Objavljeno: 28.8.2001

Pentium 4 prvi presega mejo 2 GHz

Po pričakovanjih, saj so vesti o tem krožile že nekaj tednov, je Intel 27. avgusta prikazal najnovejšo različico procesorja Pentium 4, ki kot prvi tovrstni izdelek dosega novo mejo - 2 GHz. Po navedbah proizvajalca novi model ruši dosedanje rekorde, saj dosega vrednosti SPECint_base2000 v višini 640 in SPECfp_base2000 v višini 704, največ med procesorji za osebne računalnike. Zanimivo, da so visoko frekvenco delovanja dosegli z obstoječo 0,18 mikronsko tehnologijo, medtem ko pride nova 0,13 mikronska arhitektura z delovnim imenom Northwood na vrsto šele čez kak mesec (predvidoma s takti 2,2 do 2,3 GHz).

Podjetje je skupaj z okoli 40 partnerji na jesenski konferenci Intel Developer Forum (IDF) Fall 2001 predstavilo računalnike zasnovane na dosedanjem sistemskem naboru Intel 850, pa tudi prihajajočem naboru Intel 845, ki podpira cenejši pomnilnik SDRAM (namesto Rambus DRAM), v kasnejši izvedbi pa tudi DDR DRAM. S slednjim naj bi pri Intelu dosegli glavni cilj, računalnike PC opremljene s procesorji Pentium 4, ki bodo lahko stali 1.000 ali manj dolarjev.

Novi Pentium 4, ki je na voljo v različici z 2 GHz in rahlo počasnejši izvedbi z 1,9 GHz predstavlja tudi novo Intelovo agresivno cenovno politiko, saj vrhunskih Intelovi izdelki niso še nikoli bili tako poceni že ob sami predstavitvi. Za najzmogljivejšega je treba odšteti >>le<< 562 dolarjev, za izvedbo 1,9 GHz pa 375 dolarjev. Intel je ob tem tudi izdatno znižal cene dosedanjim modelom procesorjev Pentium 4, kar analitiki označujejo predvsem kot jasen izziv vse močnejšemu tekmecu AMD. Uradna cena procesorjev s takti 1,3 do 1,5 GHz je tako 133 dolarjev, Za model z 1,7 GHz pa je treba odšteti 193 dolarjev. Novi Pentium 4 skupaj z bližnjim izidom sistema Windows XP predstavlja tudi velik up računalniške industrije za ponovno rast prodaje, ki bi vsaj malce omilila slabe poslovne rezultate proizvajalcev v letošnjem letu. Novi procesorji so že v prodaji.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji