Objavljeno: 21.8.2019 10:00

Samsungov QD-OLED: cenejši in boljši OLED

Plazma je umrla, klasični LCD-televizorji tudi. Danes je izbira med OLED in QLED, ki sta kljub vizualni podobnosti besed povsem različni tehnologiji. QLED je nadgradnja tehnologije LED-LCD. Glavno vlogo imajo še vedno tekoči kristali, ki ustrezno filtrirajo svetlobo, ki prihaja z zadnje strani zaslona (backlight). Če jim dodamo kvantne pike, so barve na teh zaslonih še živahnejše, in to je doslej uporabljal Samsung.

OLED je povsem drugačna tehnologija, saj vir svetlobe ni več enotna zadnja osvetlitev, ki bi jo filtrirali, temveč imamo na zaslonu na milijone drobnih pik, ki so v resnici organske svetleče diode. Te oddajajo svetlobo, kar prinaša precej boljše kontraste, širši vidni kot, krajši odzivni čas itd. Edini pomanjkljivosti OLED sta možnost »vžgane« slike in nekoliko manj žive barve (imajo globljo črno, ker jo narišejo tako, da piko pač izklopijo). Seveda so zasloni OLED dražji, predvsem pa panele proizvaja le LG.

Sedaj pa bo Samsung združil najboljše iz obeh svetov. QD-OLED bodo še vedno uporabljali tehnologijo OLED, le da bodo dodatno dobili še kvantne pike. To pomeni, da bodo obdržali vse svoje prednosti, hkrati pa bodo popravili živost barv in dodali svetlost. To ne bo prineslo le boljši zaslonov, predvsem pričakujemo znižanje cene. Doslej namreč OLED prave konkurence ni imel, proizvajalec panelov pa je bil en – rezultat je bilo stagniranje cen. QD-OLED bo prepričal LG, da ceno vendarle spusti.

V bližnji prihodnosti pa se nam obeta še anorganska varianta OLED, ki se imenuje microLED, o čemer pišemo v prihajajoči številki. Prihodnost je torej, ne glede na izbor (OLED, microLED, QD-LED) – svetla.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji