Objavljeno: 24.10.2018 18:00

Z lažnim prometom mobilnih aplikacij ukradli več deset milijonov dolarjev

V ekosistemu aplikacij za Android so odkrili širok krog goljufov, ki si je nezakonito pridobil več milijonov dolarjev oglaševalskega denarja. Med opeharjenimi je bil tudi Google, ki so ga na kriminalce opozorili v Buzzfeed News, ki je celotno prevaro tudi prvi odkril.

Google je ocenil, da je zaradi prevare izgubil slabih 10 milijonov dolarjev. Še več pa so izgubili drugi oglaševalci, saj ocene segajo tudi do 75 milijonov dolarjev letno za eno samo aplikacijo. Celotne izgube (z vsemi prevarami, ne le opisani) naj bi znašale okrog 800 milijonov dolarjev letno. Posamezne aplikacije so lažno naložili tudi 115-milijonkrat.

Kot pojasnjujejo, so zlikovci uporabili botnet TechSnab, ki obstaja že več let. Ne gre za velik botnet, zato je tudi toliko časa uspel obstati, saj večje običajno hitro pozaprejo in polovijo. Zlikovci so od razvijalcev kupili legitimne, delujoče aplikacije s pravimi uporabniki. Aplikacije so kupili s podjetjem  We Purchase Apps. Potem so te aplikacije upravljali in tudi spremljali aktivnosti uporabnikov pri uporabi teh aplikacij. Tako so dobili realne podatke, kako se aplikacije uporabljajo.

Te podatke so potem uporabili za ustvarjanje lažnega prometa, ki so ga z botom  TechSnab usmerili na te aplikacije. S tem so ustvarili vtis, kakor da imajo aplikacije bistveno več uporabnikov in interakcij, torej tudi da prikazujejo več reklam, kar je navrglo lep znesek. Ker so aplikacije še vedno imele tudi legitimne uporabnike, je bilo toliko teže odkrili, da jih del prometa lažen.

BuzzFeedNews

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji