Objavljeno: 2.12.2020 08:00 | Teme: kriptovalute, blockchain, Poslovne rešitve

Uspešen zagon verige Ethereum 2.0

Prvi dan decembra je bil med drugim obeležen kot zagonski dan za drugo generacijo verige blokov Ethereum 2.0. Še teden dni pred zagonom je bila usoda nove verige nekoliko pod vprašajem, saj je bilo do tedaj vplačanega le okoli 20% zagonskega kapitala. Toda le nekaj dni pred predvidenim datumom začetka delovanja je Ethereum 2.0 dobil zajeten vložek v obliki deležev plačanih z valuto Ethereum (ETH). Potrebna meja 524.000 ETH za uspešen zagon je bila tako dosežena le nekaj ur pred predvidenim rokom.

Po navedbah portala Dune Analytics je bilo do trenutka pisanja novice vplačanega 166% potrebnega zagonskega kapitala v trenutni protivrednosti več kot 536 milijonov dolarjev. Vložke v verigo je podalo 2.756 vlagateljev. S tem je zagon tudi uradno uspešen, a se postopek vlaganja in širitve verige nadaljuje.

Kot smo že pisali, Ethereum 2.0 pomeni pomemben korak v razvoju kriptovalut in rešitev za veriženje blokov. Največja sprememba nove generacije jev spremembi algoritma, ki skrbi za potrjevanje rudarjenja novih blokov. Namesto današnjega mehanizma, protokola, ki je temeljil na potrdilu o opravljenem delu (Proof-of-Work; PoW) Ethereum 2.0 prinaša koncept potrdila o deležu (Proof-of-Stake; PoS), torej vložkih, ki so bili pravkar vplačani za zagon verige.

Koncpet PoS bo s sabo prinesel bistveno večjo hitrost zapisovanja novih blokov v verigi. Cilj je, da bi v nekaj letih dosegli prepustnost okoli 100.000 transakcij na sekundo. Treba je vedeti, da so nekateri tekmeci že dosegli večje prepustnosti verige od prvotnega omrežja Ethereum, vendar na račun manjše decentraliziranosti sistema. Ethereum tudi v drugi generaciji ostaja zvest konceptu povsem decentralizirane verige.

Ethereum 2.0 bo zaživel v nekaj valovih, saj bodo nekatere funkcije dostopne z določenim zamikom. Ethereum je sicer največje omrežje z veriženjem blokov na svetu, ki združuje okoli 200.000 aktivnih razvijalcev in ima izdatno podporo tudi velikih podjetij (Microsoft, Intel, JP Morgan in drugi). Po ocenah se v ekosistemu kriptovalute Ethereum danes vrti kapitalska vrednost v rangu okoli 1.000 milijard dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji