Oglasno sporočilo
Objavljeno: 25.5.2020 07:43

Robno računalništvo je prihodnost večine industrij

Vse bolj zahtevne rešitve in storitve, gnane s podatki, ki zahtevajo obdelavo v realnem času, zmogljivosti podatkovnih centrov vse bolj potiskajo proti izvoru podatkov. Nastaja računalništvo na robu (omrežja).

Evropski kozorcij robnega računalništva (EECC) ocenjuje, da naj bi bil globalni trg robnega računalništva do leta 2023 vreden od 3 do 18 milijard evrov, mednarodni ekosistem, ki vključuje vse evropske posebnosti, pa bi koristil vsem področjem industrijskih aplikacij. Digitalna transformacija podjetij in organizacij vedno več bremen seli v oblak oziroma v podatkovne centre, ti pa morajo biti pripravljeni na izziv dostave in obdelave vedno večje količine podatkov in zagotavljanja vedno zahtevnejših storitev. Tudi zato se podatkovni centri, pa čeprav v zmanjšani obliki, pospešeno selijo na rob omrežij, kjer se oblikuje t. i. robno računalništvo (ang. edge computing).

Robni podatkovni centri ključni za 5G

Robno računalništvo premakne funkcije obdelave podatkov bližje lokacijam, kjer se ustvarjajo in analizirajo podatki: na robu omrežja. Gre za naslednji razvojni korak, nekakšno evolucijo omrežja, ki dopolnjuje centraliziran računalniški oblak ter uporablja model distribuiranega omrežja. Arhitekture robnih omrežij premikajo obdelavo, shranjevanje in analizo podatkov v bližino lokacije, kjer podatki nastajajo – v bližino končnih uporabnikov storitev. Takšna arhitektura omrežja prinaša številne prednosti, glavne med njimi so manjše zakasnitve, izboljšane zmogljivosti aplikacij in optimizirani stroški prenosa podatkov. Vse našteto pa prinaša boljšo uporabniško izkušnjo, ter lažje delo informatikov, ki nadzirajo in upravljajo omrežja in podatkovne centre.

»Robni podatkovni centri bodo ključnega pomena pri mobilnem omrežju 5G, saj omogočajo neprimerljivo hitrejšo obdelavo podatkov. Ta pa ponudnikom mobilnih storitev omogoča razvoj nekaterih rešitev, ki s klasičnimi omrežji niso bila izvedljiva, npr. uvedba avtonomnih vozil, avtomatizacija (porazdeljene) proizvodnje itd. Hitrejša obdelava podatkov prinaša tudi večje količine prenesenih podatkov, kar je še posebej očitno pri prenosu avdio-video signalov prek omrežja. AV-signal namreč potrebuje zajetno pasovno širino, da deluje brezhibno, zato mora biti ustrezno prilagojena tudi infrastruktura. Robni podatkovni centri bodo podjetjem pomagali, da bodo njihove aplikacije in storitve, pri katerih si ne smejo privoščiti izpadov in prekinitev, delovale brezhibno,« je povedal Peter Süssinger, poslovni direktor v podjetju EGAL, d.o.o.

Robna infrastruktura in kritične naloge

Dodajanje funkcij obdelave podatkov na lokaciji, kjer se podatki ustvarjajo in uporabljajo, ima lasten nabor izzivov. Pogosto gre za (zelo) oddaljene in/ali geografsko razpršene lokacije, kjer ne obstajajo računalniške sobe ali podatkovni centri, pogosto tam sploh ni namenskega IT-okolja in osebja, ki bi upravljalo z njim. Prav zato je pomembno, da podjetje na takšnih lokacijah postavi zanesljivo omrežno infrastrukturo, ki bo kos več kot le prenosu podatkov. Kombinacija naprednih omrežnih tehnologij, miniaturnih podatkovnih centrov in inteligentne programske rešitve omogočajo postavitev računalništva na robu.

»Podjetja iščejo rešitve, ki jim bodo kar najhitreje omogočile postavitev računalništva na robu. To je možno z namestitvijo prednastavljenih rešitev, ki premorejo sistemska ohišja z vgrajenimi računskimi in omrežnimi komponentami, saj te bistveno pohitrijo namestitev na oddaljeni lokaciji ter olajšajo upravljanje na daljavo. Slednje je zelo pomembno za podjetja, ki premorejo več deset, sto ali celo tisoč lokacij, ki jim želijo dodati funkcijo takojšnje obdelave in analize podatkov ali zagotoviti kar se da brezhibno delovanje čedalje zahtevnejših storitev za podjetja ali končne uporabnike, « je dodala Una Süssinger, direktorica podjetja EGAL.

Ključ je v inteligentnem upravljanju

Podjetje Panduit, ki ga na slovenskem trgu zastopa družba EGAL, velja za vodilnega ponudnika rešitev za računalništvo na robu – od omrežnih rešitev do miniaturnih podatkovnih centrov. Panduitova partnerstva z vodilnimi proizvajalci strežnikov, stikal, virtualizacije in sistemov hrambe podatkov, zagotavljajo visoko kakovost, zanesljivost delovanja, inovativnost ter obvladovanje stroškov.

Vključevanje inteligence v omrežje in računalniške rešitve ključno vpliva na oddaljen nadzor in upravljanje računalništva na robu. Panduitove rešitve SmartZone predstavljajo močno orodje za upravljanje praktično »vsega « – od dostopa, varnosti, omrežne povezljivosti, računalniških sistemov v IT-okolju, do dobave energije in sistemov hlajenja. Panduitove telekomunikacijske in računalniške rešitve tako zagotavljajo dolgoročno najnižje skupne stroške lastništva na področju povezljivosti in podatkovnih centrov na robu.

www.egal-eu.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji