Objavljeno: 6.7.2001

Za dobre pol milijarde projektov preko razpisov Ministrstva za informacijsko družbo

Na Ministrstvu za informacijsko družbo je državni sekretar József Györkös predstavil javne razpise za leto 2001. Večina razpisov je v teku, nekaj se jih še pripravlja, razpis za sofinanciranje udeležbe na mednarodnih konferencah in strokovnih srečanjih pa se že približuje koncu. Ministrstvo bo za javne razpise letos porabilo 439 milijonov tolarjev, ker pa večina razpisov predvideva tudi delno sofinanciranje iz zunanjih virov, znaša skupna vrednost teh projektov preko pol milijarde tolarjev.

Največjega deleža proračunskega denarja, 120 milijonov tolarjev, bo deležen razpis za sofinanciranje razvoja omrežij in vsebin v univerzitetnih okoljih. Cilj projekta je omogočanje hitrejšega in cenejšega dostopa do interneta raziskovalcem, profesorjem in študentom. MID se namerava letos tega lotiti s sofinanciranjem nabave in nadgradnje strojne opreme za povezovanje ter pomočjo pri razvoju vsebin in rešitev, ki bodo študentom in profesorjem omogočale kvalitetnejše in lažje delo, pa tudi študij na daljavo. Kot je povedal sekretar Györkös, je to šele začetek večletnega projekta, ki bo posledično vzpodbudil boljše obvladovanje sodobnih tehnologij in lažje delo univerzitetnega izobraževanja.

40 milijonov tolarjev je ministrstvo namenilo >>subvencioniranju aplikativnih projektov za razvoj<<, s čimer želijo vzpodbuditi inovacije na področju računalniške infrastrukture kot so zunanje enote prirejene za ljudi s posebnimi potrebami. Kar 90 milijonov tolarjev bo ministrstvo namenilo za sofinanciranje javnih dostopnih točk do interneta. V sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo in šport nameravajo za javnost odpreti računalniške učilnice na (zaenkrat) 25 osnovnih in srednjih šolah po vsej državi. Po ocenah MID bi lahko tovrstne učilnice, ki se nahajajo v vsakem kraju, nadomestile potrebo po spletnih kavarnah in omogočile vsem državljanom dostop do interneta. Poleg tega nameravajo dostopne točke do interneta postavljati tudi na poštah. Za razliko od računalniških učilnic v šolah, kjer bo dostop do računalnikov in spleta namenjen predvsem izobraževanju, bodo terminali na poštah namenjeni predvsem raznim načinom elektronskega poslovanja.

Kot razpis na katerega so posebej ponosni, pa so na MID predstavili sicer zgolj 5 milijonov tolarjev vreden projekt sofinanciranja razvoja uporabe lokalizacije in razširjanja programske opreme z odprto kodo. Vsi ostali projekti, ki jih MID sofinancira preko javnih razpisov so tudi v skladu z dokumentom Evropske skupnosti eEurope+, zato so še posebej ponosni na ta projekt, saj ga vidijo kot naprednejšega od splošnih evropskih usmeritev. Na vprašanje za katere konkretne projekte bo porabljenih teh pet milijonov, je sekretar Györkös odvrnil, da bi ta denar lahko koristil članom društva uporabnikov Linuxa Lugos, pri lokalizaciji operacijskega sistema Linux. S podporo odprte kode in standardov si na MID nadejajo, da >>bo splet postal splet storitev in ne zgolj podatkov,<< je še povedal državni sekretar József Györkös.

http://www.gov.si/mid

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji