Objavljeno: 24.4.2009

Prvo srečanje IPv6 v Sloveniji

V ljubljanskem Tehnološkem parku je na pobudo Arnesa in go6.si, potekalo prvo Srečanje IPv6 v Sloveniji. Strokovnega srečanja so se udeležili vsi, ki so ključni za vpeljavo IPv6 v Sloveniji; od internetnih operaterjev, ponudnikov vsebin in opreme, univerz, inštitutov in državnih ustanov. Srečanja se je udeležilo nekaj več kot 60 udeležencev.

Težava je jasna. Življenjski cikel protokola IPv4 se bo v nekaj letih iztekel. Po napovedih naj bi do sredine 2010 pošel IPv4 naslovni prostor. Število naprav, ki uporabljajo IP-protokol v zadnjem obdobju hitro raste. Tovrstne naprave pa se pojavljajo na krajih in za namen, ki jih snovalci IPv4 niso predvideli. Predvidoma leta 2011 bo organizacija IANA prenehala z dodeljevanjem IPv4 naslovov. Drug prav tako pomemben razlog pa je tehnološka zastarelost protokola IPv4. S prehodom na nov protokol bodo prišle tudi nove aplikacije in načini uporabe naprav, ki uporabljajo protokol IP.

Prehod na novo generacijo protokola je kompleksen proces, ki je že zajel ponudnike in uporabnike vseh z internetom povezanih storitev. Zahtevnost prehoda zahteva aktivno sodelovanje in usklajevanje vseh vpletenih. Zato ima srečanje IPv6 izjemen pomen: prvič so se prav v ta namen srečali vsi, ki so v Sloveniji pomembni za prehod na novo tehnologijo.

Na Srečanju IPv6 je bil poudarek na strokovnih predavanjih in poročilu udeležencev o aktivnostih pri usvajanju novega protokola. Pri tem se je izkazalo, da so vsi pomembni internetni ponudniki in ponudniki vsebin že začeli z aktivnostmi za prehod. Prav tako tudi, da je proces prehoda še na začetni stopnji. V naslednjih letih bo potrebno veliko sodelovanja, usklajevanja in vzpodbujanja, pri tem pa bo imela država izjemno vlogo in odgovornost.

http://www.arnes.si

http://www.go6.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji