Objavljeno: 14.4.2017 01:00

Windows 10 Cloud in Redstone 3

Po tem, ko so za široko javnost nedavno objavili novo različico okolja Windows 10 poimenovano Creators Update, pri Microsoftu načrtujejo nove izvedbe in nadgradnje operacijskega sistema. Najbolj zanimiv namig poznavalcev dogajanja v podjetju je operacijski sistem, ki bo menda nosil ime Windows 10 Cloud.

Iz istih virov sicer prihaja opozorilo, da je ime rahlo zavajajoče. Ne gre za operacijski sistem, ki magično deluje v oblaku namesto na ciljni napravi, temveč za poenostavljeno različico okolja Windows 10, ki bo lahko delovala na preprostejših in cenejših napravah. Lahko bi mu tudi rekli odgovor na Googlov Chrome OS oziroma logično nadaljevanje nekdanje veje imenovane Windows RT.

Nov operacijski sistem bo menda podpiral samo programe UWP (Universal Windows Platform) dosegljive prek tržnice Microsoft Trgovina. Obenem bo enostavnejši in za rabo, preprostejši za nadzor iz centralne lokacije ter menda tudi bolj varen. V isti sapi pa navajajo, da bo Windows 10 Cloud »nadgradljiv« na Windows 10 Pro oziroma različice, ki jih že poznamo.

Govorice o Windows 10 Cloud so tesno povezane s pričakovanimi najavami naslednje generacije strojne opreme, ki jo pripravlja podjetje iz Redmonda. Nekateri menijo, da bosta to tablica Surface Pro 5 in hibridni prenosnik Surface Book 2. Toda po nekaterih bo Microsoft predstavil tablico ali prenosnik, ki bosta konkurirala računalnikom Google Chromebook.

Sočasno se že omenja naslednja večja nadgradnja današnjega operacijskega sistema Windows 10, ki sicer še nima uradnega imena, vendar jo interno omenjajo kot Redstone 3. O novih funkcionalnostih lahko le ugibamo, toda nekaj namigov je zanimivih.

Creators Update je postavil temelje za enotno izvršno kodo med različnimi strojnimi platformami (od računalnikov, prek telefonov do igralne konzole in naprav IoT), kar se bo nato udejanjilo v naslednji veliki osvežitvi OS. V Redstone 3 naj bi dokončno našla mesto funkcija MyPeople, ki poenostavlja sodelovanje z najožjim krogom sodelavcev ali prijateljev, s katerimi lahko sporočila, datoteke in druge informacije izmenjujemo kar prek ikone na opravilni vrstici.

Po nekaterih informacijah naj bi bil Redsstone 3 nared že v letošnji jeseni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji