Objavljeno: 29.3.2016 05:00

Zlonamerna e-pošta in GPS-aplikacija sta zlobni par

Pisci virusov morajo spričo čedalje boljših filtrov spama in osveščenosti uporabnikov postajati vedno bolj domiselni pri sestavljanju elektronskih sporočil, s katerimi se virusi širijo. Pretvarjanje, da je elektronska pošta prispela od policije, je že stari trik, zato so ga nadgradnili. V Filadelfiji se širijo elektronska sporočila, v katerih ljudem očitajo prekoračitve hitrosti na cesti in plačilo globe. Zaskrbljujoče je, da so žrtve resnično prekoračile hitrost na istih mestih ob istem času, kot je zapisano v elektronskem sporočilu.

Policija je že potrdila, da sami ne pošiljajo nobene elektronske pošte. Zlikovci v sporočilu natančno navedejo lokacijo in čas storitve prekrška, ne pa tudi registrske tablice vozila. Zahtevajo plačilo globe, ki pa je ni mogoče izvesti. Poanta je druga. V spročilu piše, da si lahko ogledamo fotografijo s kraja prekrška, če sledimo povezavi. Na cilju nas ne pričaka nobena fotografija in nobena položnica, temveč virus, ki se ob obisku spletne strani ugnezdi na naš računalnik.

Domiselnost novega napada je uporaba resničnih podatkov o žrtvi. Nepridipravi so namreč napisali tudi aplikacijo za pametne telefone, ki sledi uporabniku prek GPS in tako vidi, kje in kako hitrost vozi. Tako lahko v sporočilo zapišejo resnične podatke o prometnih prekrških, zaradi česar je elektronsko sporočilo videti avtentično.

Philadelphia

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

test | 30.3.2016 | 09:52

Ja, to je res kočljivo...

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji