• Telekom preizkuša LTE Advanced

    Pri Telekomu Slovenije so sporočili, da že preizkušajo novo tehnologijo LTE Advanced, v laboratoriju so že dosegli brezžični prenos hitrosti 900 Mb/s, v zunanjih pogojih na mobilnem terminalu pa 881 Mb/s. Pri tem se uporabljajo frekvenčni pasovi 1800 in 2600 MHz, mobilne naprave pa so tipa Cat16 in bodo uporabnikom na voljo prihodnje leto.

    Objavljeno: 15.12.2016 14:00
  • Yahooju ukradli milijardo osebnih podatkov

    Yahoo je spet v veliki godlji, saj so javnosti razkrili nov vdor, ki se je na lestvici največjih zlahka zavrtel na prvo mesto. Leta 2013 so jim neznani hekerji vdrli v sistem in ukradli osebne podatke milijarde uporabnikov, so sporočili iz Yahooja. Ta napad ni povezan z nedavno razkritim napadom iz leta 2014, ko je bilo prizadetih pol milijarde uporabnikov. Yahoo sicer pravi, da je napada izvedla ista hekerska skupina z državno pomočjo, sicer pa gre za dva popolnoma ločena varnostna incidenta.

    Objavljeno: 15.12.2016 07:00
  • AMD pokazal procesorje Ryzen

    AMD je razkril nove podrobnosti o prihajajoči generaciji procesorjev, ki se bodo imenovali Ryzen. Gre za avgusta predstavljeno platformo Zen, ki ji je sedaj marketinški oddelek nadel končno ime. Ryzen bomo najprej videli v družini Summit Ridge, ki izide že v prvem prihodnjem četrtletju. In če je AMD-ju verjeti, bo z njo Intelu precej premešal štrene.

    Objavljeno: 15.12.2016 05:00
  • Apple odstranil podatek o preostalem času akumulatorja

    Apple je z novo programsko nadgradnjo sistema macOS odstranil možnost, da nam prenosnik pove, koliko časa bo predvidoma še zdržal na akumulatorju, torej čez koliko časa se iztroši baterija. Še vedno sicer kaže ikono, a nanjo ne moremo več klikniti, zato nam ne pokaže bolj natančne številke. To so naredili zaradi velikih variacij, ki so jo uporabniki opazili pri njihovih najnovejših prenosnikih.

    Objavljeno: 14.12.2016 14:00
  • Amazon Prime Video tudi pri nas

    Amazon je svojo storitev Prime Video omogočil tudi pri nas. Storitev lahko brezplačno preizkusimo za en teden, to velja tudi za aplikacije na iOS in Android, za tem pa bomo plačevali 2,99 EUR na mesec za prvih šest mesecev. Kasneje se cena dvigne na 6,99 EUR. Za primerjavo – Netflix nam ponuja prvi mesec brezplačno, nato pa velja osnovni paket 8 EUR (brez ločljivosti HD), malenkost zmogljivejši (z HDjem in možnostjo ogleda na dveh napravah) pa velja 10 EUR. Pri Amazonu v edinem paketu že ponujajo tudi visoke ločljivosti in možnost predvajanja na dveh napravah hkrati. Kot smo omenili, so na voljo tudi aplikacije za Android in iOS - za slednjo se nam je sicer zgodilo, da jo v samem App Store nismo našli, a je delovala povezava s spleta.

    Objavljeno: 14.12.2016 13:10
  • Google opušča projekt samovozečega avtomobila

    Google se vse bolj spreminja v klasično podjetje, ki mora paziti na profitabilnost svojih projektov. Zadnja novica je, da opuščajo projekt lastnega samovozečega avtomobila. Namesto tega bodo razvijali sistem, ki ga bodo različni razvijalci lahko uporabili v lastnih vozilih, nekako po vzoru Androida, torej. Ta projekt so ravno ločili v samostojno podjetje, imenovano Waymo, delovalo bo pod okriljem matičnega podjetja Alphabet. V načrtu naj bi bil tudi program souporabe samovozečih vozil.

    Objavljeno: 14.12.2016 11:10
  • Hekerski napadi na bančni sistem čedalje pogostejši

    Organizacija SWIFT, ki upravlja največji sistem za izvajanje transakcij med finančnimi ustanovami na svetu, je opozorila, da so hekerski napadi na njene članice čedalje pogostejši. Filmski napad se je zgodil februarja, ko so hekerji bangladeški centralni banke ukradli 81 milijonov dolarjev z računa pri newyorški centralni banki. Toda to ni bil edini niti zadnji napad, opozarja SWIFT.

    Objavljeno: 14.12.2016 05:00
  • Vrnjenih 90% telefonov Samsung Note 7

    Pri Samsungu so objavili, da so do sedaj nabrali nekaj čez 2,7 milijona naprav Galaxy Note 7, to predstavlja 90% prodanih telefonov. Zanimivo, da je odstotek nekoliko slabši v domači Južni Koreji, tam naj bi bilo vrnjenih 80% prodanih naprav. Pred kratkim je odjeknila novica, da razmišljajo tudi o tem, da bi naprave na daljavo onemogočili.

    Objavljeno: 13.12.2016 11:00
  • Prihaja Xiaomi Mi 5c

    V naslednjih dneh naj bi Xiaomi predstavil telefon Mi 5c, ki bo sodeč po govoricah izredno zanimiva naprava v nižjem cenovnem razredu. Ohišje naj bi bilo kovinsko, zaslon naj bi po diagonali meri 5,5 palcev in ponujal ločljivost FullHD. V uporabi bo osem jedrni procesor, pomnilnika bo, prostora bo 32 GB. Najpomembnejša lastnost pa je cena, saj naj bi telefon cenili le na okoli 150 evrov. Upajmo, da res, v tem primeru bi lahko šlo za napravo z res odličnim razmerjem med ceno in zmogljivostjo.

    Objavljeno: 13.12.2016 08:00
  • FURS deloma popravil e-Davke

    V aktualni številki smo si pobliže ogledali, kako pomanjkljivo je za varnost poskrbljeno na spletnih straneh državne uprave in zakaj je dostop do FURS-ovih e-Davkov (in še številnih drugih strani) nemogoč brez žongliranja s certifikati. FURS nam je že med pripravo članka zagotovil, da intenzivno delajo na posodobitvi sistema in pridobitvi komercialnih digitalnih certifikatov, s katerimi bodo spletne strani spet normalno dosegljive. Obljubo so deloma že uresničili.

    Objavljeno: 12.12.2016 19:00
  • Novi Linux 4.9

    Linus Torvalds je javno objavil različico 4.9 Linuxovega jedra. Po njegovih besedah gre za največjo objavo doslej, vsaj po številu prispevkov v kodi. Med drugim je sedaj v jedru tudi vgrajena podpora za Raspberry Pi Zero in še 28 drugih ARM naprav, izboljšali so varnost, itd. Velja seveda omeniti, da so lihe različice jedra namenjene razvoju, sode pa dejanski uporabi. Trenutno aktualna različica Ubuntuja, 16.10, uporablja Linuxovo jedro 4.8.

    Objavljeno: 12.12.2016 14:00
  • Bill Gates predstavil novi sklad za zeleno energijo

    Milijarder in nekdanji glavni človek Microsofta, Bill Gates, je predstavil novi sklad, težak kar milijardo dolarjev, namenjen razvoju zelenih virov energije. Sklad naj bi deloval dvajset let, v tem času pa želijo investirati v podjetja (tudi zagonska), ki se ukvarjajo z čistimi oblikami pridobivanja energije. V skladu  med drugim sodelujejo tudi Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona, ter Jack Ma, ustanovitelj spletne strani Alibaba. Sklad se sicer imenuje Breakthrough Energy Ventures Fund.

    Objavljeno: 12.12.2016 13:00
  • Nova zvijača kripto virusov

    O virusih, ki šifrirajo uporabnikove datoteke, nato pa zahtevajo odkupnino, smo že pogosto pisali, v zadnjih nekaj letih je to ena najpogostejših varnostnih okužb. Raziskovalci pa so odkrili nov tovrstni program, imenovan Popcorn Time (nima nobene povezave s programom enakega imena, namenjenega gledanju filmov in serij), ki dodaja novo zvijačo. Poleg tega, da lahko za šifrirni ključ plačamo odkupnino, si lahko omenjen ključ priskrbimo tudi z naknadno širitvijo virusa. Če nam uspe okužiti še dva uporabnika in pri tem oba dva plačata odkupnino, bomo svoj ključ dobili brez plačila. Gre torej za neke vrste piramidno shemo v svetu izsiljevalskih virusov. V programski kodi so odkrili tudi nekaj delcev, ki kažejo na to, da bi lahko virus začel brisati uporabnikove datoteke, če ta štirikrat vnese napačni šifrirni ključ.

    Objavljeno: 12.12.2016 08:00
  • Nvidia razvija avtonomna vozila

    Na cestah Kalifornije se je začelo pojavljati vozilo v znanih barvah družbe Nvidia, ki je dobilo dovoljenje pristojnih oblasti za testiranje tehnologije samodejne vožnje v rednem prometu. Čeprav se zdi, da gre le še za enega od vse številnejših projektov s področje avtonomnih vozil, ima Nvidia morda izdelek, ki je še najbližji konkretni rabi v vsakdanjih vozilih.

    Objavljeno: 11.12.2016 01:00
  • Magic Leap močno zamuja z razvojem

    Družba Magic Leap, eden izmed najbolj vročih in hkrati skrivnostnih stratupov, za katero stojijo nekatera eminentna imena, kot so Google, Alibaba in Andreessen Horowitz, kot kaže z razvojem izdelkov zelo zamuja v primerjavi s tistim, s čimer se hvalijo v redkih video posnetkih poslanih v javnost.

    Objavljeno: 11.12.2016 01:00
  • Google odpira digitalnega pomočnika za razvijalce

    Google si še naprej zelo prizadeva, da bi razvijalce pritegnil k svojim storitvam s področja strojnega učenja in umetne inteligence. V zadnjih dneh so za razvijalce odprli dostop do svojega digitalnega pomočnika Google Assistant. Razvijalci bodo tako lahko razvili svoje lastne algoritme in bote, ki jih bo pomočnik uporabil za kramljanje z uporabniki.

    Objavljeno: 10.12.2016 01:00
  • WD pripravlja disk zmogljivosti 14 TB

    Western Digital je napovedal, da bo sredi naslednjega leta začel s prodajo magnetnega diska z rekordno zmogljivostjo 14 TB. Sočasno so med izbrane kupce na testiranje poslali model HGST Ultrastar He12, ki premore »le« 12 GB prostora. Večji brat bo prišel med preizkuševalce nekoliko kasneje.

    Objavljeno: 10.12.2016 01:00
  • Proti plačilu Microsoft nudi še daljšo podporo za svoje strežnike

    V zadnjih letih so številna podjetja kritizirala Microsoft zaradi dosedanje politike življenjskih ciklov ključnih izdelkov, ki je uporabnike silila v nadgradnje. Microsoft je doslej za svoje izdelke nudil 5+5 let podpore. Prvih pet let redne in nato še pet let podaljšane podpore, v katerih je nudil redne posodobitve, zlati varnostne.

    Objavljeno: 9.12.2016 01:00
  • Ruski hekerji ogrožajo nemške volitve

    Skupina ruskih hekerjev, znana pod imeni APT 28 in »Fancy Bear«, pred časom obtožena, da je z vdori in poneverbami poskušala vplivati na ameriške volitve, se je kot kaže preselila na nemško politično sceno. Predsednik nemške obveščevalne službe BfV, Dr. Hans-Georg Maaßen je v sporočilu za javnost ostro napadel Rusijo, da skuša z vohunjenjem in podtikanjem vplivati tudi na nemške prihajajoče volitve.

    Objavljeno: 9.12.2016 01:00
  • Bluetooth 5 je tu

    Težko pričakovan in že pred časom napovedan Bluetooth 5 je postal uradni standard. Delovna skupina Bluetooth Special Interest Group, ki je standard spisala, je oznanila, da je Bluetooth 5 sedaj tudi uradno sprejet.

    Objavljeno: 8.12.2016 05:00
  • Windows 10 prihaja na platformo ARM – prek emulacije

    Podjetje Qualcomm je najavilo, da bo v naslednjem letu predstavilo naslednjo generacijo procesorjev na temelju arhitekture ARM, ki bodo lahko poganjali običajno različico operacijskega sistema Windows 10, na njem pa vse aplikacije pisane za platformo Win32 (x86). Računalniki s procesorji ARM se bodo dejansko obnašali kot katerikoli osebni računalnik PC s procesorji x86/x64.

    Objavljeno: 8.12.2016 01:00
  • Apple Pay sprejema že 35% ameriških trgovcev

    Apple je na konferenci Code Conference v San Franciscu oznanil, da je mobilni sistem plačevanja Apple Pay dosegel pomemben mejnik v razvoju. 35% pokritost ameriškega trga je dejansko lep uspeh za tehnologijo, ki je stara komaj dobri dve leti. Za primerjavo, ob prvotni predstavitvi je Apple skupaj s partnerji lahko za mobilna plačila zagotovil le okoli 4% pokritost na državni ravni.

    Objavljeno: 8.12.2016 01:00
  • Varnostna luknja v varnostnih kamerah Sony

    Najdbe varnostnih lukenj v napravah, ki so priključene v internet, so danes žal že vsakodnevni pojav. Toda nekatere napake so še posebej kritične, saj lahko predstavljajo veliko varnostne tveganje, kršenje pravic do zasebnosti in celo nevarnost.

    Objavljeno: 8.12.2016
  • Evropska komisija je dala zeleno luč Microsoftu za prevzem LinkedIna

    Evropska komisija je dala dovoljenje za prevzem družbe LinkedIn s strani Microsofta, a so pri tem podali določene pogoje. Napovedani nakup LinkedIna je doslej največji prevzem, kar jih je Microsoft opravil, vreden skoraj 26,2 milijard dolarjev. Za primerjavo, leta 2014 so zaključili prevzem telefonskega oddelka družbe Nokia, za katerega so odšteli 7,17 milijard dolarjev. Kot vemo, je prevzem Nokie eden največjih spodrsljajev družbe Microsoft, ki je tudi odnesel tedanjega direktorja Steva Ballmerja. Upajmo, da bo z Linkedinom bolje.

    Objavljeno: 7.12.2016 01:00
  • Vizija pomnilniško usmerjenega računalnika bližje realnosti

    Hewlett Packard Enterprise, dedič nekdanje korporacije HP, ki se je usmeril v poslovne rešitve, je pred časom javno predstavil koncept računalniške arhitekture MDC (Memory-Driven Computing), kjer so pomnilniki in pretakanje podatkov v ospredju, celo pred samimi procesnimi elementi ali vozlišči, kot jih imenuje nova arhitektura.

    Objavljeno: 7.12.2016 01:00
  • Applove težave s kakovostjo telefonov na Kitajskem

    Ravno ko se nekako zaključuje afera s Samsungovimi nevarnimi telefoni Note7, se na daljnem vzhodu začenja nova dogodivščina s telefoni, ki se brez očitnega razloga vnamejo ali eksplodirajo. Le da je tokrat vpleten Apple, specifično - njihovi telefoni prejšnjih generacij iPhone 6 in 6S ter različice Plus.

    Objavljeno: 7.12.2016 01:00
  • Amazonove trgovine brez blagajn

    Amazon je objavil načrt, po katerem bodo odprli maloprodajne trgovine s prehrambnimi izdelki, v katerih ne bo blagajn. Kupci bodo s pomočjo izvirne mobilne aplikacije zbirali izdelke na policah, po izhodu iz trgovine pa bo Amazonovova rešitev samodejno izdelala obračun in poslala račun kupcu.

    Objavljeno: 6.12.2016 01:00
  • Microsoftova pomočnica bo najbrž kar PC

    Microsoft je eden redkih od velikanov na področju računalniške in zabavane elektronike, ki še ni najavil projekta pametnih zvočnikov z digitalno pomočnico, kakršen je Amazon Echo. Google, Samsung, LG in menda tudi drugi, namreč pospešeno pripravljajo izdelke brez kakega posebnega grafičnega vmesnika, ki jih krmilimo preprosto z govorom, sistem pa nam v tej obliki podaja tudi odgovore.

    Objavljeno: 6.12.2016 01:00
  • Hrošč omogoča popoln prevzem nadzora nad Windows 10 med nagradnjo

    Windows 10 ima nenavadnega hrošča, ki med nadgradnjo omogoča dostop do sicer šifriranih diskov oziroma krajo šifrirnih ključev. Ko se sistem nadgrajuje na novo verzijo, recimo na Anniversary Update, zadostuje držati tipki Shift + F10, pa se odpre ukazni poziv s polnimi sistemskimi (v praksi enako administratorskimi) privilegiji. Pri nameščanju se izključi tudi orodje za šifriranje BitLocker, da lahko Windows PE (preinstallation environment) normalno dostopa do diska in namesti novo verzijo.

    Objavljeno: 5.12.2016 05:00
  • Apple posredno potrjuje usmeritev v samovozeča vozila

    V zadnjih mesecih smo bili priča številnim ugibanjem in domnevnim dokazom, da se Apple podaja tudi na področje avtomobilov, bolj specifično pa področja samodejne vožnje. Govorice so šle najprej v smeri tega, da Apple pripravlja svoje vozilo, do kasnejših ugibanj, da bodo za prihodnje avtomobile nudili samo tehnologijo s temeljem na umetni inteligenci. Toda Apple doslej prav ničesar ni javno komentiral, kaj šele potrdil ali zanikal.

    Objavljeno: 5.12.2016 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji