Objavljeno: 1.10.2005

Prenosnik za 100 dolarjev vse bližji

Nicholas Negroponte, soustanovitelji laboratorija Media Lab pri univerzi MIT v Bostonu je razkril podrobnosti o kontroverznem prenosnem računalniku, ki naj bi stal le 100 dolarjev in je prvenstveno namenjene državam v razvoju. Ko je Negroponte svoje načrte prvič razgrnil letos januarja na svetovnem ekonomskem forumu v Davosu, so mnogi menili, da gre zgolj za plemenito zamisel, ki ni uresničljiva. Na univerzi MIT pa so zagrizli v razvoj, tako da so zdaj že znane nekatere tehnične podrobnosti in celo prve fotografije prototipa.

Računalnik naj bi imel procesor s taktom 5 GHz, pomnilnik velikosti 1 GB, ki služi tudi za hrambo podatkov, imel pa bo tudi vmesnik Wi-Fi in možnost priključka na mobilne telefone. Največja novost je zaslon, ki naj bi bil narejen s povsem novo tehnologijo, za katero trdijo, da ima izredno nizke proizvodne stroške (10 centov na kvadratni palec). Posebnost je tudi možnost dvojnega delovanja zaslona, kjer ga lahko uporabljamo v barvnem načinu ali pa črno-belem, pri čemer izkoriščajo sončno svetlobo za zadenjsko osvetlitev.

Računalnik bo mogoče uporabljati s klasičnimi akumulatorji, predviden pa je tudi poseben generator električne energije na vetrni pogon, ki bo zagotavljal delovanje na prostem. Operacijski sistem bo Linux, vgrajenih pa bo tudi več odprtkodnih programov, od katerih so številni taki, ki so posebej razviti za ta prenosnik na univerzi MIT.

Po trditvah Negroponteja so za zdaj s stroški povsem v proračunskem okviru, ki narekuje ceno največ 100 dolarjev. Za promocijo prenosnika so ustanovili tudi neprofitno organizacijo One Laptop Per Child, ki se dogovarja z Brazilijo, Kitajsko, Egiptom, Tajsko in Južno Afriko za to, da bi revnejšim otrokom zagotovili okoli 15 milijonov tovrstnih računalnikov. Negropontejeva zamisel računalnika z nizko ceno pa ni edina. Lani je AMD predstavil prototip namiznega osebnega računalnika, ki naj bi prav tako stal le 100 dolarjev. Indijsko podjetje Novatium pa načrtuje okleščeni osebni računalnik za domačo rabo, ki bo stal predvidoma le 70 do 75 dolarjev.

http://laptop.media.mit.edu

http://web.media.mit.edu/~nicholas

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji