• Sun objavil novo različico J2EE

    Sun je objavil novo različico platforme Java 2 Enterprise Edition 1.4, ki bo med drugim omogočila uporabo spletnih storitev v javanskih programskih rešitvah. Hkrati bodo izdali tudi novo različico programskega strežnika Java System Application Server 8. Spletni strežnik bo podpiral J2EE 1.4 in bo v osnovni različici na voljo brezplačno, kar bi naj privabilo čim večje število razvijalcev v tem okolju. Če bodo uporabniki želeli več zmogljivosti programskega strežnika, kakor jih ponuja osnovna brezplačna različica, bodo lahko dokupili module z dodatnimi funkcionalnostmi.

    Objavljeno: 27.11.2003
  • Microsoftova brezplačna odprtost XML

    Microsoft je nedavno objavil novo strategijo brezplačnega licenciranja odprtega zapisa datotek zbirke Office 2003 v zapisu XML. Referenčne sheme naj bi bile na voljo od decembra - shema za Word pa je že na voljo. Tako naj bi podjetja lažje uporabljala dokumente, ustvarjene z zbirko Office 2003, predvsem pa naj bi tudi ponudniki drugih rešitev tako dobili možnost integracije svojih orodij v sisteme z nameščeno zbirko Office.

    Objavljeno: 27.11.2003
  • Prvi mobilni telefon "pritisni in govori"

    Nokia je predstavila prvi mobilni telefon s funkcijo >>pritisni in govori<< (push to talk), ki jo proizvajalci mobilnih telefonov propagirajo že dobro leto. Pritisni in govori dejansko omogoča takojšnjo vzpostavitev povezave z drugimi uporabniki znotraj skupine, deluje pa podobno kot walkie-talkie, torej je potrebno držati tipko, medtem ko govorimo, ostali uporabniki v skupini pa lahko slišijo vse pogovore.

    Objavljeno: 27.11.2003
  • Matematični procesor za super-računalnike

    Mlada družba ClearSpeed Technology namerava izboljšati delovanje super-računalnikov in strežnikov z novim vezjem, ki bi prevzelo matematične operacije. Ko-procesor CS301 je vezje z več jedri, namenjeno kompleksnim, a ponavljajočim se matematičnim računanjem, kot so stiskanje podatkov ali končno senčenje animacij in filmov.

    Objavljeno: 27.11.2003
  • Ultimus z novo različico orodja za upravljanje poslovnih procesov

    Podjetje CREA, pooblaščeni prodajalec rešitev Ultimus na slovenskem trgu, je najavilo novo različico orodja za upravljanje poslovnih procesov Ultimus BMP Suite 6.0. Rešitev podjetjem olajša načrtovanje, modeliranje, avtomatizacijo, upravljanje in optimizacijo poslovnih procesov. Novosti v različici 6.0 so razvojno okolje BPM Studio, razširjena podpora razvoju lastnih rešitev, možnost povezave s spletnimi storitvami, možnost izbora obrazcev, izboljšane možnosti upravljanja in podpora za okolje .NET in operacijski sistem Windows Server 2003.

    Objavljeno: 26.11.2003
  • 20 let računalniških virusov

    Računalniški virusi so dočakali svojo dvajseto obletnico, saj mineva prav toliko let odkar je študent računalništva Fred Cohen predstavil svojo doktorsko dizertacijo na konferenci o računalniški varnosti. Teoretiki so predvideli delovanje programov, ki jih poznamo kot računalniške viruse že pred tem, vendar je Cohen bil prvi, ki je tak program dejansko izdelal. Danes je dokumentiranih že več kot 60 tisoč virusov.

    Objavljeno: 26.11.2003
  • IBM nakazal sposobnosti Blue Gene-a

    Družba IBM je predstavila prvi vpogled v sposobnosti prihodnjega super-računalnika z imenom Blue Gene/L, ki lahko opravi za zdaj 1.400 milijard matematičnih operacij v sekundi. Že v začetni izvedbi sodi računalnik na 73. mesto med najhitrejšimi 500 računalniki sveta. Toda leta 2005, ko bodo sistem opremili z izboljšanimi 1.024 procesorji in povezali med seboj 127 enakih sistemov, pa pri družbi IBM upajo na prvo mesto.

    Objavljeno: 26.11.2003
  • Nosilci za modre laserje z 2x hitrostjo zapisovanja

    Družba Matsushita je napovedala lastno tehnologijo za izdelavo kompaktnih plošč za uporabo z modrimi laserji, ki omogočajo večkratni zapis, imele pa bodo zmogljivost 50 GB. Na plošče bodo zapisovali podatke na eni strani, a v dveh slojih, snemanje pa bo potekalo z dvakratno hitrostjo, kar znaša 72 Mb/s. Pri Matsushiti so prvi plasti dodali sloj materialov, ki omogočajo hitro zapisovanje.

    Objavljeno: 26.11.2003
  • Intel nadaljuje z miniaturizacijo

    Intel je uspelo vnovič zmanjšati velikost tranzistorjev in drugih gradnikov sodobnih čipov, saj so prvič izdelali funkcionalen pomnilniški čip SRAM, zgrajen v 65-nanometrskem tehnološkem procesu. 65-nm tehnologija izdelave predstavlja naslednjo generacijo, ki obljublja še višje delovne takte pri procesorjih, obenem pa nižjo porabo energije kot današnji izdelki. Trenutni časovni načrt predvideva množično proizvodnjo 65-nm čipov leta 2005.

    Objavljeno: 26.11.2003
  • Nov izdelek za povezavo različnih virov podatkov podjetja InterSystems

    Podjetje InterSystems, bolj znano kot izdelovalec post-relacijske zbirke podatkov Cache, je predstavilo nov izdelek Ensemble, namenjen povezovanju različnih virov podatkov med seboj. Glavna značilnost izdelka je možnost izdelave programskih rešitev, pri katerih je lahko vključena funkcionalnost obstoječih programskih rešitev v podjetju. Razvijalci delajo z grafičnim uporabniškim vmesnikom, ki s pomočjo XML modelira in avtomatizira poslovne procese, dostop do obstoječih sistemov pa je mogoč prek spletnih storitev v okolju J2EE ali .Net. Izdelek vsebuje metapodatke in vse informacije v zvezi z izmenjavo sporočil in statusom.

    Objavljeno: 25.11.2003
  • 53 milijonov digitalnih fotoaparatov v letu 2004

    Družba za tržne raziskave InfoTrend navaja, da bodo kupci leta 2004 kupili kar 53 milijonov digitalnih fotoaparatov, kar predstavlja enega najhitreje rastočih segmentov na področju zabavne elektronike. Poleg tega naj bi se hitra rast nadaljevala tudi v naslednjih letih in z okoli 15% letno rastjo leta 2008 dosegla že letni promet v višini kar 82 milijonov enot.

    Objavljeno: 25.11.2003
  • Mono zamuja

    Predstavniki Novella so sporočili, da bodo rezultati projekta Mono, pod katerim nastaja odprtokodna različica Microsoftovega ogrodja .NET za operacijske sisteme Linux in Unix, na voljo nekoliko kasneje kot načrtovano. Novell je postal nosilec projekta z nakupom družbe Ximian, ki je bila prvotni pokrovitelj projekta pod vodstvom guruja Miguela de Icaze.

    Objavljeno: 25.11.2003
  • Intel s 4 GHz v letu 2004

    Eden od glavnih Intelovih ciljev za leto 2004 je procesor Pentium 4 s taktom, ki bo dosegel ali presegel mejo 4 GHz. To naj bi dosegli z novo generacijo procesorjev z delovnim imenom Prescott, ki bo izdelana v 90-nanometerski arhitekturi. Po zadnjih informacijah naj bi prve primerke novih procesorjev spravili v prodajo že pred koncem leta 2004, vendar analitiki menijo, da bodo prave količine na voljo šele v začetku leta 2004.

    Objavljeno: 25.11.2003
  • Poceni plastični pomnilnik

    Raziskovalci na Univerzi Princeton v ZDA in družbe Hewlett-Packard so predstavili material na podlagi plastike in tankega sloja silicija, ki bi lahko postal poceni način za zapis digitaliziranih podatkov. Taka pomnilniška tehnologija omogoča enkratni zapis kapacitete več GB. Plastična snov je polimer imenovan PEDOT (polietilendioksitiofen), ki je električno prevoden. Če skozi material steče dovolj velik tok, pa postane izolator - logične >>ničle<< in >>enice<<.

    Objavljeno: 25.11.2003
  • Oracle tekmuje z Microsoftom pri zbirki podatkov

    Oracle bo z novo različico svoje zbirke podatkov 10g ponudil tudi izdajo za manjša do srednje velika podjetja, s katero namerava neposredno tekmovati z Microsoftom, ki je sicer vodilni na tem trgu. Pri Oraclu zatrjujejo, da je različica ena pomembnejših v njihovi zgodovini, saj bo omogočala delovanje v razpršenem računalniškem omrežju. Posledično bodo podjetjem prihranili precej denarja, saj bodo ta lahko imela zmogljivo zbirko podatkov, ki bo delovala v omrežju večjega števila cenejših računalnikov.

    Objavljeno: 24.11.2003
  • Bitka za denar

    Večina direktorjev IT oddelkov je že objavila investicijske načrte za leto 2004, v katerem naj bi se vlaganja v opremo IT povečala od 1 do 3 odstotke. IT proračuni so se v zadnjih letih drastično zmanjšali - tudi do 15 odstotkov, kar že negativno vpliva na delovanje sistemov IT. Ponekod imajo direktorji IT premalo sredstev celo za vzdrževanje in posodabljanje najosnovnejše opreme kot so strežniki, pomnilniški sistemi in podatkovne zbirke. Ko v takih primerih pride do težav, ki jih mora reševati oprema IT, se požari le gasijo, namesto da bi imela podjetja jasno in dolgoročno vizijo IT vlaganj.

    Objavljeno: 24.11.2003
  • Zasloni prihodnosti

    V svetu obstaja kar nekaj novih tehnologij ploskih in tridimenzionalnih zaslonov, hitro rast prodaje pa napovedujejo predvsem za novo tehnologijo ploskih zaslonov OLED. Prodaja naj bi tako s sedanjih 219 milijonov do leta 2009 narasla na 3 milijarde ameriških dolarjev. Pri zaslonih OLED uporabljajo kot polprevodniški material organske polimere in svetleče diode, zasloni pa so lahko zato tanki in lahki, zorni kot pa je širok. Zaenkrat so problemi pri trajnosti zaslona in pri reprodukciji modre barve. Lepo prihodnost napovedujejo tudi za gibke zaslone, ki se dajo zvijati kot papir, vendar je tu tehnoloških problemov kar nekaj.

    Objavljeno: 24.11.2003
  • Sun stavi na Opterone

    Podjetje Sun bo v začetku leta 2004 predstavilo svoje prve strežnike, ki so zgrajeni na 64-bitnih procesorjih AMD Opteron. Z novimi sistemi naj bi zapolnili luknjo med današnjimi strežniki s procesorji UltraSPRAC in 32-bitnimi strežniki s procesorji Intel Xeon, ki tvorijo vstopno točko v ponudbi. AMD načrtuje, da bo na trgu ponudil dvoprocesorske in štiriprocesorske strežnike z AMDjevo tehnologijo, bržkone pa jih bodo uvrstili v družino izdelkov Fire. Novi sistemi bodo lahko uporabljali operacijski sistem Linux, toda Sun predvsem stavi na uspeh sistema Solaris, ki bo za novo platformo na voljo sredi leta 2004.

    Objavljeno: 24.11.2003
  • Podpora za iSCSI narašča

    Nedavna raziskava družbe Cisco je pokazala, da se za centralne pomnilniške sisteme odloča danes le okoli 10% malih do srednje velikih podjetij, ker so gradniki za izdelavo sistemov SAN še vedno predragi v sorazmerju s ceno strežnikov. Za razliko od tega pa se je za sisteme SAN danes odločilo že okoli 70% velikih podjetij, ki lažje opravičijo visok znesek začetne naložbe v centralni pomnilniški sistem.

    Objavljeno: 24.11.2003
  • Novi zasloni za mobilne telefone iz Philipsa

    Nizozemski gigant elektronike je predstavil nove modele zaslonov za mobilne telefone, ki so znatno tanjši in namenjeni vgradnji v mobilne telefone z digitalnimi fotoaparati. Prototip telefona z novima modeloma zaslonov je školjkaste oblike, glavni notranji zaslon TFT pa meri 1,9 palca in ima ločljivost 176 × 220 pik, medtem ko zunanji, pomožni zaslon meri 1,3 palca z ločljivostjo 98 × 65 pik. Bistvena prednost teh novih zaslonov pa je v njihovi debelini, saj merijo le 0,3 palca. Philips naj bi tovrstne zaslone že pričel dobavljati svojim strankam, proizvajalcem mobilnih telefonov.

    Objavljeno: 23.11.2003
  • Computer Associates nudi brezplačni protivirusni program

    Podjetje Computer Associates se je odločilo, da bo uporabnikom za osebno rabo ponudilo brezplačno različico programa eTrust EZ Armor. Program vsebuje protivirusno zaščito, pa tudi osebni požarni zid, s čimer naj bi uporabniki pokrili poglavitne varnostne šibke točke v osebnih računalnikih. CA poleg brezplačnega programa nudi tudi brezplačno enoletno podporo za program.

    Objavljeno: 23.11.2003
  • Kitajska uvaja svoj video standard

    Kitajski je očitno dovolj prevlade zahodnih tehnologij, zato so se odločili razviti lasten standard za video zapis visoke kakovosti, s katerim merijo na lasten trg, pa tudi na druge azijske države. Novi standard se imenuje Enhanced Versatile Disc (EVD), omogoča prikaz do dveh ur video posnetkov v visoki kakovosti HDTV, pri čemer pa ne potrebuje danes še razmeroma drage tehnologije modrih laserjev.

    Objavljeno: 23.11.2003
  • Tudi Internet Explorer bo blokiral nadležna okna

    Iz Microsofta so potrdili, da bo nadgradnja Internet Explorerja v okviru drugega paketa popravkov (SP2) Windows XP vsebovala tudi možnost izklopa neželenih oglasnih oken. To funkcijo že imajo vsi ostali brskalniki, vendar ima Internet Explorer več kot 90-odstotni tržni delež, zato bo ta poteza znatno spremenila spletno oglaševanje, katerega velik del temelji na prav teh neželenih oglasnih oknih.

    Objavljeno: 22.11.2003
  • Kyocera Mita FS-1020D

    Podjetje Kyocera Mita je predstavilo nov laserski tiskalnik za osebno rabo in manjše delovne skupine, ki se odlikuje z visoko hitrostjo in nizkimi stroški tiska. Namizni laserski tiskalnik Kyocera Mita FS-1020D nudi tiskanje s ceno 3,48 SIT na stran (z DDV), hitrost 20 strani na minuto in v že osnovi tudi dvostransko tiskanje. FS-1020D je zasnovan na tehnologiji ECOSYS, zato zaradi uporabe sestavnih delov z dolgo življenjsko dobo prinaša nizke stroške lastništva.

    Objavljeno: 22.11.2003
  • AMD stavi na 64-bitno procesiranje

    Po trditvah vodilnih naj bi družba AMD do konca leta 2005 povsem opustila proizvodnjo 32-bitnih procesorjev in se usmerila zgolj na nove 64-bitne modele. AMD sicer hkrati zatrjuje, da bo 32-bitne modele proizvajal dokler bodo kupci to želeli, vendar hkrati načrtuje drastično znižanje cen za nove modele Athlon 64 in Opteron. Že sredi leta 2004 naj bi s 64-bitnimi procesorji dosegli cenovno raven 32-bitnih procesorjev, s čimer naj bi močno spodbudili prodajo.

    Objavljeno: 22.11.2003
  • Najboljši na Comdexu

    Slaba bera razstavljavcev, posledično pa tudi manj zanimivih izdelkov na Comdexu se je odrazila tudi na izboru >>Best of Comdex<<, ki ga je letos predstavila revija PC Magazine. Uredništvo je sicer zapisalo, da so bili z izbiro zadovoljni, vendar iz samega spiska nagrajencev tega ni opaziti.

    Objavljeno: 21.11.2003
  • Mobitelov NeoWLAN od decembra

    Družba Mobitel bo prvega decembra 2003 začela tržiti storitev javnega dostopnega brezžičnega omrežja NeoWLAN, ki omogoča brezžičen dostop do interneta prek protokola IEEE 802.11b (Wi-Fi). Sistem je na voljo za naročnike Mobitel GSM in Mobiuporabnike, ki bodo do omrežja NeoWLAN lahko dostopali s prijavo prek mobilnega telefona, obračun storitve pa bo vezan na trajanje povezave.

    Objavljeno: 21.11.2003
  • Podvojen 802.11g še zmerom daleč od hitrosti žic

    Proizvajalec omrežne opreme Netgear je predstavil nove modele brezžičnih omrežnih kartic in dostopno točko, ki temeljijo na standardu 802.11g, a uporabljajo hkrati dva kanala in tako zmorejo hitrejši prenos podatkov. Netgear obljublja hitrosti do 108 Mb/s, vendar hitrost prenosa v praksi dosega le okrog 24 Mb/s, torej 100 odstotkov hitreje kot običajen prenos preko 802.11g.

    Objavljeno: 21.11.2003
  • Gartner: optimizem v četrtem trimesečju

    Dobra prodaja osebnih računalnikov s strani domačih uporabnikov in malih podjetij v tretjem trimesečju je analitike družbe Gartner >>prisilila<< v spremembo napovedi prodaje za zadnje letošnje trimesečje. Nove kupce v tem obdobju naj bi našlo 47,2 milijona računalnikov po vsem svetu, v celotnem letu 2003 pa 164,3 milijona, kar bo skoraj 11 odstotkov več kot v letu 2002. Kljub temu ni kakšnega posebnega razloga za optimizem, dodajajo pri Gartnerju.

    Objavljeno: 21.11.2003
  • IBM predstavil razvojna orodja Stinger

    IBM je predstavil nova orodja, s pomočjo katerih bodo razvijalci v zbirki podatkov DB2 imeli možnost izdelati programske rešitve za okolje .NET in spletne storitve. Izdelek z razvojnim imenom Stinger bo vključen v prihodnje različice zbirke podatkov DB2. Pri IBMu so prepričani, da njihovemu uspehu botruje povezljivost med različnimi platformami. Zavedajo se, da veliko število njihovih uporabnikov deluje v okolju Oken, zato se jim zdi pomembno, da jih pri tem ustrezno tehnološko podprejo in jim ponudijo vsaj tako zmogljiva orodja, kakor jih ponuja konkurenca.

    Objavljeno: 21.11.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji