Objavljeno: 23.4.2020 11:14

Varnostna luknja omogoča vdor v iPhone

Varnostno podjetje ZecOps je objavilo novico o novo odkriti varnostni luknji, s katero bi lahko napadalci dobili dostop do podatkov, shranjenih na napravi.

Gre za varnostno pomanjkljivost v Applovi privzeti aplikaciji za elektronsko pošto, ki je vgrajena v iOS – tako na telefonih iPhone kot tablicah iPad. Napad je razmeroma preprost, napadalec mora naslovniku poslati elektronsko pošto, ki zavzame večji del razpoložljivega spomina (RAM-a). S tem se aplikacija v ozadju sesuje in ponovno zažene, ob tem pa lahko napadalci zaženejo poljubno kodo. Gre torej za napad zapolnitve medpomnilnika - “buffer overflow”. V iOS 13 posredovanje uporabnika ni potrebno, v prejšnjih različicah pa mora uporabnik le klikniti na konkretno elektronsko sporočilo – ta je pogosto videti povsem prazna.

Napad naj bi opazili tudi že "v naravi", na pomanjkljivost pa so Apple opozorili že marca. Varnostnega popravka sicer še ni, a naj bi bil na voljo kmalu. Več o tem napadu pa v izčrpni objavi podjetja ZecOps. Privzeta aplikacija za elektronsko pošto je od zadnje večje nadgradnje sistema (torej iOS 13) sicer ena izmed bolj hroščatih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji