Objavljeno: 6.12.2017 01:00

Prvi prenosniki z Windows 10 na procesorjih Snapdragon (ARM)

Microsoft je skupaj s partnerji na letošnjem sejmu Computex najavil (vnovičen) prihod operacijskega sistema Windows 10 na platformo ARM. Tokrat drugače, kot v preteklosti, ko so za to platformo razvili svojo vejo operacijskega sistema, ki pa je zaradi pomanjkanja združljiv aplikacij hitro ugasnila. Tokratni poizkus uporablja emulacijo procesorjev x86/x64 na platformi Qualcomm Snapdragon (ARM), kar pomeni, da na takih Windowsih delujejo vsi programi kot za platformo x86/x64.

Microsoft je skupaj s Qualcommom, HPjem in Asusuom zdaj naredil korak naprej in napovedal prve konkretne izdelke na tej, recimo temu hibridni platformi. HP Envy x2 in Asus NovaGo sta na videz razmeroma klasična prenosnika(hibrida), ki pa temeljita na procesorju Snapdragon 835, istem izdelku, ki poganja najnovejše telefone, kot so Google Pixel 2, Samsung Galaxy Note 8 in drugi vrhunski telefoni.

Prvi vtisi kažejo, da prenosniki z jedri ARM delujejo zgledno hitro za običajno rabo in emulacija ne kaže pribitka pri hitrosti delovanja programov. Glavna prednost je bistveno manjša poraba energije, ki zagotavlja trajanje delovanja okoli 20 ur. Dodatna prednost je tesna združljivost (manjša poraba) s tehnologijo LTE in celo standardom eSIM, čeprav oba novinca podpirata tudi klasične, fizične kartice SIM.

Oba prenosnika ponujata 8 GB RAM in 256 GB veliko enoto SSD, kar je poravnano s sedanjo generacijo prenosnikov srednjega razreda. HP Envy x2 je hibrid, ki premore 12-palčni zaslon občutljiv na dotik z ločljivostjo 1.920 x 1.280 pik, tehta pa komaj 700 gramov. Asus NovaGo je nekoliko večji, s 13,3 -palčnim zaslonom, ki poleg dotika podpira tudi pero s 1024 nivoji pritiska.

Oba prenosnika bosta na začetku na voljo z operacijskim sistemom Windows 10S (tistim, ki poganja le aplikacije iz namenske trgovine), vendar proizvajalca obljubljata brezplačno nadgradnjo na Windows 10 Pro pred koncem septembra 2018. HP bo svoj prenosnik začel prodajati nekje v pomladi 2018. Asus datuma začetka prodaje ne navaja, so pa oznanili cene – osnovni model bo stal 599 dolarjev, tak z 8 GB in 256 GB SSD pa 799 dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji