• Biohibridi, organizmi v računalnikih

    Če gre verjeti raziskovalcem ameriškega vojaškega inštituta US Army Research Laboratory (ARL), bomo v roku desetih let doživeli prihod elektronskih naprav, ki bodo vsebovale žive organizme. Umetno ustvarjeni biološki organizmi bodo širili zmožnosti naprav na področjih, kjer polprevodniški elementi in klasična tipala niso primerni.

    Objavljeno: 5.12.2016 01:00
  • Vodja testiranja Foxconnu odtujil 5700 telefonov

    Iz Tajvana prihaja novica o pokvarjenem vodji testiranja v podjetju Foxconn. Zaposleni vodstveni delavec z imenom Tsai je podjetju, ki med drugim izdeluje tudi Applove pametne telefone, med letoma 2013 in 2014 s pomočjo osmih sostorilcev ukradel reci in piši 5700 telefonov iPhone. Jabolčne telefone z oznako 5 in 5S je nato prodal na črnem trgu in si pridobil protipravno premoženje v višini dobrega poldrugega milijona ameriških dolarjev. Nečedne aktivnosti so v podjetju ugotovili šele ob letošnji reviziji. Pokvarjenemu vodji testiranja grozi do deset let zapora.

    Objavljeno: 4.12.2016 08:00
  • Nemci ustavili Plaz

    Po štirih letih obsežnih preiskav je nemška policija v sodelovanju z Europolom in drugimi varnostnimi agencijami razbila omrežje spletnega kriminala Avalanche. Med kriminalci zelo priljubljeno omrežje, ki so ga nepridipravi najemali za distribucijo neželene programske opreme, izsiljevalske akcije, ribarjenje, pranje denarja in druge sorodne aktivnosti, je slovelo predvsem po anonimnosti in uspešnemu izogibanju roki pravice. Zloglasna mreža je oboje dosegla s precej truda, med drugim so dnevno ustvarili več kot tisoč domenskih imen in jim vsakih pet minut spreminjali številke IP ter strežnike DNS.

    Objavljeno: 3.12.2016 09:00
  • Nogometni Snowden

    Svet najbolj priljubljenega športa na planetu je doživel šok v obliki razkritja zaupnih dokumentov in finančnih transakcij med klubi in igralci. Ukradene podatke je objavil nemški Der Spiegel. Nogometni Snowden, hekerska skupina Football Leaks si je z različnimi akcijami prilastila 1,9 TB podatkov, od tega 18,6 milijonov dokumentov. Med njimi je precej takšnih, ki bi jih nogometni svet najraje zakopal deset metrov globoko v zemljo. V prvi zgodbi na podlagi ukradenih dokumentov Der Spiegel tako razkriva davčne utaje dveh najbolj priljubljenih nogometašev, Cristiana Ronalda in Mesuta Özila. Pri nemškem časniku obljubljajo, da bo zgodb več, saj ukradeni dokumenti razkrivajo številne, doslej skrite, umazane podrobnosti iz nogometnega sveta.

    Objavljeno: 3.12.2016 08:00
  • Nove pametne ure Moto 360 ne bo

    Motorolin šef razvoja Shakil Barkat je za The Verge potrdil, da nove pametne ure Moto 360 (vsaj) še nekaj časa ne bo. Po njegovih besedah tako Motorola kot lastnik Lenovo verjameta, da trg na širše posvajanje nosljivih naprav ni pripravljen. Položaj naj se ne bi spremenil niti s prihodom operacijskega sistema Android Wear 2.0, ki ga bo Google splavil v letu 2017, zato naslednika pametne ure Moto 360 2015 ne načrtujeta. Shakilove besede potrjujejo tudi zadnji prodajni podatki, ki nosljivim napravam napovedujejo precej temačno prihodnost.

    Objavljeno: 2.12.2016 11:00
  • Facebook z umetno inteligenco nad neustrezne vsebine

    Družabno omrežje Facebook že od nekdaj prepoveduje objavo golote, nasilja in drugih neustreznih vsebin. Sporne objave, ki so jih doslej brisali na podlagi prijav uporabnikov, bodo v prihodnosti iskali s pomočjo umetne inteligence. Samodejno strojno zaznavanje neustreznih objav v prvi fazi preizkušajo na storitvi pretočnega videa Facebook Live. S pomočjo računalniškega vida želijo prestreči poveličevanje nasilja, pornografske vsebine in druge žaljive objave še preden dosežejo zid posameznika.

    Objavljeno: 2.12.2016 08:00
  • FBI dobil dovoljenje za hekanje po celem svetu

    Včeraj je postal svet še za odtenek bolj nadzorovan, kot je bil doslej. V ZDA so namreč 1. decembra začela veljati dopolnila 41. člena Zveznih pravil o kazenskem postopku, ki FBI in drugim organom pregona strahovito razširjajo pooblastila. Na prvi pogled nebistvena sprememba v dolžini nekaj odstavkov, daje državi bianco menico za vdor v računalniške sisteme.

    Objavljeno: 2.12.2016 05:00
  • Fitbit kupuje Pebble

    Največji proizvajalec pametnih nosljivih naprav na svetu Fitbit po poročanju spletnega časnika The Information kupuje pionirja pametnih ur, podjetje Pebble. Čeprav je cena za prevzem v tem trenutku še skrivnost, gre po prvih informacijah za od 34 do 40 milijonov ameriških dolarjev vreden posel. Nekdanji fenomen spletnega inkubatorja Kickstarter se je očitno prodal zelo poceni, saj je v preteklosti prejemal precej višje ponudbe. Leta 2015 ga je urar Citizen želel za reci piši 750 milijonov USD, med številnimi podjetji, ki so se jim cedile sline po urah z zaslonom iz elektronskega papirja, pa je bil tudi Intel. Podjetje Pebble je s prodajo žal čakalo predolgo, zaradi zadnjih neuspehov mu je cena strmoglavila. Priljubljenih ur bržkone kmalu ne bo več na trgu, saj je Fitbit podjetje kupil zaradi znanja in razvitega operacijskega sistema, ne zaradi izdelkov.

    Objavljeno: 1.12.2016 09:00
  • Sodelujmo v Powerpointu

    Microsoft je predstavil posodobitev programa PowerPoint na operacijskem sistemu Windows, ki uporabnikom omogoča učinkovito delitev dela. Sodelovanje na nastajajočih predstavitvah podpirajo z informacijami o aktivnostih na posameznem diapozitivu. Posameznik lahko v vsakem trenutku pogleda, kdo urejuje kaj. Prav tako so razvijalci dodali mobilne priboljške v obliki obvestil, ki jih sodelavci prejmejo na napravo s sistemom Android ali iOS, če kdo od kolegov začne delati na deljeni Wordovi, Excelovi ali PowerPointovi datoteki. Sodelovalne zmožnosti so v prvi fazi omogočene zgolj članom Microsoftovega programa Office Insider. Kdaj bodo na voljo ostalim smrtnikom, ni znano.

    Objavljeno: 1.12.2016 08:00
  • Netflix končno omogoča ogled brez povezave

    Netflix je končno dobil možnost prenosa vsebin na lokalni disk, da si jih lahko ogledamo kasneje brez internetne povezave.  Težko pričakovano storitev so zagnali včeraj in je naročnikom na voljo brez dodatnega plačila, a (še) ne pokriva vseh vsebin.

    Objavljeno: 1.12.2016 05:00
  • Začasno odsvetujemo uporabo Firefoxa

    V Firefoxu (in tudi brskalniku Tor) so našli resno varnostno luknjo, zaradi katere priporočamo, da uporabniki Firefoxa v sistemih Windows vsaj začasno preklopijo na kak drug brskalnik. Varnostna pomanjkljivost obstaja v Firefox različicah od 41 do vključno 50, torej trenutno aktualne različice. Luknja/morebitni napad izkorišča t.i. »buffer overflow«, do računalnikov pa pride predvsem preko okuženih spletnih strani (namerno ali nenamerno). Težava napadalcem omogoča, da na računalniku zaženejo lastno programsko kodo, torej lahko z računalnikom počnejo praktično karkoli.

    Objavljeno: 30.11.2016 14:00
  • Evropski proizvajalci avtomobilov načrtujejo omrežje hitrih polnilnic

    Električna vozila so vedno zmogljivejša in posledično razširjena. Poleg številnih prednosti imajo tudi precej napak. Ena večjih je počasno polnjenje velikih baterij. Proizvajalci avtomobilov v Evropi se težav očitno zavedajo. BMW, Daimler, Ford in skupina Volkswagen načrtujejo izgradnjo omrežja hitrih in zmogljivih polnilnic ob evropskih avtocestah. Polnilnice bodo s 350 kW močjo kar trikrat hitrejše od Teslinih, ki so trenutno najmočnejše/najhitrejše na svetu. Izgradnja omrežja se bo pričela takoj. V letu 2017 bo postavljenih 400 polnilnic, do 2020 na tisoče. Obenem bodo proizvajalci električnih avtomobilov poenotili vtičnice, ki so bile doslej zaradi različnosti ena izmed cokel razvoja in prodaje okolju prijaznih vozil. Teslinih avtomobilov na načrtovanih polnilnicah ne bo mogoče polniti.
    Za primerjavo - običajne polnilnice pri nas trenutno zmorejo okoli 11 kW, za "hitre" pa veljajo tiste, ki imajo moč 50 kW. Take so Petrolove, na avtocestnem križu, BMWja i3, ki je na zgornji sliki, pa do 80% napolnijo v približno pol ure.
    O električnih avtomobilih v Monitorju sicer redno pišemo, v aktualni številki smo npr. preizkusili domačo ponudbo električnega "deljenja avtomobilov" Avant2Go.

    Objavljeno: 30.11.2016 08:00
  • Napaden tudi Deutsche Telekom

    Nemški ponudnik interneta z več kot dvajsetimi milijoni uporabnikov, Deutsche Telekom, je klonil pod napadom neznanih hekerjev. Nečedne aktivnosti so od nedelje naprej od spleta odrezale skorajda milijon Nemcev. Nepridipravi so na usmerjevalnike želeli namestiti škodljivo programsko opremo. Čeprav jim nakana ni uspela, so s početjem onesposobili slabih pet odstotkov usmerjevalnikov, zaradi česar je trpelo razreševanje domen DNS. Varnostni strokovnjaki Kaspersky Laba so zlonamerno kodo, ki je bila uporabljena v napadu, identificirali za varianto Miraie, o kateri smo že pisali. Gre za kodo, ki ne napada računalnikov, temveč z internetom povezane stvari (Internet of Things).

    Objavljeno: 30.11.2016 07:00
  • Huawei, številka ena med Androidi

    Kitajski proizvajalec telefonov z operacijskim sistemom Android Huawei je na prestolu kot najuspešnejši izdelovalec mobilnih naprav z Googlovim sistemom prvič v zgodovini zamenjal dosedanjega prvaka Samsunga. Čeprav je slednji tudi v tretjem četrtletju 2017 prodal več telefonov kot tekmeci, ga je katastrofa z imenom Note 7 stala precejšnjega dela dobička. Preden začnemo Kitajcem vsi ploskati, moramo vedeti, da je delež podjetja Huawei na trgu tudi v vlogi Androidnega kralja zgolj 2,4 %. Večina dobička, ki ga prinesejo mobilne naprave, gre namreč v žep resničnega vladarja mobilne scene. Car z enaindevetdesetimi odstotki mobilne pogače živi v Cupertinu, ZDA, sliši pa na ime Apple.

    Objavljeno: 29.11.2016 10:00
  • Si.mobil se bo preimenoval v A1

    V letu 2017 se bo Si.mobil predstavil z novo blagovno znamko. Krstitev z lastnikovim imenom naj uporabnikov ne bi prizadela. Predsednik uprave Si.mobila Dejan Turk pravi, da je sprememba blagovne znamke splošno uveljavljena poslovna praksa za krepitev položaja na trgu in pogosta strateška aktivnost v globalni telekomunikacijski panogi. Za potezo so se odločili, da okrepijo prisotnost na slovenskem trgu in svojim uporabnikom ponudijo še doslej nevidene prednosti in storitve. A1 je vodilno avstrijsko telekomunikacijsko podjetje in hkrati sinonim za celovite komunikacijske rešitve. Kdaj natančno bomo Si.mobilu pomahali v slovo in obenem pozdravili obljubljene naprednejše storitve ter boljšo uporabniško izkušnjo, v slovenskem A1 niso želeli izdati.

    Objavljeno: 29.11.2016 01:00
  • Rekordni črni petek

    Črni petek, dan po ameriškem zahvalnem dnevu, ko se uradno prične božična nakupovalna sezona, je znova postregel z rekordi. Tudi pri nas vedno bolj priljubljen praznik potrošnikov je prodajalcem v ZDA zgolj prek spleta prinesel 3,34 milijarde ameriških dolarjev, kar je tretjino več, kot leto poprej. Znatno se je povečalo mobilno nakupovanje, prek telefonov in tablic so Američani potrošili dobro milijardo tamkajšnjih zelencev. Zanimiv podatek je, da so lastniki naprav z operacijskim sistemom Apple iOS bolj zapravljivi od kolegov z Androidom. Prvi so za petkove nakupe povprečno odšteli 144 ameriških dolarjev, drugi osem manj. Največkrat zaželene elektronske naprave so bili televizorji in škatle z logotipom ugriznjenega jabolka.

    Objavljeno: 28.11.2016 10:00
  • Javni prevoz v San Franciscu napadli hekerji

    Javni prevoz v San Franciscu je 26. novembra klonil pod napadom neznanih hekerjev. Napadeni so bili računalniki agencije Municipal Transportation Agency. Zaradi dobre četrtine prizadetih računalnikov v sistemu, ki nadzoruje plačevanje vozovnic, so bili upravitelji primorani zapreti vsa prodajna mesta in brezplačno prevažati potnike celo soboto. Napadalec s psevdonimom Andy Saolis je računalnike okužil z izsiljevalskim virusom in od agencije zahteval 73.000 ameriških dolarjev v bitcoinih. Pri napadu je uporabil ruski elektronski naslov. Javni prevoz v San Franciscu je na stare tirnice zapeljal že v nedeljo. Višina škode, ki jo je povzročil napad, ni znana.

    Objavljeno: 28.11.2016 08:00
  • Strojno učenje za izboljšanje ločljivosti slik

    Google je predstavil še eno uporabo svojega strojnega učenja, ki nam bo predvsem polepšala življenje. Ker so danes skoraj vsi zasloni že visokoločljivostni, je prikaz fotografij nizke ločljivosti na njih precej grd. Algoritmi za povečevanje ločljivosti (upscaling) obstajajo, a čudežev od njih ne moremo pričakovati. Tu vskočijo nevronske mreže in strojno učenje.

    Objavljeno: 28.11.2016 05:00
  • Galaxy S8 bi lahko imel 6 GB pomnilnika

    O Samsungovih težavah z Galaxy Note7 smo že veliko pisali, pri Samsungu pa naj bi že hiteli z prihajajočim Galaxy S8. V spletu se je začelo pojavljati tudi vse več govoric o tem, kaj lahko pričakujemo. Pisali smo že o tem, da naj bi uporabljal novi procesor Snapdragon 835, hkrati se sedaj govori, da bo imel 6 GB pomnilnika. To je po našem mnenju zelo verjetno, saj ima obstoječi Galaxy S7 4 GB pomnilnika. Omenja se tudi možnost, da bo na voljo različica z 256 GB prostora (obstoječa naprava gre do 64 GB v dražji različici). Upajmo, da z novim telefonom ne bo takih težav, ko so se pojavile pri Note7 – pred dnevi smo pisali celo o tem, da je v Sloveniji eksplodiral Galaxy S6.

    Objavljeno: 27.11.2016 08:00
  • Apple naj bi delal na 3D kameri

    Sodeč po novih govoricah naj bi Apple sodeloval z LGjem pri razvoju dvojnega fotoaparata, ki bi omogočil tudi 3D fotografijo. LG sicer že sedaj dobavlja dvojni fotoaparat v obstoječem iPhone 7+, Apple pa že ima kar nekaj patentov iz tega področja. Bolj realna je sicer možnost, da gre le za novo generacijo obstoječe kamere, vseeno pa si z razvojem VR očal tudi na fotografskem (in videografskem) področju obetamo kaj več tovrstnih novosti.

    Objavljeno: 26.11.2016 18:00
  • Novi GoPro glasovni daljinec

    GoPro je v akcijski kameri Hero5 Black in Hero Session vgradil možnost glasovnega upravljanja, a to seveda deluje le, če imamo kamero dovolj blizu in ni preveč motečega šuma. Sedaj pa so predstavili še samostojni daljinec, s katerim premagujemo omenjeni oviri. Daljinec si lahko namreč pritrdimo nekam blizu, denimo na rob jakne ali na kak trak čelade, s kamerami pa je povezan brezžično (domet naj bi bil okoli deset metrov). Majhna naprava je odporna na padce in tudi vodotesna (do 5 metrov), podpira pa 13 različnih ukazov (poleg zagona snemanja tudi menjava programov in podobno).

    Objavljeno: 26.11.2016 14:00
  • Kraja Tesle preko aplikacije za telefon

    Varnostni raziskovalci podjetja Promon so pokazali, kako se izkoristi varnostne pomanjkljivosti Tesline aplikacije (tako za iOS kot Android) za lociranje, odklepanje in celo krajo avtomobila. Pri tem so za nadzor avtomobila uporabili kar prenosnik. Aplikacija sicer uporabniku omogoča, da preveri lokacijo avtomobila, nivo akumulatorja, nastavitev klimatske naprave, itd.

    Objavljeno: 25.11.2016 11:00
  • Digitalni asistent kitajskega podjetja Linglong Dingdong

    Na kitajskem se pospešeno razvija trg pametnih domačih naprav, najnovejša je digitalni asistent v maniri Amazonovega Echo. Nova naprava se imenuje Linglong Dingdong, omogoča pa urejanje koledarjev, igranje glasbe, podajanje različnih podatkov, itd. Na voljo je v dveh različicah – ena za mandarinščino in ena za kantonščino, bojda sta jezika preveč kompleksna, da bi ju hkrati podpirala ena naprava, imata pa obe tudi osnovno podporo za angleščino. Cena je nekaj čez sto dolarjev, na voljo je (seveda le na kitajskem) preko spletnega trgovca www.jd.com, ki ima v lasti tudi omenjeno podjetje Beijing Linglong.

    Objavljeno: 25.11.2016 08:00
  • Googlova umetna inteligenca se uči branja iz ustnic

    Raziskovalci iz univerze v Oxfordu in iz Googlove skupine za razvoj umetne inteligence so naredili najnatančnejšo programsko opremo za branje iz ustnic do sedaj. Program so izučili s pomočjo na tisoče ur oddaj iz BBCja, trenutno se približuje 50 odstotni natančnosti. To se morda ne sliši veliko, vendar je bila človeška natančnost pri istih posnetkih le nekaj čez deset odstotna. Na isti univerzi so sicer predstavili tudi program, ki se hvali z nekaj čez 90 odstotno natančnostjo, a gre pri tem za namensko narejene posnetke, kjer govorci govorijo pravilno tvorjene stavke.

    Objavljeno: 24.11.2016 12:00
  • Eksplodiral Samsung Galaxy S6. Pri nas!

    Včeraj popoldne smo v živo videli, kako se baterija telefona pregreje in eksplodira. Na enem izmed ljubljanskih inštitutov se je namreč spontano razpočila baterija v leto dni starem Samsungovem Galaxyju S6, ki je bil kupljen v Švici.

    Objavljeno: 24.11.2016 10:00
  • Napaka v strežniku za posodobitev Wordpress

    Zaradi varnostne pomanjkljivosti v osrednjem strežniku za nadgradnje sistema Wordpress bi lahko napadalci potisnili lastno kodo na spletne strani, ki tečejo na tem sistemu. Gre za napako v PHP kodi na api.wordpress.org, zaradi katere bi lahko napadalci dobili dostop, nato pa preko strežnikov za nadgradnje v splet poslali lastne naslove URL, iz katerih bi se naložilo zlonamerno programsko opremo.

    Objavljeno: 24.11.2016 08:00
  • Ministrstvo za kulturo si želi uvesti davek na internet

    Vsake toliko časa v različnih državah vzniknejo zamisli, kako bi kakšen davkoplačevalski evro izmolzli iz uporabnikov interneta, tako da bi jim to početje obdavčili. Predlani so (neuspešno) poizkušali prenos podatkov po megabajtu obdavčiti Madžari, davek na internet pa imajo recimo v Pakistanu in Butanu. Precej potiho je sedaj tovrstni predlog v medijsko strategijo zapisalo naše Ministrstvo za kulturo.

    Objavljeno: 24.11.2016 08:00
  • Twitter blokiral račun lastnega direktorja

    V zadnjih časih so pri Twitterju začeli vse resneje jemati razne grožnje in sovražni govor, a očitno se jim je s sistemom nekaj ponesrečilo. Čez noč so namreč suspendirali račun Jack Dorseyja, enega izmed ustanoviteljev Twitterja in trenutnega glavnega izvršnega direktorja. Nekaj ur kasneje se je sicer vrnil in povedal, da je šlo za notranjo napako, v tem času pa naj bi izgubil okoli sedem tisoč sledilcev.

    Objavljeno: 23.11.2016 12:00
  • Facebook pripravil programsko opremo za blokado strani na Kitajskem

    Sodeč po pisanju časnika New York Times je Facebook izdelal programsko opremo, s katero bi lahko po zahtevah kitajske vlade prilagajali cenzurirane vsebine. Facebook je trenutno na Kitajskem še vedno nedostopen (skupaj z Googlom in še kar nekaj drugimi znanimi spletnimi stranmi), a jim je velikanski potencialni trg seveda zelo zanimiv. Podjetje uradno sicer ni komentiralo obstoj (ali neobstoj) takega orodja, novinarje New York Timesa naj bi na njegov obstoj obvestili nekateri zaposleni pri spletnem gigantu.

    Objavljeno: 23.11.2016 11:00
  • Prihaja Snapdragon 835

    Samsung in Qualcomm, oba izredno velika igralca na trgu mobilnih procesorjev, sta že razvila novega paradnega konja, procesor Snapdragon 835. Tega lahko v prvih napravah pričakujemo v začetku leta 2017, med drugim naj bi bil tudi v Samsungovem prihajajočem Galaxy S8, zamenjal pa bo obstoječe Snapdragon 821 in 820. Šlo bo za prvi mobilni procesor, narejen v 10 nm tehnologiji (predhodnik je uporabljal 14 nm tehnologijo), posledično naj bi ponujal več zmogljivosti ob manjši porabi energije in posledično manjšem segrevanju. Slednje pomeni tudi to, da bodo imeli proizvajalci še nekaj več fleksibilnosti pri oblikovanju ohišji (in vgradnji drugih delov, denimo baterij).

    Objavljeno: 22.11.2016 10:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji