Objavljeno: 1.1.2002

Serial SCSI

Še pred nekaj leti so proizvajalci vmesnikov za diske in druge naprave hitrost prenosa podatkov dvigovali tako, da so povečali število povezav (žic), ki so prenašale podatke. Primer tako pohitrenega vzporednega vodila je vodilo SCSI, ki je bilo najprej 8 bitno, kasneje pa se je razširilo v 16 bitno. Taka pohitritev je po eni strani enostavna (protokol ostane enak, celo frekvenca prenosa podatkov je lahko enaka), po drugi strani pa nastane težava s sinhronizacijo povezav oziroma s presluhom. Standard ATA že od različice ATA 66 tako že uporablja širše povezovalne kable, kjer je vsak drug vodnik masa (>>ničla<<), kar zmanjšuje možnost presluha.

Zaradi takih težav so v zadnjih letih v ospredje ponovno prišla zaporedna vodila. Že kar nekaj časa uporabljamo vmesnike USB in FireWire (IEEE1394), v kratkem lahko pričakujemo zaporedno vodilo 3GIO (naslednik PCI), nenazadnje pa ima zaporedno arhitekturo celo pomnilnik Rambus DRAM.

Na področju diskov se že dolgo govori o zaporedni različici ATA - SerialATA, sedaj pa je nastal tudi konzorcij podjetij, ki bi rada podoben standard postavila tudi za področje SCSI. Skupina proizvajalcev, med katerimi so Compaq, Hitachi, Adaptec, Fujitsu, IBM, Maxtor in drugi, pod imenom Serial Attached SCSI Working Group razvija standard, ki naj bi luč sveta ugledal leta 2003 ali 2004. Hitrosti, ki naj bi jih omogočal še niso znane, verjetno pa je moč za osnovo vzeti hitrosti, ki jih obljublja SerialATA - 1,5 Gb/s, kar je dvakrat več kot pri sedanjem vmesniku ATA100.

http://www.compaq.com

http://www.hitachi.com

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji