Objavljeno: 28.8.2001

Velikim še naprej ni lahko

Čeprav so tržni analitiki mnenja, da se lahko stvari v računalniški industriji v drugi polovici leta začenjajo izboljševati, rezultati velikih proizvajalcev ne kažejo vselej tako rožnate slike. Compaq je tako v drugem četrtletju ustvaril dobiček v višini le 67 milijonov dolarjev, kar je dobesedno drobiž glede na promet v višini 8,5 milijard dolarjev. Pa vendar je to bolje, kot izguba. Compaq se sočasno močno trudi, da bi pospravil okoli sebe (zaloge so razpolovili z nekdanje milijarde dolarjev) in razširili ponudbo, zlasti na področju storitev. Zmanjšujejo tudi stroške glede na preteklo leto in minulo četrtletje, obakrat nekaj več kot 100 milijonov dolarjev. Čeprav so rezultati pozitivni, je za oceno razpoloženja v družbi dovolj pogledati na lanskoletne številke v istem obdobju - 388 milijonov dolarjev dobička in promet čez 10 milijard dolarjev. Menijo, da se razmere izboljšujejo zlasti v ZDA, povpraševanje pa se žal zato zmanjšuje drugod.

Podobno zgodbo je mogoče slišati tudi pri družbi Hewlett Packard. Iz lanskih 11,8 milijard dolarjev v četrtletju se je promet znižal na 10,1 milijarde, dobiček pa se je znižal za 89% na dobrih 111 milijonov dolarjev. Težave imajo na številnih področjih, zlasti pa pri prodaji izdelkov za domačo rabo. Slabo se godi tudi prodaji strežnikov in tiskalnikov. HP ukrepa z odpuščanjem (6000 ljudi) in spremembo poslovnih načrtov. V upanju da bo bolje.

Istega mnenja so pri Dellu, kjer so sicer povečali prodajo sistemov za okoli 30% glede na lansko leto, zlasti izven ZDA, vendar so zaradi odpuščanja delavcev naleteli na stroške in v celoti gledano izgubo v višini 101 milijon dolarjev. Brez teh stroškov bi četrtletje zaključili z 433 milijoni dolarjev dobička. Zadovoljni so predvsem s prodajo strežnikov, kjer je število sistemov naraslo za dobrih 36%.

http://www.compaq.com

http://www.dell.com

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji