrte in dokončno zmanjšal brezplačno kvoto oblačne shrambe OneDrive. Lani je pod prošnjami in grožnjami klonil ter uporabnikom, ki so kliknili promocijski gumb Keep Your Free Storage, shrambo pustil nedotaknjeno. Dotična promocija je veljala do 31. januarja 2016. Če smo jo zamudili, bomo konec julija namesto 15 GB brezplačnega oblačnega prostora z dodatnih 15 GB za nalaganje fotografij z mobilnih naprav imeli le še 5 GB, drobiž, ki so ga že nekaj časa deležni tudi vsi novinci.

  Objavljeno: 23.4.2016 08:00več
 • Dropbox ukinja Mailbox in Carousel

  Aplikacija Mailbox je pred leti prevetrila trg elektronske pošte, sprva na napravah iOS, kasneje pa tudi drugje (Android, Mac OS). Mailbox je prinesel kar nekaj zanimivih idej, mnoge izmed njih so do danes povzeli tudi drugi. Pred zagonom leta 2013 se je ustvarilo kar veliko zanimanja, dolžina čakalnega seznama je šla proti 400.000. Stvaritelje, podjetje Orchestra, so pri Dropboxu tako kupili še pred dokončno splavitvijo aplikacije, zanj naj bi odšteli 100 milijonov dolarjev.

  Objavljeno: 8.12.2015 09:00več
 • IBM s patenti zavzema oblak 

  Podjetju, ki je sicer eden največjih svetovnih imetnikov najrazličnejših patentnih pravic, je v zadnjem letu in pol uspelo pridobiti okoli 1200 patentov s področja storitev v oblaku, od tega tretjino v prvi polovici letošnjega leta. Razlog za zaskrbljenost? Po mnenju nekaterih poznavalcev da. 4.8.2015

  Objavljeno: 5.8.2015 11:00več
ph