Objavljeno: 8.12.2017 01:00

Soustanovitelj Wikipedie se seli v projekt nove enciklopedije na osnovi blockchaina

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov (blockchain) se pojavlja v čedalje širšem naboru modernih aplikacij, včasih tudi na področjih, kjer to ne bi pričakovali. Eden zanimivejših primerov rabe je zagotavljanje porazdeljene strežbe informacij in zagotovitev verodostojnosti, istovetnosti podatkov v spletni enciklopediji Everipedia.

Everipedia je razmeroma mlad projekt, ki ima svoje korenine v letu 2015. Temelji na precej drugačni tehnologiji Eos.io in izboljšavah, ki odpravljajo pomanjkljivosti nesporne kraljice na področju spletnih enciklopedij, spletni storitvi Wikipedia.

Projekt je nedavno dobil še večji zagon po tem, ko je Dr. Larry Sanger, eden od dveh ustanoviteljev Wikipedie in oseba, ki si skovala priljubljeni enciklopediji ime, napovedal, da se bo pridružil projektu Everipedia in se umaknil iz Wikipedie.

Dr. Sanger navaja, da vidi v tehnologiji blockchain podobno priložnost za inovativnost, kot so jo videli leta 2001 ob ustanovitvi Wikipedie, ki je kmalu prerasla tedanjo znamenito enciklopedijo Britatnica. Everipedio tvori porazdeljeni sistem strežnikov (blockchain), ki daje avtorjem priložnost, da postanejo aktivni sestavni del spletne storitve. Za svoje procesiranje in prispevke so nagrajeni z žetoni in imajo tako korist od uspešnosti projekta. Veriženje blokov med različnimi sistemi med drugim zagotavlja enostavno zagotavljanje istvetnosti zapisov, kar je vse bolj pomembno v časih, ko je vse več zlorab z lažnimi novicami.

Kljub temu avtorji navajajo, da bo Everipedia ostala vselej brezplačna storitev za končne uporabnike in ne bo odvisna od oglaševanja ali donacij. Točen poslovni model je še v razvijanju, kapital pa zbirajo po sistemu množičnega financiranja (crowdfundinga).

Kljub temu se danes Everipedia lahko pohvali z več kot 6 milijoni gesel v angleškem jeziku, kar je celo več, kot v primeru Wikipedie. Mesečno ima storitev okoli 3 milijone uporabnikov, medtem ko ima Wikipedia (ob upoštevanju, da je na voljo v kar skoraj 300 jezikih) več kot pol milijarde obiskovalcev mesečno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji