Objavljeno: 8.4.2016 01:00

Rembrandtova umetnija z umetno inteligenco in 3D tiskalnikom

Kaj vse je mogoče narediti s pomočjo sodobnih tehnologij, so nedavno prikazali nizozemski strokovnjaki, ki so uspeli s pomočjo algoritmov za razpoznavo obrazov, umetno inteligenco in 3D tiskalniki ustvariti povsem novo sliko, ki je v celoti narejena v stilu znamenitega slikarja Rembrandta. Poznavalci trdijo, da je podobnost osupljiva.

Raziskovalni projekt The Next Rembrandt je trajal 18 mesecev, v njem pa je bilo več zanimivih faz. Zanimiv je že začetek, kjer so kar algoritmu umetne inteligence naložili, naj predlaga subjekt in sceno, ki bi jo narisali. Po podrobni analizi 346 slik znanega slikarja je algoritem določil, naj bo to portret moškega evrazijskega porekla, starega 30 do 40 let, oblečenega v temno obleko, z ovratnikom in klobukom. Oseba naj bo slikana na desnem boku.

V naslednji fazi je algoritem natančno preučil značilnosti predstavitve obrazov, tipične za Rembrandtova dela. Upošteval je številne proporce, kot tudi posebnosti, ki morda niso vidne v živo oziroma na fotografijah. Sledil je postopek samega slikanja, pri čemer so uporabili poseben 3D tiskalnik z barvo odporno na UV žarke, ki oponaša klasične slikarske barve in omogoča 3D konstrukcijo umetnine.

Natančen ogled slike prikazuje namreč poteze, ki bi nastale, kot če bi slikar barve nanašal s čopičem. Sliko tvori tako 13 slojev barve s skupno 148 milijoni pik, dovolj, da granulacija ni vidna s prostim očesom. Rezultat je menda osupljiv in v celoti podoben drugim Rembrandtovim delom, čeprav gre za povsem novo sliko, ne pa repliko.

Projekt je zamisel oglaševalskega studija J. Walter Thompson, pri njem pa sta sodelovala tudi nizozemska bančna skupina Ing in Microsoft. Umetniško delo bodo kmalu objavili na javni razstavi. Ali bodo računalniki nekega dne nadomestili tudi umetnike?

IuygOYZ1Ngo

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji