Objavljeno: 10.12.2020 07:00 | Teme: samsung, televizor

Samsung predstavlja televizor z diagonalo 280 cm

Če se vam zdijo današnji 65, 70 ali 75-palčni televizorji premajhni in imate na voljo res veliko denarja, si boste lahko v letu 2021 omislili najnovejši Samsungov televizor s tehnologijo MicroLED, ki se bohoti z diagonalo kar 110 palcev, torej skoraj 280 cm.

Samsung se sicer na sejmih hvali tudi s še precej večjimi zasloni (146 palcev, 219 palcev), ampak so ti doslej ostajali predvsem prototipi za navduševanje množic. Najnovejši 110-palčni model pa bo povsem redni produkcijski izdelek iz nove družine, ki bo seveda ponujala tudi »manjše« (od 70 palcev navzgor) in najbrž bolj racionalne, pa tudi cenejše različice.

Kot že rečeno, nova generacija televizorjev temelji na najsodobnejši tehnologiji MicroLED, kar ne gre mešati s podobnim izrazom Mini-LED. MicroLED obljublja kakovost slike primerljivo z OLED, a jo v marsičem prekaša, saj med drugim ni ranljiv na zapeko slike.

Velikanski televizor bo imel nekaj posebnosti, na primer možnost razdelitve površine na štiri ločena področja, kjer bo vsako ponujalo prikaz specifičnega signala oziroma video vhoda. Nazivna ločljivost televizorja sicer ostaja 4K, čeprav so na trgu tudi že televizorji 8K. Televizor je bolj ali manj brez vidnih robov, saj Samsung trdi, da slika zavzema 99,99% površine.

Velikan bo imel vgrajen tudi zvočniški sistem z zmožnostjo predvajanja prostorskega zvoka s 5.1 kanali. A tudi tu z manjšo posebnostjo. Zaradi velikosti zaslona se je Samsung lahko poigral s prav posebnimi zvočnimi učinki. Televizor bo tako znal razpoznati premete na sliki (!) in z zvokom slediti gibanju na zaslonu. Pomislimo na primer na letalo, ki se premika iz enega na drugi konec zaslona, hkrati pa se to dogaja tudi z zvokom preleta.

Ob celotni zgodbi pomembna podrobnost – cena. Samsung se trenutno izogiba navajanju cen, čeprav pravijo, da bodo konkurenčne. Kaj to pomeni, ostaja neznanka. Za primerjavo, trenutno največji 98-palčni model s tehnologijo QLED stane okoli 60.000 dolarjev. Domnevamo, da bo tudi nov model stal toliko, kot boljši avtomobil srednjega ali celo višjega razreda. Novinec bo predvidoma na voljo v prvem četrtletju 2021.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji