Objavljeno: 19.8.2019 10:00

Skype for Business bo ukinjen čez dve leti

To kar se je namigovalo že vrsto mesecev, je zdaj postalo tudi uradno: Microsoft je oznanil, da bo konec julija leta 2021 ukinil v poslovnem okolju zelo razširjen program za trenutno sporočanje, videokonference in sestankovanje Skype for Business. Nadomestil ga bo mlajši, sodobnejši in popolnejši Microsoft Teams.

Najava se specifično nanaša na odjemalce Skype for Business, medtem ko bo strežniški izdelek Skype for Business Server, nekoč znan kot Lync Server, ostal v ponudbi, saj ga številna podjetja uporabljajo za požarnimi zidovi v podjetju.

Microsoft je Skype for Business predstavil leta 2014 kot nekoliko izpopolnjeno in predvsem na novo poimenovano izvedenko nekdanjega odjemalca Lync. Oprli so se na tržno ime Skype, ker je pač ta v potrošniški različici eden najbolj razsrjenih programov za komuniciranje na svetu.

Leta 2017 je nastal program Teams, kot vnovičen poizkus na področju skupinske sodelovanja in kot odgovor na zelo priljubljeni konkurenčni izdelek Slack. Že kmalu po predstavitvi je Microsoft začel namigovati, da bo prihodnost trenutnega sporočanja, videkonferenc in ostalih načinov sodelovanja v programu Teams, vendar natančnih načrtov ni razkrival.

Po svoji lastni politiki ima Microsoft na voljo 12 mesecev za ukinitev določenega izdelka, vendar so se v primeru programa Skype for Business odločili za dveletno obdobje. Prvič zato, ker je Teams že zdaj stabilen in več kot dostojen naslednik, drugič pa zato, ker je migracija tovrstnega orodja tipično precej dolgotrajen proces, zlasti tam, kjer gre za kompleksne integracije, na primer z IP telefonijo.

Strokovnjaki opozarjajo, da se dve leti zdi zelo dolgo obdobje, vendar je tako razmišljanje zavajajoče. Zaradi tega svetujejo podjetjem, da že zdaj začnejo z načrti za migracijo in kjer se le da, vzporedno podpirajo tako Teams, kot Skype for Business, da se uporabniki navadijo dela v novem okolju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji