Objavljeno: 19.12.2018 13:00

Podjetja na FB imela dostop tudi do zasebnih sporočil!?

New York Times razkriva, kako tesne so bile vezi največjega družabnega omrežja na svetu z drugimi tehnološkimi velikani.

Težavam družabnega omrežja Facebook ni videti konca - ameriški časnik New York Times je objavil šokantno raziskavo, iz katere je razvidno, da je imel Facebook z več kot stopetdesetimi podjetji sklenjen partnerski dogovor, ki je grobo posegel v zasebnost uporabnikov. Podjetja, med katerimi so tudi Apple, Microsoft, Sony, Amazon in Netflix, so imela celo možnost prebiranja zasebnih sporočil uporabnikov družabnega omrežja, dostop do seznamov prijateljev, njihovih imen in elektronskih naslovov. Američane ob odkritju najbolj skrbi, da pri iskanju partnerjev Facebook ni bil ravno izbirčen, rade volje in za lastno dobrobit je na sporen način sodeloval tudi z ruskim Yandexom in kitajskim Huaweijem. Dogovori so bili dvostranski, v zameno za podatke o svojih strankah, so podjetja Facebook zalagala z informacijami o njihovih.

Facebook se z objavo na uradnem blogu podjetja brani s trditvijo, da članek bralce zavaja, saj naj partnerji ne bi imeli možnosti obhoda uporabniških nastavitev. Če je posameznik poskrbel za ustrezno zaščito, potem naj bi dejansko bil zaščiten. Med partnerji se je na obtožbe prva odzvala tudi v Sloveniji priljubljena pretočna storitev Netflix, ki pravi, da je dogovor s Facebookom sklenila leta 2014, z željo po bolj družabni uporabniški izkušnji. Ker slednja ni nikoli zares zaživela, so jo leto kasneje ugasnili ter prekinili dogovor s Facebookom. Do sporočil uporabnikov naj ne bi dostopali.

The Verge

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji