• Apple iPad, iSlate ali iGuide?

    Apple naj bi 26. januarja gostoval dogodek za javnost, na katerem bodo po vsej verjetnosti prikazali svoj tablični računalnik, o katerem se šušlja že več mesecev. Čeprav podjetje iz Cupertina kot običajno dokaj dobro skrbi za skrivnosti okoli svojih izdelkov, se posredno pojavlja vse več dokazov, da je tablični računalnik skoraj neizbežen. Tako naj bi nekateri proizvajalci potrdili, da je Apple naročil večjo količino 10-palčnih zaslonov občutljivih na dotik, razvijalci programske opreme pa so bili navodila in naročila za pripravo programov, ki bodo podpirali večje zaslone, kot današnji telefoni iPhone. Znani naj bi bili tudi kandidati za ime novega izdelka, med katerimi se pojavljajo oznake iPad, iGuide in iSlate, najbolj verjetno pa je menda prav slednje. Viri blizu Applea navajajo tudi možnost, da bo Apple januarja javnosti priredil samo pokušino, za prodajo pa naj bil izdelek nared marca ali aprila.

    Objavljeno: 31.12.2009
  • Srečno 2010 - kaj nas čaka?

    Dragi bralci in bralke Monitorja, želimo vam srečno in uspešno, pa tudi zanimivo ter razburljivo leto 2010!

    Objavljeno: 31.12.2009
  • DisplayLink ponuja video prek vmesnikov USB 3.0

    Pri mladem podjetju DisplayLink verjamejo, da bomo v prihodnje videli vse več izdelkov, ki bodo omogočali priključitev zaslonov na računalnike in druge naprave zgolj prek vmesnika USB 3.0. Tretji rod vmesnika USB namreč nudi prepustnost do 4,8 Gb/s, desetkrat več kot dosedanji USB 2.0, predvsem pa več kot vsi dosedanji vmesniki za priključitev zaslonov na računalnik, vključno z VGA, DVI, DisplayPortom in HDMI.

    Objavljeno: 30.12.2009
  • Blio proti Kindulu in Nooku

    Blio je nov programski bralnik elektronskih knjig in zapis, ki bo skušal preseči to, kar danes ponujajo sodobne elektronske knjige s tehnologijo E-ink, kakršna sta Amazon Kindle in Barnes & Noble Nook. Bralnik je pomagal razviti nihče drug kot Ray Kurzweil, znameniti izumitelji in futurist, znan po inovacijah na področju optične razpoznave znakov (OCR), sinteze govora, razpoznave govora in ne nazadnje kot avtor enega prvih glasbenih sintetizatorjev, ki so sredi osemdesetih spremenili svet glasbe. V zadnjih letih je znan predvsem po financiranju raziskav za podaljšanje človeškega življenja.

    Objavljeno: 30.12.2009
  • Šifrirni algoritem GSM je razbit

    Nemški strokovnjak za računalniško varnost Karsten Nohl je s skupino sodelavcev uspel uspešno razbiti 22 let star algoritem A5/1, ki je osnova za šifriranje pogovorov in tekstovnih sporočil v omrežjih GSM. Rezultate raziskovalnega dela, katerega cilj je predvsem osveščanje javnosti glede nevarnosti (pre)starega sistema za zaščito zasebnosti pri pogovorih, so prvič predstavili na konferenci Chaos Communication Congress v Berlinu.

    Objavljeno: 30.12.2009
  • Google Earth prihaja v avtomobile

    Audi je ob predstavitvi najnovejše luksuzne limuzine A8 najavil tudi navigacijski sistem, ki vključuje možnost pregledovanja poti s pomočjo priljubljenega programa Google Earth. Vozniki novega največjega Audija bodo tako lahko uživali v 3D predstavitvi terena, kot tudi številnih dodatnih slojih s podatki, ki jih bo mogoče prikazati na zaslonu. Poleg samega sistema navigacije bodo uporabniki lahko priklicali dodatne informacije, kot so fotografije Panoramio in zabeležke iz enciklopedije Wikipedia. Audijev sistem Multimedia Interface (MMI), ki vključuje Googlovo tehnologijo, bo med drugim lahko uporabljal tudi druge informacije storitev Google Maps, kot je Local Search, s katerim lahko najdemo najbližje točke interesa ali denimo trgovine.

    Objavljeno: 29.12.2009
  • Organski pomnilniki Flash

    Na univerzi v Tokyu so predstavili rezultate projekta, v okviru katerega so razvili svojevrsten tip pomnilnika, ki je sestavljen iz organskih snovi in je fizično upogljiv. Pomnilnik, ki so ga poimenovali Organic Flash Memory deluje podobno kot današnji pomnilniki Flash RAM in omogoča hrambo podatkov tudi brez prisotnosti napajanja, vendar uporablja drugačne snovi za izgradnjo samega pomnilnika in predvsem substrata, na katerem se nahaja. Ta je sestavljen iz organske polietilenske rezine (PEN), ki ohranja povezave tudi tedaj, ko jo upogibamo. Znanstveniki univerze v Tokyu menijo, da se s tem odpira novo poglavje v možnostih uporabe računalniških in elektronskih naprav za vsakdanje življenje, ki bodo bolj prilagodljive in manj občutljive na poškodbe. Med drugim naj bi bili tovrstni pomnilniki osnova za elektronske naprave, ki bodo vgrajene v oblačila, najbrž pa bodo tudi vgrajeni v bodoče oblike elektronskega papirja.

    Objavljeno: 29.12.2009
  • Mozilla upočasnjuje razvoj Firefoxa

    Hitre objave novih delovnih različic brskalnika Firefox so v zadnjem času daje slutiti, da bodo končni izdelki kmalu nared. Mozilla je celo obljubljala, da bo Firefox 3.6 na voljo še pred zaključkom leta 2009. Toda v resnici se je izkazalo, da bo potrebno še nekaj razvoja in testiranja, napovedali pa so tudi zamik izdaje nove velike različice Firefox 4.0. Najbližja je različica 3.6, ki bo zdaj nared nekje v prvem kvartalu 2010, medtem ko z različico 4.0 ciljajo na konec leta 2010 ali celo začetek leta 2011. Prva beta različica bo predvidoma nared prihodnje poletje.

    Objavljeno: 29.12.2009
  • Kindle najbolj zaželeno darilo na Amazonu

    Največja svetovna spletna trgovina Amazon.com je po običaju sporočila podatke o nakupovalni mrzlici, ki se dogaja pred prihodom božičnih in novoletnih praznikov. Največje presenečenje je fenomenalna prodaja bralnika elektronskih knjig Amazon Kindle, ki je potolkel vse dosedanje rekorde in postal najbolj prodan izdelek v zgodovini podjetja, vsaj kar se tiče prednovoletnega časa. Obenem je tudi pomenljiv podatek, da je Amazon v istem obdobju prvič prodal več knjig v elektronski kot v papirnati obliki.

    Objavljeno: 28.12.2009
  • OLPC pripravlja tablični računalnik

    Neprofitna organizacija One Laptop Per Child (OLPC) zopet preseneča in za leto 2012 napoveduje tablični računalnik za samo 75 ameriških dolarjev. Nedavno razkriti prototip z imenom XO-3 priča o računalniku, ki je izjemno tanek, po nekaterih podatkih polovico tanjši od že danes itak tankih telefonov Apple iPhone. Kljub temu premore zaslon velikosti 28 x 22 cm in je povrh vsega občutljiv na dotik, kar odpravlja stroške izdelave namenske tipkovnice. Imel bo menda procesor s taktom 800 MHz, brezžični omrežni vmesnik in vgrajeno video kamero. Druge podrobnosti za zdaj še niso znane.

    Objavljeno: 28.12.2009
  • Microsoft izgubil tožbo za XML v Wordu

    Ameriško zvezno prizivno sodišče je izdalo sodbo, v kateri je majhno kanadsko podjetje i4i dobilo tožbo proti velikanu iz Redmonda, v kateri so Microsoft obtožili kršenja patentnih pravic povezanih z nekaterimi deli namenske kode XML (imenovane Custom XML), ki jo proizvajalec uporablja v programu Word in dokumentih s končnicami DOCX, DOCM in XML. Microsoft je sprva tožbo izgubil že maja 2009, zdaj pa je sodbo potrdilo tudi prizivno sodišče.

    Objavljeno: 28.12.2009
  • Zidna vtičnica s podaljškom

    Kreativnosti oblikovalcem podjetja Yanko Design nikoli ni manjkalo. Svetu so tako v preteklosti že ponudili veliko uporabnih idej, na njihovem zelniku pa je zrasla tudi domiselna zidna vtičnica, ki ima v zidu vgrajen tudi kabel s podaljškom.

    Objavljeno: 27.12.2009
  • Philips po zaslone k Sharpu

    Čeprav je Philips na področju zaslonov na tekoče kristale že v tesni navezi s podjetjem LG, lastita si namreč tudi skupne proizvodne obrate, si je izbral dodatnega dobavitelja. Zaslone (predvsem televizijske in računalniške) mu bo dobavljal tudi Sharp.

    Objavljeno: 27.12.2009
  • Bomo ljudje postali baterije na dveh nogah?

    To, da človeško telo oddaja energijo v obliki toplote, že dolgo vemo. Večkrat smo že lahko slišali, da je človek žarnica. Belgijski raziskovalci pa se bolj nagibajo k temu, da ljudje postanemo baterije na dveh nogah.

    Objavljeno: 26.12.2009
  • HP-jevi računalniki podpirajo rasizem

    Takšen naslov krasi video na spletni strani YouTube, ki je v vsega parih dneh presegel sto tisoč ogledov. Video, ki ga je objavil nezadovoljni uporabnik, namreč opozarja na to, da tehnologija prepoznavanja obrazov s pomočjo spletne kamere, vgrajene v prenosnikih HP ne deluje pravilno.

    Objavljeno: 26.12.2009
  • Pomnilniki se že spogledujejo z 20 nanometri

    Podjetje Micron Technology je objavilo načrte, po katerih naj bi v proizvodnji najzahtevnejših pomnilniških čipov že v letu 2010 uporabili 20-nm tehnološke postopke.

    Objavljeno: 25.12.2009
  • 20. obletnica strežnikov HP ProLiant

    Strežniki HP ProLiant, nekdaj znani pod imenom SystemPro, praznujejo 20. obletnico. Prvi strežnik je družba HP predstavila javnosti proti koncu leta 1989, že takrat pa sta ga krasila večprocesorska in večmrežna podpora ter diskovno polje RAID.

    Objavljeno: 25.12.2009
  • Enermax podaljšal garancijo za najzmogljivejše napajalnike

    V računalniški branži le redko poročamo o daljšanju garancijskih jamstev posameznih proizvajalcev. Tokrat je uporabnike presenetil Enermax, ki je za svoje napajalnike iz družine Revolution85+ garancijo podaljšal iz treh let na pet.

    Objavljeno: 25.12.2009
  • Največja fotografija na svetu ima 26 gigapikslov

    Konec leta je očitno čas za lovljenje rekordov. V nemškem mestu Dresden si bodo december 2009 zapomnili po največji digitalni fotografiji ta hip. Ta namreč premore kar 26.031.250.000 pik.

    Objavljeno: 24.12.2009
  • Igra Unreal teče tudi na najnovejših mobilnikih iPhone

    Sodobni mobilniki so s strojnega vidika relativno zmogljive naprave, saj se lahko primerjajo z zmogljivostmi manj kot desetletje starih osebnih računalnikov. Zanesenjaki so na iPhone 3GS uspeli prenesti celo igro Unreal.

    Objavljeno: 24.12.2009
  • Nova odpuščanja pri Dellu

    700 zaposlenih pri podjetju Dell praznikov ne bo pričakalo prav prešerne volje. Delodajalec je namreč prekinil pogodbe o delu, večina odpuščenih pa je službe izgubila v Maleziji.

    Objavljeno: 24.12.2009
  • Hynixov pomnilnik dosegel 7 GHz

    Pri podjetju Hynix so razvili novo generacijo pomnilnikov GDDR5, ki jih poleg visoke kapacitete odlikuje tudi izjemno visok delovni takt. Gre namreč za prve 2 Gb čipe, ki ničle in enice prenašajo pri frekvenci 7 GHz.

    Objavljeno: 23.12.2009
  • AMD-jev Stream za razvijalce

    Pri podjetju AMD so izdali različico programske kode ATI Stream SDK 2.0 za razvijalce. Gre za skupek tehnologij, ki AMD-jevim (beri: ATI-jevim) grafičnim procesorjem omogočajo boljše sodelovanje z osrednjim procesorjem pri procesiranju najrazličnejših vsebin, ne zgolj grafike.

    Objavljeno: 23.12.2009
  • Nikoni gredo zopet v vesolje

    Ameriška vesoljska agencija NASA že desetletja uporablja Nikonovo fotografsko opremo za beleženje vsega dogajanja na vesoljskih misijah. Na naslednjo misijo mednarodne vesoljske postaje ISS bodo tako poslali več aparatov Nikon D3S ter objektivov AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED, ki bodo uporabljeni za fotografsko dokumentiranje.

    Objavljeno: 23.12.2009
  • Zadnji letošnji Monitor

    Izšla je še zadnja številka Monitorja v tem letu (oziroma, bolje rečeno prva številka leta 2010). V tej številki smo se nekoliko več posvetili takim in drugačnim monitorjem (elektronskim, seveda). Levji delež predstavlja velik preizkus 24 palčnih monitorjev. Vsekakor vredno ogleda, če se vam trenutni monitor zdi že malce premajhen. Preizkusili smo tudi nekaj posebnih računalnikov, med katerimi so tudi štirje modeli, kjer je celotni računalnik zapakiran v ohišje monitorja. Tistim, ki pa še niste končali z božičnimi nakupi, pa bo morda prišel prav velik preizkus digitalnih foto okvirjev.

    Objavljeno: 22.12.2009
  • LG z najtanjšim televizorjem

    Boj za najtanjši televizor v letu 2009 je očitno odločen. Zmaga odhaja h korejskemu LG Electronics, kateremu je uspelo tik pred koncem leta izdelati digitalni LCD-televizor, debel vsega 2,6 milimetra. Obenem gre za čistokrvni 42-palčnik, ki postreže s polno visoko ločljivostjo (1080p) ter tehta vsega štiri kilograme.

    Objavljeno: 22.12.2009
  • Sony Ericsson Yari

    Pri Sony Ericssonu se vse bolj osredotočajo na "zabavni del" segmenta mobilne telefonije. Igričarskih izkušenj jim seveda ne primanjkuje, z novim modelom, poimenovanim Yari, pa na področje mobilnikov prinašajo igranje s kretnjami (ang. gesture gaming). 2,4-palčen zaslon ter GPS-modul in druge tehnološke dobrote so v tem primeru v podrejeni vlogi.

    Objavljeno: 22.12.2009
  • Intel Atom nove generacije

    Čeprav malce nepričakovano, je prav nova generacija varčne mobilne platforme Intel Atom postregla s čipom, prvim tega proizvajalca, ki v procesorski sredici integrira grafiko in pomnilniški krmilnik. Uradna prodaja se začne tik po novem letu, takrat pa je pričakovati tudi pravcato poplavo novih mini prenosnih računalnikov in drugih mobilnih naprav na tej osnovi.

    Objavljeno: 22.12.2009
  • Google zopet po nakupih?

    Potem ko so pred kratkim pri Googlu svoj mošnjiček razvozlali in odšteli 750 milijonov zelencev za tehnologijo podjetja AdMob (in podjetje samo, seveda), se obeta še en podoben nakup. Spletni gigant svoje lovke steguje po podjetju Yelp.

    Objavljeno: 21.12.2009
  • Računalnika na platformi Android

    Podjetje ICD je v kratkem času predstavilo dva zanimiva prenosna računalniška sistema, ki temeljita na platformi Android 2.0 Eclair, ki je sicer prvenstveno namenjena pametnim mobilnikom.

    Objavljeno: 21.12.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji