Objavljeno: 7.8.2001

Sprejet naslednik vodila PCI

Združenje PCI-SIG, ki bdi nad standardi za danes najbolj razširjena računalniška vodila Peripheral Component Interconnect (PCI), je na avgustovskem srečanju članov potrdilo novo arhitekturo, ki bo skrbela za povezavo računalniških delov v računalnikih prihodnosti. Komite, ki ga sestavlja devet članov, je izbral Intelov predlog za vodilo, ki nosi za zdaj ime 3GIO, v razvojnih krogih znano tudi kot projekt Araphoe. V končni fazi bo standard najbrž nosil ime PCI 3.0.

Pri tem je zanimivo, da je komite predlog sprejel soglasno, kljub temu, da je eden izmed članov tudi predstavnik družbe AMD, ki je pred časom predstavila alternativno arhitekturo z imenom HyperTransport. Zdaj pri družbi AMD trdijo, da je njihov predlog pravzaprav komplementaren in ne predstavlja neposrednega tekmeca tehnologiji 3GIO.

Podrobnosti o samem vmesniku 3GIO so za zdaj le redke, prve implementacije pa lahko pričakujemo v računalnikih šele po letu 2003. Načrtovalci so se morali pri razvoju novega vodila spopasti s težkimi nalogami, saj je ena od prednostnih nalog ohranitev nizke cene za implementacijo vodila. Za razliko od vodila PCI, ki podatke pošilja vzporedno po številnih podatkovnih povezavah (32-bitna, 64-bitna) ob razmeroma nizkih hitrostih (takt 33 MHz do 66 MHz), bo 3GIO uporabljal majhno število povezav, vendar bistveno hitrejši prenos po teh.

Posamezna povezava vodila 3GIO bo zmogla prenašati podatke s hitrostjo 206 MB/s, uporabljati pa bo mogoče tudi več povezav hkrati. Osem povezav bo nudilo hitrost 1,6 GB/s, 32 povezav pa že kar visokih 6,6 GB/s. To pa so hitrosti, ki so precej višje od šele zdaj prihajajoče različice vmesnika PCI-X, ki dosega hitrosti do 1,1 GB/s. Za primerjavo navedimo, da gigabitni vmesnik Ethernet danes zagotavlja >>le<< realnih 120 MB/s. Po besedah načrtovalcev pa se bodo hitrosti prenosa po podatkovnih povezavah kasneje še povišale.

Mnogi pa se že sprašujejo, kako je 3GIO uvrščen glede na druge prihajajoče vmesnike, zlasti vodilo Infiniband, ki meri na isto področje uporabe. Analitiki poudarjajo, da je v bodočih računalniških sistemih najbrž mesto le za eno tehnologijo, sicer postanejo implementacije predrage. Najbrž se nam zato obeta nov boj, saj ima Infinband tudi močne zagovornike, na primer družbo IBM.

http://www.pcisig.com

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji