Objavljeno: 16.4.2017 01:00

Podatkovni centri se manjšajo, v številu in velikosti

Nedavna raziskava družbe IDC je pokazala presenetljivo ugotovitev, da se je trend uporabe zasebnih podatkovnih centrov po dolgih leti rasti zdaj obrnil. Število podatkovnih centrov se je začelo manjšati, prav tako pa se manjša tudi njihova velikost. Podjetja se namesto tega vse bolj poslužujejo najema strežnikov v oblaku.

Še nedavno je veljalo, da so se zasebni podatkovni centri vsako leto povečevali, ne glede na obstoj alternativnih možnosti gostovanja v oblaku. Potrebe po procesiranju v poslovnem svetu, pa tudi strategije, so bile take, da sta lahko sočasno rasla tako privatni kot javni oblak.

IDC zdaj v raziskavi ugotavlja, da število podatkovnih centrov po svetu doživelo vrhunec leta 2015, ko so ocenili skupno 8,55 milijonov podatkovnih centrov v različnih vlogah rabe. V letošnjem letu naj bi se število podatkovnih centrov zmanjšalo na 8,4 milijona. Do leta 2021 naj bi jih bilo le še 7,2 milijona, torej 15% manj, kot leta 2015.

Analitiki menijo, da se bo ob številu podatkovnih centrov začela zmanjševati tudi njihove velikost. Tu za zdaj kvadratura še nekoliko narašča. Leta 2013 je bilo za zasebne podatkovne centre zasedenih 148 milijonov kvadratnih metrov površin. Od tedaj naprej je ta kazalnik začel upadati.

Seveda pa potreba po procesni moči in hrambi podatkov še vedno narašča. Kvadratura se je začela povečevati pri velikih ponudnikih oblačnih storitev. V letošnjem letu naj bi centri za storitve v oblaku zasedli okoli 167 milijonov kvadratnih metrov površin, torej več, kot je prostorska zasedenost v vseh zasebnih centrih po svetu.

Zanimivo, da se vse te spremembe dogajajo iz leta v leto brez večjih sprememb v obsegih vlaganj v podatkovne centre. Lani se je denimo nivo stroškov za podatkovne centre zmanjšal za 0,1%. Letos se bo predvidoma povečal za 0,3%.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji