Objavljeno: 12.1.2012

Prva video kamera z ločljivostjo 4K

Čedalje večje število prototipov televizorjev, ki lahko prikazujejo video posnetke v ultra visoki ločljivosti imenovani 4K (3.840 x 2.160 pik), nakazuje, da so proizvajalci v dobršni meri že pripravljeni za množično proizvodnjo. A kaj, ko je doslej manjkalo gradivo v ultra visoki ločljivosti, sploh pa naprave, s katerimi bi tovrstno gradivo posneli.

Japonski JVC je zato predstavil nov izdelek, ki predstavlja mejnik na tem področju. Video kamera GY-HMQ10 namreč zmore snemati in procesirati video posnetke v ločljivosti 3.840 x 2.160 pik ob 24, 50 ali 60 slikah na sekundo. Za nameček je cena, ki so jo postavili na 5.000 dolarjev (brez DDV), zmerna glede na zmožnosti in prvenec na področju. JVC trdi, da bodo kupci lahko novo video kamero kupili že marca 2012.

V nasprotju z domnevami, glavna ovira za tovrstni izdelek ni v optiki ali CMOS tipali (8,4 milijona pik), kar premore danes že domala vsak boljši digitalni fotoaparat. Izzivi za razvijalce je bil dovolj zmogljiv procesor, ki lahko posnetke v visoki ločljivosti procesira v realnem času. V ta namen so razvili povsem novo namensko vezje imenovano Falconbird, ki zagotavlja procesiranje in kompresijo posnetkov s prepustnostjo 144 Mb/s. Za hrambo so uporabili tehnologijo MPEG-4 in prilagojen kodek H.264, ki omogočata, da lahko na dokaj običajne kartice SDHC/SDXC posnamemo tudi po več ur posnetkov.

Kamera ima sicer vgrajeno optiko, ki omogoča 10-kratni zum, seveda ima vgrajen stabilizator proti tresljajem, za predogled pa skrbi 3,5-palčni zaslon LCD. Ostanek funkcij je dokaj tipičen za današnje zmogljivejše video kamere, vključno z nekaterimi aplikacijami, ki omogočajo obdelavo video posnetkov že na sami napravi. Najbolj zanimiva je funkcija, kjer lahko iz posnetka v ultra visoki ločljivosti "izrežemo" manjše kadre v "navadni" ločljivosti HD (1080p). Kamera je seveda opremljena tudi z kvalitetnimi mikrofoni in izhodom HDMI, ki skrbi za prikaz posnetkov na ustreznem televizorju ali projektorju. Zdaj lahko zapišemo, da se je doba 4K posnetkov s tem izdelkom resnično pričela.

http://www.jvc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji