Objavljeno: 2.12.2017

Rusija za »neodvisen internet« za države BRICS

Kot poroča ruski RT, je ruski Varnostni Svet od vladi naročil razvoj neodvisne internetne infrastrukture za države BRICS (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika), ki bi omogočila delovanje tudi v primeru globalnih internetnih infrastrukturnih težav.

Predsednik Putin je »osebno« postavil rok 1. avgusta 2018, ko mora biti sistem vzpostavljen.

Člani Sveta so na oktobrskem zasedanju kot razlog za vzpostavitev sistema navedli »vedno večje možnosti zahodnih držav izvajanja ofenzivnih operacij v mednarodnem delu interneta, kar pomeni vedno večjo grožnjo za rusko varnost«.

Ideja neodvisnega interneta temelji na ločeni kopiji domenskega sistema DNS, ki ne bo pod nadzorom mednarodnih organizacij, kot je osnovni. Preizkus »neodvisnosti« je Rusija izvedla že leta 2014, ko je rusko ministrstvo za komunikacije simuliralo odklop od mednarodnega interneta in s takratno varnostno kopijo uspešno zadržalo delovanje lokalnega interneta.

Sistem DNS sicer nadzoruje mednarodna organizacija ICAAN, vendar Putinov predstavnik za medije Dmitry Peskov meni, da »vsi vemo, kdo je ključni administrator globalnega interneta«….

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji