• Ugrabljen direktor ukrajinske bitcoin menjalnice

    Pavel Lerner, direktor za analize spletne bitcoin menjalnice Exmo, je bil po zapisih ruskih in ukrajinskih medijev pred dnevi ugrabljen. Med odhodom iz poslovne stavbe v Kievu so ga 26. decembra napadalci zvlekli v črni avtomobil znamke Mercedes-Benz. Predstavniki podjetja so povedali, da podrobnosti ne morejo izdati, je pa preiskava v polnem teku.

    Objavljeno: 31.12.2017 10:00
  • Huawei pričakuje nekoliko počasnejšo rast

    Direktor podjetja Huawei, Ken Hu, je v sporočilu zaposlenim napovedal nekoliko nižjo rast podjetja za preteklo leto. V 2017 naj bi prihodki zrastli za 15 odstotkov, na 600 milijard yuanov (slabih 80 milijard evrov). Čeprav se to sliši odlično pa je najmanjša rast v zadnjih štirih letih za sicer vse močnejše telekomunikacijsko podjetje, tretje po velikosti za Samsungom in Applom.

    Objavljeno: 30.12.2017 13:00
  • Samsung bo v kratkem predstavil novi procesor Exynos

    Pri Qualcommu so pred kratkim napovedali novi procesor Snapdragon 845, ta bo v ZDA in na Kitajskem poganjal Samsungova prihajajoča Galaxy S9 in S9+. Drugod po svetu, tudi v Evropi, pa uporabljajo ti telefoni Samsungov lastni procesor z imenom Exynos. Pri Samsungu so sedaj napovedali, da bodo novega Exynosa predstavili v prvem tednu leta 2018, naj bi šlo za Exynos 9810. Prihajajoča telefona Galaxy S9 in S9+ pa sta medtem uspešno prestala preizkus pri ameriški agenciji FCC (Federal Communications Commission), uradno naj bi bila splavljena na sejmu MWC v februarju.

    Objavljeno: 30.12.2017 10:00
  • Sateliti izgubljeni zaradi programerske napake

    Rusija je prejšnji mesec tik po izstrelitvi vremenskega satelita Meteor-M z njim izgubila kontakt. Na raketi Souyz-2 je bilo še osemnajst drugih, manjših satelitov različnih podjetji (tako ruskih kot ameriških, japonskih, nemških...). Ruske oblasti so sedaj objavile, da naj bi bila za težave kriva programerska napaka.

    Objavljeno: 29.12.2017 13:00
  • Apple se opravičuje za namerno upočasnitev telefonov

    Pred kratkim smo pisali o tem, da so pri Applu namerno znižali takt procesorjev starejših telefonov iPhone, če so slednji imeli obrabljene akumulatorje. Uporabniki so bili seveda ogorčeni, saj je bilo to narejeno brez njihove vednosti, naprave so po daljšem času enostavno postale počasnejše.

    Objavljeno: 29.12.2017 10:00
  • Umetna inteligenca za varjenje piva

    Dansko pivovarsko podjetje Carlsberg je v navezi z raziskovalci iz univerze Aarhus razvilo tipala, ki lahko razlikujejo med okusi piva. Sedaj so se povezali še z Microsoftom, kjer bodo s pomočjo umetne inteligence interpretirali rezultate in pohitrili razmeroma dolg proces izdelave novih okusov piva. Po nekaterih ocenah naj bi za razvoj novih piv potrebovali med osem in 24 mesecev, z novim projektom pa naj bi ta čas znižali za tretjino.

    Objavljeno: 28.12.2017 14:00
  • WeChat bo postal uradno sredstvo za legitimacijo

    WeChat je izredno priljubljen Kitajski program za trenutno sporočanje, alternativa tam blokiranemu Facebook Messengerju. Sedaj pa se dela na tem, da bi WeChat postal uradna elektronska osebna izkaznica.

    Objavljeno: 28.12.2017 10:00
  • Plačani za to, da uporabljajo elektriko

    V Nemčiji je čez božične praznike veliko odjemalcev bilo plačanih, da so porabljali električno energijo. Proizvodnja energije je bila zaradi kombinacije nizke porabe (kot posledica praznikov in razmeroma visokih temperatur) in razmeroma visoke proizvodnje (tudi bolj vetrovnega vremena) višja od porabe, kar nekaj elektrarn (predvsem starejših toplotnih) pa ne more dovolj hitro znižati proizvodnjo. Tako so potrošniki prejeli tudi po dobrih 50 evrov za vsako potrošeno megavatno uro.

    Objavljeno: 27.12.2017 12:00
  • Teslin majhen tovornjak naj bi prišel po modelu Y

    Elon Musk je po nedavni predstavitvi, na kateri je ostalo kar nekaj odprtih vprašanj, sedaj le potrdil, da naj bi Teslin majhen tovornjak (»pickup«) prišel za prihajajočim modelom »Y«. Slednji bo manjši cestni terenec z enako zasnovo kot obstoječi Model 3. Na dogodku so pred dobrim mesecem namreč predstavili načrte za tovornjak, takrat pa je bil omenjen tudi manjši pickup, a v obeh primerih brez kakršnih koli resni podrobnosti, sedaj so njihovi načrti vseeno malo bolj jasni. Model Y naj bi predstavili tekom leta 2018, pričakuje se, da bo prišel v prodajo v letu 2019.

    Objavljeno: 27.12.2017 10:00
  • Bot za rudarjenje kriptovalut se širi preko Facebook Messengerja

    Varnostno podjetje Trend Micro je na svojem blogu objavilo novico, da so zaznali novo zlonamerno programsko opremo, ki na okuženem računalniku rudari kriptovalute. Bota so poimenovali Digmine, širi se preko Facebook Messengerja preko namizne in spletne različice (na mobilnih sistemih ne deluje). Uporabniku se prikaže kot video datoteka, če imamo Facebook račun nastavljen na samodejno prijavo se Digmine prijavi in pošlje naprej našim kontaktom. Ko je bot enkrat nameščen se ga lahko na daljavo tudi posodobi, sicer pa rudari valuto Monero. Omenjeno programsko opremo so zasledili v Južni Koreji in nekaterih drugih azijskih državah.

    Objavljeno: 27.12.2017 09:00
  • Facebook bi znal opozoriti, če bi kdo objavil našo fotografijo

    Facebook že uporabljeno samodejno prepoznavanje naloženih fotografij nadgrajuje s sistemom, ki bo uporabnika obvestil, ko bo nekdo objavil njegovo obvestilo. Namen novosti je večji nadzor nad zasebnostjo, hkrati pa tudi pomoč slabovidnim. Sistem bo namreč slednjim znal tudi prebrati imena oseb, ki jih je prepoznal na katerikoli objavljeni sliki.

    Objavljeno: 24.12.2017 08:00
  • Britanski zunanji minister napoveduje spletno »maščevanje« Rusiji

    Britanski zunanji minister Boris Johnson je pred potjo v Rusijo ruskega zunanjega ministra opozoril, naj ustavi kiber napade, ki ogrožajo britansko nacionalno varnost ali pa se bo moral soočiti z britanskim maščevanjem v enaki meri.

    Objavljeno: 23.12.2017 09:00
  • Bitcoin v tem tednu izgubil več kot 30% vrednosti

    Bitcoin, virtualna valuta, katere vrednost v letošnjem letu skorajda eksponentno raste, je v zadnjem tednu nenadoma obrnila krivuljo.

    Objavljeno: 23.12.2017 08:00
  • EU postavlja kvantno računalništvo kot prioriteto

    Lani je EU napovedala, da bo v raziskave kvantnega računalništva vložila milijardo evrov v okviru programa FET Flagship. Nekaj podobnega so že leta 2013 naredili za raziskave grafena. Sedaj je pred nami 150 strani dolg dokument, kjer si lahko podrobno pogledamo dosedanji razvoj in načrte za prihodnost.

    Objavljeno: 22.12.2017 12:00
  • Eric Schmidt se je poslovil od vodenja Alphabeta

    Izvršni predsednik podjetja, ki je Googlov lastnik, bo z januarjem odstopil, je sporočilo podjetje. Ostal bo v vodstvu podjetja, vendar le še kot tehnični svetovalec za področje znanosti in tehnologije.

    Objavljeno: 22.12.2017
  • NiceHash se je vrnil

    Priljubljena slovenska spletna stran NiceHash, kjer lahko uporabniki rudarijo kriptovalute v oblaku ali kupujejo procesorsko moč, saj deluje kot posredniki med njimi, je ponovno dosegljiva in strankam ponuja svoje storitve. Spomnimo, da so 6. decembra hekerji vdrli v NiceHash in ukradli 4700 bitcoinov, ki so bili v času tatvine vredni več kot 68 milijonov evrov.

    Objavljeno: 21.12.2017 16:00
  • Do denarja lahko pridete le v nekaj minutah!

    Odslej vam omogočamo, da lahko v mobilni banki Klikin do 15.000 evrov pridete le v nekaj minutah – brez obiska bančne poslovalnice. Gre za prelomno novost, saj boste celoten postopek – od ponudbe do prejema denarja na osebni račun – izpeljali v mobilni banki. Nepredvidljivi dogodki bodo tako malo bolj obvladljivi, vi vselej korak pred presenečenji, vaše želje pa hitreje uresničljive.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 21.12.2017 15:00
  • Magic Leap je končno predstavil svoj (pol)izdelek

    Magic Leap, ki javnost že nekaj let draži z obljubami, kaj bo zmogel njihov sistem za nadgrajeno resničnost, je končno prikazal nekaj, kar vsaj približno spominja na končni izdelek. Ni še namenjen prodaji, ampak le predstavitvi zmogljivosti, zelo verjetno pa tudi pomiritvi vlagateljev, ki so v podjetje do sedaj vložili že 1,9 milijarde dolarjev. Med njimi sta tudi velikana Google in Alibaba.

    Objavljeno: 21.12.2017 14:00
  • Estonija se spogleduje s kriptovaluto

    Vodja estonskega programa E-rezidentstvo Kaspar Korjus je razkril, da razmišljajo o uvedbi kriptovalute estcoin, ki bi združevala prednosti klasičnih valut in kriptovalut. Z uvedbo estcoina želi Estonija izkoristiti veliko navdušenje nad kriptovalutami in ponudbami kriptožetonov (ICO), ki vlada v zadnjem času. Za zdaj se o tej možnosti le razmišlja, na mizi pa so tri različne verzije. Vsem je skupno dejstvo, da bi bil estcoin formalno kriptožeton, saj je uradna valuta v Estoniji evro in tega ni mogoče spremeniti, saj bi posredovala Evropska centralna banka.

    Objavljeno: 20.12.2017 14:00
  • Apple upočasnjuje telefone z izrabljenimi baterijami

    Nekateri uporabniki na Redditu so opazili, da Apple starejše iPhone, ki imajo že do neke mere izrabljeno baterijo, programsko upočasnjuje.

    Objavljeno: 20.12.2017 13:00
  • Evropa se združuje tudi v navideznem svetu

    Evropska komisija in evropski parlament so že novembra dosegli dogovor glede delne odprave geoblokade v internetu – spletne strani bodo namreč morala nehati odganjati kupce iz »manj zanimivih« držav, kot je denimo Slovenija. Pravila bodo morala biti enaka za vse države članice. Medijskim vsebinam blokade zaenkrat ni uspelo prebiti, bodo pa domači ponudniki morali zagotoviti, da bo uporabnik plačane vsebine lahko užival kjerkoli po evropi.

    Objavljeno: 20.12.2017 12:00
  • Kaj se zgodi, ko servis popravi zaslon telefona

    Nič posebnega, zamenja se bolj ali manj vse, razen "matične plošče".

    Objavljeno: 20.12.2017 09:00
  • Ko telefoni postanejo – premajhni

    Navajeni smo, da so današnji telefoni velikanski, vedno večji – logično, saj jih uporabljamo kot prenosne računalnike, kjer je velikost zaslona pomemben plus. No, če telefonu odvzamemo velik zaslon, zmogljivi procesor, velike količine pomnilnika in shrambe, potem je tudi vgrajena baterija lahko zelo majhna. Rezultat? Mini telefon.

    Objavljeno: 18.12.2017 13:00
  • Ko bakrena parica ni dovolj

    Z idejo združitve fiksnega in mobilnega omrežja ali vsaj uporabo drugega za rezervo prvemu se ukvarjam že nekaj časa, vendar s kombiniranjem storitev večih operaterjev še nisem uspel priti do brezhibne rešitve. Zdaj nekaj takega za svoje naročnike snuje A1. Menda kmalu po novem letu bo namreč nekaterim začel nameščati modeme, ki hkrati pridobivajo signal iz omrežij xDSL in LTE.

    Objavljeno: 18.12.2017 10:00
  • Severna Koreja menda krade bitcoine

    Iz podjetja SecureWorks poročajo, da skupina hekerjev, ki je neposredno povezana z vlado Severne Koreje, menda napada uporabnike s področja kriptovalut.

    Objavljeno: 17.12.2017 08:00
  • Google financira slovenski projekt Finšpektor

    Google je finančno podprl projekt Finšpektor podjetja Neolab. Spletnega giganta je navdušilo zmogljivo analitično orodje, ki ponuja vpogled v porabo javnega denarja.

    Objavljeno: 16.12.2017 18:00
  • Premirje v pretočni vojni

    Največji spletni trgovec na svetu Amazon po dvoletnem premoru zopet prodaja predvajalnika Apple TV in Google Chromecast.

    Objavljeno: 16.12.2017 10:00
  • Amazonova Alexa z zvočniki Echo v Sloveniji

    Amazon je razširil seznam držav, kjer so dostopni pametni zvočniki Echo z vgrajeno digitalno pomočnico Alexo. Na njem je tudi Slovenija.

    Objavljeno: 15.12.2017 09:00
  • Ameriška nevtralnost interneta je mrtva!

    Ameriška zvezna agencija za komunikacije je izglasovala ukinitev internetne nevtralnosti, kar pomeni, da bo odločitev o hitrosti potovanja posameznih podatkov poslej v rokah ponudnikov dostopa do spleta.

    Objavljeno: 15.12.2017 08:00
  • Starbucks v Buenos Airesu stranke prisilil v rudarjenje kriptovalut

    V eni izmed Starbucksovih poslovalnic v Buenos Airesu so obiskovalci, ki so se povezali v tradicionalno odprt in brezplačen Wi-Fi, na svojih računalnikih nevede rudarili kriptovalute. Rudarjenje bitcoinov je seveda že zdavnaj prezahtevno za osebne računalnike, zato je program rudaril monero. V Starbucksu so problem potrdili in zagotovili, da so takoj ukrepali in da se isti incident ni zgodil v nobeni drugi poslovalnici. Dodali so, da Wi-Fi zanje ponuja drugo podjetje, a v resnici končnega kupca to niti ne zanima.

    Objavljeno: 14.12.2017 09:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji