Objavljeno: 24.8.2001

Pomnilniški sistemi za male, srednje in velike

Pomnilniški sistemi so še naprej ena izmed najbolj vročih tehnologij ta hip, proizvajalci pa si prizadevajo, da bi čim bolj izpolnili svojo ponudbo. IBM je tako poleti najavil podporo za povezavo svojih pomnilniških sistemov SAN (Enterprise Storage Server, domače povedano Shark) z velikimi računalniki tudi prek vmesnika Fibre Channel (FICON). S tem so na en mah povečali kar za šestkrat hitrost prenosa podatkov med pomnilniškimi sistemi in računalniki mainframe glede na dosedanje pomnilniške kanale ESCON, poleg tega pa ta rešitev ponuja tudi dostop do šestkrat večjega pomnilniškega prostora.

Hewlett Packard je med tem najavil obširno podporo za standard iSCSI, ki omogoča preprostejšo priključitev pomnilniških naprav na strežniške sisteme. Svojo iniciativo so poimenovali Storage on Ethernet (SoE), načrtujejo pa diskovne sisteme, tračne knjižnice, vmesnike za preprosto povezavo strežnikov na pomnilniška omrežja ter moste za prenos podatkov iz novih rešitev iSCSI in sedanjih rešitev SAN. Da bi podkrepili svojo podporo standardu iSCSI so najavili tudi nadzorniško podporo novim rešitvam prek priznanega sistema HP OpenView. Prve izdelke iz te iniciative lahko pričakujemo že letošnjo jesen.

Napredne tehnologije iz največjih pomnilniških sistemov pa se ob vsem tem vse hitreje selijo v vse cenejše izdelke. Podjetje Maxtor, sicer priznan proizvajalec diskov, je predstavil nov sistem NAS z imenom MaxAttach 4300, ki nudi med drugim možnost izdelave diskovnih slik (snapshots) za hitro in preprosto povrnitev podatkov na predhodno stanje. Doslej smo tovrstno tehnologijo videli le v nekajkrat večjih sistemih, Maxtorjev MaxAttach pa nudi kar 400 GB pomnilniškega prostora v vgradnem ohišju višine 1U za samo 6.000 dolarjev. Zanimivo, da rešitev uporablja diske z vmesnikom IDE, kljub temu pa proizvajalec zagotavlja neprekinjeno hitrost prenosa podatkov kar v višini 140 MB/s. Sistem podpira sisteme Windows, Linux, Unix, Netware in Apple Macintosh.

http://www.ibm.com

http://www.hp.com

http://www.maxtor.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji