Objavljeno: 9.7.2016 05:00

Veriga Wendy’s odkrila viruse na tisoč plačilnih terminalih

Ameriška veriga restavracija Wendy’s je bila žrtev velikega hekerskega vdora, za katerega se je izkazalo, da je precej večji od prvotnih predvidevanj. Ob majskem odkritju vdora so govorili o napadu na manj kot 300 izmed 5144 franšiznih poslovalnic, danes pa je potrjenih lokacij 1025. Napadalci so pridobili osebne in bančne podatke strank.

Prvi sumi, da nekaj ni v redu, so se pojavili že januarja, ko so banke začele zaznavati sumljive transakcije s plačilnimi karticami nekaterih strank Wendy’s. Izkazalo se je, da se je vdor zgodil že lani, Wendy’s pa je uradno priznal nepooblaščen dostop do plačilnih terminalov na 300 lokacijah šele maja letos. Zlonamerna programska oprema, ki se je prebila nanje, je pobirala imena imetnikov kartic, številke kartic in njihove veljavnosti – kar je dovolj, da si napadalci postrežejo s kartic.

V nadaljnji preiskavi pa je Wendy’s odkril, da so imeli zelo podobno vrsto virusa tudi v drugih franšizah, tako da je skupno kompromitiranih več kot tisoč lokacij. Zato so pripravili tudi spletno stran, kjer lahko uporabniki preverijo, v katerem časovnem obdobju je bila katera lokacija okužena, za kar si zaslužijo vse pohvale. Ko bi le bili to storili nekoliko prej.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji