Objavljeno: 3.11.2021 11:00 | Teme: Yahoo, kitajska

Tudi Yahoo zapustil Kitajsko

Ameriški Yahoo se je s ponedeljkom umaknil s celinske Kitajske. Gre za zadnjega v vrsti odhodov tehnoloških podjetij, ki Kitajsko zapuščajo v luči omejevanja njihovega delovanja.

Yahoo je svoj umik s 1. novembrom obelodanil v sporočilu na svoji spletni strani. Kot je zapisal, njegova stran »v luči vse bolj zahtevnega poslovnega in pravnega okolja na Kitajskem« na celinski Kitajski ne bo več dosegljiva.

Obiskovalci Yahoojeve spletne strani na Kitajskem tako sedaj lahko le preberejo kratko sporočilo, ki pojasnjuje zaprtje. »Yahoo ostaja zavezan pravicam naših uporabnikov ter svobodnemu in odprtemu internetu,« dodajajo v podjetju.

Podobne odločitve so v zadnjem obdobju sprejela tudi druga velika tuja tehnološka podjetja. Microsoft je denimo oktobra napovedal, da s Kitajske umika družbeno omrežje LinkedIn.

Tuja tehnološka podjetja so na Kitajskem dolgo lovila ravnotežje med svobodnim internetom ter zahtevami po spoštovanju strogih lokalnih pravil ter vladnih zahtev po cenzuri. V zadnjem času je Peking pravila za njihovo delovanje še zaostril na številnih področjih, od zaščite podatkov do moderiranja vsebine.

Yahoo China je zaživel leta 1999, ko je bilo to podjetje ena najpomembnejših svetovnih internetnih družb. V zadnjih letih je že občutno zmanjšal svoj nabor storitev na kitajskem trgu.

STA

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji