Objavljeno: 10.10.2017 01:00

Windows 10 Mobile je klinično mrtev

Microsoft je dokončno priznal poraz na področju mobilnih platform. Podpredsednik družbe Joe Belfiore, sicer zadolžen za področje operacijskih sistemov, je javno oznanil, da velikan iz Redmonda ne bo več razvijal novih funkcionalnosti in strojne opreme za operacijski sistem Windows 10 Mobile in platformo Windows Phone. Še nekaj časa bodo sicer skrbeli za varnostne in druge popravke, a Okna za pametne telefone se dokončno poslavljajo.

Poteza je pravzaprav v marsičem pričakovana, saj je Microsoft s platformo dosegel le neznaten tržni delež, zadnja generacija telefonov Lumia pa se je prodajala bistveno pod pričakovanji. Če že, morda preseneča, da je Microsoft toliko časa odlašal s to odločitvijo.

Pa kljub temu je najava razjarila nekatere maloštevilne partnerje. V prvi vrsti družbo HP, ki je še naprej vlagala in vztrajala na Oknih v svojih mobilnih telefonih, ki jih prav tako srečamo le redko. Po tem, ko je Microsoft partnerjem najavil opustitev programa, je HP nemudoma prenehal z nadaljnjo promocijo in ukinil prodajo izdelkov.

HP in drugi partnerji bodo po vsej verjetnosti posegli po Androidu kot naslednji platformi za mobilne naprave. Tudi sam Microsoft je v pred meseci začel s prodajo posebne različice Samsungove uspešnice Galaxy S8 Microsoft Edition, ki je nekoliko bolje opremljena z Microsoftovo programsko opremo.

Za nameček je v nedeljskem intervjuju za televizijsko hišo Fox News tudi sam Bill Gates priznal, da je nedavno presedlal na telefon z Androidom. Kot je sam dejal, raje kot na iPhone.

Ukinitev platforme Windows 10 Mobile je verjetno pomembnejši mejnik, kot se zdi. Dokazuje, da Microsoft dominacijo iz osebnih računalnikov ni uspel prenesti na mobilno platformo in to je brez dvoma velika stvar za nadaljnji razvoj računalništva, pa tudi za sam Microsoft.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji