Objavljeno: 24.3.2018 16:00

Prihaja microLED

V bližnji prihodnosti se nam obetajo zasloni, ki uporabljajo novo tehnologijo, to je microLED. V primerjavi s klasičnimi LED obljubljajo boljši kontrast, nižji odzivni čas, več svetlosti in energetsko učinkovitost. Namenjeni bodo majhnim napravam, zlasti pametni telefonom, pametnim uram ipd. Medtem ko običajni LED zmorejo kakšnih 1000 kandel na kvadratni meter, jih bo microLED stokrat več. To pa je že dovolj, da je slika lepo vidna tudi na sončen dan sredi osvetljenega parka.

Zasloni microLED bodo uporabljali svetleče diode iz galijevega nitrida. Proizvajalci kar tekmujejo, kdo bo prvi ponudil komercialno uporaben izdelek. Britanski Plessey Semiconductors bo eden izmed pionirjev, saj naj bi monokromatski zaslon začeli prodajati že v prvi polovici tega leta. Ni pa edini konkurent, saj tekmujejo tako velikani (Apple, Facebook) kakor mladi start-upi, ki žanjejo milijonske investicije.

Aledia je eden izmed njih, ki je letos dobil že 37 milijonov dolarjev. Šef podjetja pravi, da se nam obeta generacijska sprememba v tehnologiji. Švedski Glo, ki je pridobil 15 milijonov dolarjev, največ pa je vplačal Google, pripravlja svoje rešitve z nanožicami. Apple je že leta 2014 šel nakupovat in prevzel podjetje LuxVue, Facebook pa predlani InfiniLED.

Do uveljavitve microLED v praksi je še nekaj tehničnih preprek, saj se trenutno zaradi načina izdelave ne splača izdelovati zaslonov, ki so večji od centimetra ali dveh (lahko bi jih lepili). A četudi ne bomo nikoli imeli televizorjev microLED, jih lahko pričakujemo na opremi za navidezno resničnost in pametnih prenosnih napravah.

IEEE.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji