Teme - oblak

 • Azure odslej jamči za zaupnost v oblaku

  Microsoft je predstavil novo storitev v oblaku, ki omogoča zaščito s šifriranjem podatkov tudi tedaj, ko so v obdelavi. Azure confidential computing, kot se imenuje nova storitev, omogoča popoln nadzor nad dostopom in šifriranjem podatkov, ne samo me hrambo temveč tudi tedaj, ko je v obdelavi v avtorizirani aplikaciji.

  Objavljeno: 15.9.2017 01:00več
 • Alibaba Cloud želi svoj prostor v oblaku

  Kitajski spletni veletrgovec se po zgledu Amazona in njihovega oddelka AWS vse bolj usmerja v ponudbo gostovanja računalniških storitev v oblaku. Nedavno so oznanili lep mejnik, milijon plačljivih uporabnikov, njihova rast pa presega tisto na zahodu, saj so v zadnjem četrtletju zabeležili 96% rast prihodkov.

  Objavljeno: 19.8.2017 01:00več
 • Amazonove novosti za lažjo migracijo aplikacij in podatkov

  Amazon je v New Yorku gostil letno konferenco AWS Summit, posvečeno rešitvam in storitvam v oblaku Amazon Web Services (AWS). Pri Amazonu menijo, da je glavna ovira za še hitrejši prehod poslovnih sistemov v oblak težavnost pri prenosu aplikacij in podatkov, zato je to bila glavna tema letošnjega srečanja.

  Objavljeno: 16.8.2017 01:00več
 • Štiri od petih podjetij ne uspe izkoristiti investicij v oblak

  Storitve v oblaku postajajo vse večji dejavnik v informacijski strategiji in uporabi v domala vseh gospodarskih panogah in državah, toda vprašanje je, koliko uspejo podjetja te storitve tudi izkoristit. Raziskava družbe Fugue prikazuje nekoliko presenetljivo sliko današnjega stanja, kjer je kar 80 podjetij priznalo, da za zdaj še ne vidijo otipljivih prednosti od doslej opravljenih investicij v oblak. Kar 96% vprašanih meni, da bi oblačne storitve in z njimi povezane zadeve potrebovale spremembe in izboljšave.

  Objavljeno: 16.7.2017 01:00več
 • Microsoft uvaja nov podatkovni strežnik Cosmos DB za oblačne rešitve

  Microsoft je na letošnji razvojni konferenci najavil nov tip podatkovne baze in strežnika, ki združuje lastnosti relacijskih in ne-relacijskih baz. Nova baza Cosmos DB bo del oblačnih storitev platforme Azure, z njo pa nameravajo pošteno premešati karte med vodilnimi bazami za rabo v sodobnih spletnih storitvah.

  Objavljeno: 21.5.2017 01:00več
 • Prihaja Microsoftov oblačni operacijski sistem

  Na spletišču Windows Central so objavili pobegli dokument, ki razkriva, da Microsoft pripravlja oblačni operacijski sistem Windows 10 Cloud.

  Objavljeno: 23.4.2017 10:00več
 • Investicije v oblačno infrastrukturo dosegajo 32 milijard dolarjev

  Globalne investicije v infrastrukturo potrebno za izvajanje IT storitev v oblaku so se v letu 2016 povečale za 9,2% in dosegle skupno vrednost 32,6 milijard dolarjev, navaja družba IDC. Delež porabe za storitve v oblaku tako zdaj predstavlja že 37,2% vseh investicij v IT infrastrukturo v podjetjih, kar je opazen skok glede na 33,4% leto pred tem.

  Objavljeno: 11.4.2017 01:00več
 • Applov oblak v nevarnosti?

  Turški hekerji z imenom Turkish Crime Family trdijo, da imajo v lasti prijavne podatke za več kot 600 milijonov uporabnikov Applovega oblaka iCloud. Če jim podjetje iz Cupertina do 7. aprila ne plača 150.000 ameriških dolarjev odkupnine, grozijo, da bodo uporabnikom na daljavo izbrisali naprave, povezane v oblak.

  Objavljeno: 23.3.2017 09:00več
 • Daljši izpad Amazonovega oblaka

  Velik del Amazonovih oblačnih storitev je včeraj zvečer doživel izpad, ki je trajal kar pet ur.

  Objavljeno: 1.3.2017 08:00več
 • Ovire pri rabi oblačnih storitev so v podjetjih

  Direktorji IT služb v podjetjih ugotavljajo, da je zelo težko zagotoviti varnost podatkov in programov v oblaku, zato marsikje upočasnjujejo uvajanje rabe tovrstnih storitev. To je povzetek raziskave opravljene s strani družbe Intel, ki so jo predstavili na nedavni varnostni konferenci RSA. V raziskavi so v minuli jeseni opravili intervju z več kot 2.000 direktorji iz različnih panog in držav.

  Objavljeno: 19.2.2017 01:00več
ph