Objavljeno: 7.8.2001

Sun načrtuje nove procesorje UltraSPARC

Le nekaj dni za tem, ko so pri družbi Sun oznanili svoj prvi procesor UltraSPARC z bakrenimi povezavami, so predstavniki družbe spregovorili tudi o njegovih naslednikih in naslednjih generacijah teh procesorjev. Največ zanimanja je vzbudila najava procesorja UltraSPARC V, ki se bo med drugim znal prilagajati specifičnim procesorskim nalogam. S pomočjo zunanje programske opreme bo mogoče tako delovanje procesorja preklapljati med načinom za hitro računanje in načinom za transakcijsko procesiranje, kakršno srečamo pri delu z bazami podatkov.

UltraSPARC V naj bi tudi združeval nekatere tehnične koncepte, ki so jih vpeljali tekmeci. Procesor bo tako podpiral vzporedno procesiranje ukazov po zgledu Intelovega procesorja Itanium, pa tudi simetrično večnitno delovanje, ki ga uporablja IBM v svojih procesorjih Power4. Oboje bo združevala programska oprema, zato teh delov ne bo treba podvajati v samem jedru.

Analitiki menijo, da je UltraSPARC V odgovor na vse agresivnejšo politiko tekmecev, zlati družbe Intel, ki je sklenil dogovor s Compaq, med drugim tudi o postopni ukinitvi procesorjev Alpha. Mnogi pa menijo, da je Sun v svojem razvoju precej zadaj in zdaj želi nadoknaditi izgubljeni čas. Prav lahko se zgodi, da bosta tako Intel kot IBM dosegla enake cilje v času, ki bo potreben do prihoda novega Sunovega procesorja.

Prednost novega načrta pa je v temu, da bodo novi procesorji še naprej združljivi s sedanjo programsko opremo in zato bolj zanimivi za kupce. Kar še ni znano je datum prihoda novih procesorjev. Po sedanjih načrtih bo pred najavljenim procesorjem prišel na vrsto še model UltraSPARC IV, ki bo arhitekturno le majhna sprememba glede na dosedanje procesorje UltraSPARC III, deloval pa bo s taktom 1 GHz. UltraSPARC V pa bo tudi arhitekturno precej drugačen, predvideni pa so takti delovanja nad 1,5 GHz.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji