Objavljeno: 12.4.2017 01:00

Poslovne smernice za obogateno resničnost

Skupina velikih, pretežno proizvodnih podjetij, na čelu z družbami Lockheed Martin, Procter & Gamble in Caterpillar je pripravilo smernice za strojno in programsko opremo prihajajočih izdelkov s področja obogatene resničnosti (AR), ki bodo namenjeni za poslovno rabo. Cilj združenja Augmented Reality for Enterprise Alliance (AREA), kjer je že 62 različnih podjetij, so skupni standardi, ki bodo omogočali določeno stopnjo združljivosti in skladnosti s poslovnimi potrebami v izdelkih obogatene resničnosti.

Člani združenja so prepričani, da bo tehnologija obogatene resničnosti igrala v prihodnje pomembno vlogo na področju upravljanja proizvodnje, vzdrževanja in nadzora poslovnih procesov. Po njihovem mnenju je danes glavna ovira za še hitrejšo implementacijo v poslovnih okoljih pomanjkanje kakršnihkoli standardov, kar povečuje tveganje pri vlaganju v specifično tehnologijo ali izdelke. Čeprav smernice združenja AREA ne gre jemati kot formalni standard, je zelo verjetno, da se bodo proizvajalci prilagodili stališčem pomembne skupine kupcev.

Na področju strojne opreme smernice določajo naslednje značilnosti izdelkov: trajanje delovanja naprave z enim polnjenjem akumulatorjev, ki zadostuje za vsaj 12 ur delovanja; zmožnost zamenjave akumulatorja s polnim v manj kot petih minutah; uporaba najnovejših nizko-energijskih vmesnikov Bluetooth in Wi-Fi; vsaj 128 GB velik lokalni pomnilniški prostor; očala, prikazovalniki ali 3D zasloni, ki nudijo zorni kot vsaj 85 stopinj, tako navpično kot vodoravno; podpora za uporabo spletnih brskalnikov; prisotnost krmilne enote s kazalnikov za izbiro predmetov v navideznem okolju in krmiljenje naprave ter uporaba mikrofonov z vgrajeno tehnologijo za zmanjševanje okoljskega hrupa.

Podobno kot za strojno opremo, združenje priporoča tudi značilnosti vgrajene programske opreme. V to skupino sodijo: uporabniški vmesnik, ki se ga razmeroma hitro lahko naučijo tudi osebe brez specialističnih programskih in računalniških znanj; podpora za prikaz 3D modelov v glavnih industrijskih zapisih (Creo, AutoDesk, Siemens PLM, Catia, STEP,…); prikaz slike povečane resničnosti na različnih velikostih zaslonov, ki segajo od telefonov, tablic, do očal s prikazom na enem ali obeh očesih; vgrajeno vsaj 128-bitno šifriranje podatkov, tako med mirovanjem, kot delovanjem s podporo za dvofaktorsko avtentikacijo; podpora za krmljenje posameznih funkcij s kretnjami (zum, premikanje vsebin, rotacija predmetov).

Dodatno združenje pričakuje povezljivost rešitev z drugimi tipi naprav, kot so oznake NFC, bluetooth ter povezave prenosljive prek preprostih kod, kot so kode QR. Napovedujejo tudi, da bodo smernice s časom posodabljali na podlagi izkušenj s prvimi generacijami izdelkov.

Vir: Brother

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji