Objavljeno: 6.7.2016 08:00

Po zakonu mora biti državna programska oprema odprtokodna

V Bolgariji namreč. Sprejeli so zakon, po katerem mora biti vsa programska oprema, napisana za uporabo države, odprtokodna in dosegljiva s strani javnosti. V objavi na blogu je Bozhidar Bozhanov, svetovalec podpredsednika vlade, obrazložil, da so zakon sprejeli predvsem iz varnostnih razlogov. S tem korakom želijo namreč preprečiti varnostne pomanjkljivosti v programih, tudi takrat, ko preteče pogodba s ponudnikom.

Ustanovili bodo novo vladno agencijo, ki bo nadzirala ponudnike in poskrbela za shrambo kode (repository). Javni register bo sledil vsem projektom, od idejnih zasnov do tehničnih specifikacij in končnih programov. Novi zakon na obstoječe rešitve ne bo vplival, kot del zakona pa bodo vsa naročila na področju ITja javna. Sektor informacijskih tehnologij je v Bulgariji sicer zelo močan, zaposluje čez 20.000 razvojnih inženirjev in naj bi bil glede na prebivalstvo tretji na svetu.

Po našem mnenju gre za zanimivo in potencialno izredno koristno rešitev, kjer pa bo glavna težava zakon spraviti v prakso in poskrbeti za dosledno izvajanje ter nadzor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji