Objavljeno: 19.4.2020

Gmail: 18 milijonov lažnih elektronskih sporočil o koronavirusu dnevno!

Google poroča, da njihovi algoritmi za odstranjevanje neželene pošte vsak dan odstranijo 100 milijonov neželenih sporočil, še preden dosežejo uporabnike, od tega jih je skoraj četrtina takih, ki uporabnike »obveščajo« in »opozarjajo« o koronavirusu.

Večina teh sporočil se pretvarja, da jih pošiljajo uradne organizacije, kot je WHO ali nacionalne in uradne inštitucije, uporabnike pa poskušajo prepričati, naj si naložijo programsko opremo (ki se izkaže kot zlonamerna) ali pa naj nakažejo denar za nekakšne dobrodelne namene.

Elektronsko pošto Gmail sicer uporablja milijarda in pol uporabnikov, Google pa trdi, da njihovi algoritmi uspejo zaustaviti preko 99,9% neželene pošte.

Tudi druge organizacije poročajo, da je v zadnjem času videti nekajstoodstotno povečanje prevarantskih (phishing) elektronskih sporočil.

Strokovnjaki opozarjajo, da se izkoriščanje epidemije koronavirusa širi tudi med aplikacijami za telefone. Omenjajo denimo aplikacijo za Android, ki se pretvarja, da pomaga nadzirati razširjanje virusa, v resnici pa na telefon zaklene in zahteva odkupnino (gre torej za t.i. ransomware).

BBC

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji