Objavljeno: 8.6.2018 11:00

Podatkovni center na dnu morja

Microsoft je pred časom začel eksperimentirati s konceptom podatkovnih centrov, ki bi bili postavljeni na morsko dno in s tem omogočili večjo prilagodljivost glede prostorske umestitve in nižje stroške obratovanja zaradi enostavnejšega hlajenja strežnikov. Zdaj so na osnovi prototipa, ki je nastal staja v okviru projekta Natick, naredili korak naprej in pripravili prvi produkcijski podvodni podatkovni center, ki ga bodo postavili blizu obale v okolici škotskih otokov Orkney.

Prvi podvodni podatkovni center vsebuje 12 strežniških omar in skupno 864 strežnikov. Za delovanje porabi okoli četrt megawata, kar bo zagotavljala elektrarna z obnovljivimi viri energije postavljena na obali. Za potrebe ohlajevanja so razvili poseben sistem, ki izkorišča nizke temperature vode na morskem dnu.

Microsoft namerava v naslednjih 12 mesecih skrbno spremljati vse parametre delovanja, kot so poraba energije, temperatura, stopnja vlažnost, pa tudi vpliv na okolje. Sicer je podmorski kontejner, če lahko tako rečemo objektu, ki bolj spominja na batiskaf, zgrajen tako, da lahko deluje 5 let brez potreb po vzdrževanju.

Zmanjšanje stroškov energije za hlajenje pa je le manjši razlog, zaradi česar so razvili ta poseben podmorski podatkovni center. V časih storitev v oblaku je vse več povpraševanj po strežniških zmogljivostih, ki jih kupci iz takšnih ali drugačnih razlogov potrebujejo blizu gosto naseljenih urbanih centrov. Tam pa so zemljišča, okoljske in druge omejitve čedalje dražje, zato ponudniki storitev iščejo alternative. Pri Microsoftu so denimo izračunali, da več kot polovica zemeljske populacije živi največ 120 milj od morske obale, zato se zdi postavitev strežnikov v bližine velikih mest racionalna in vzdržna alternativa.

AvvJc4Uw3aA

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji