Objavljeno: 7.3.2001

Palm m105 in m505

Podjetje Palm za letošnjo pomlad pripravlja kar nekaj novih modelov priljubljenih ročnih računalnikov. Prva novost je ročni računalnik Palm m105, ki je naslednik dosedanjega modela Palm m100, namenjenega širšemu krogu uporabnikov. Nova različica ima pomnilnik velikosti 8 MB (m100 le 2 MB) ter operacijski sistem PalmOS 3.5, ki pa žal tudi v tem modelu ni programsko nadgradljiv. Za razliko od predhodnika je namesto preprostega kabla v paket vključena priklopna postaja za izmenjavo podatkov z osebnim računalnikom, toda za priključitev prek vmesnika USB je treba še vedno doplačati.

Palm m105 ima izmenljivo prednjo stran ohišja, kamor lahko namestimo plastične vložke različnih barv (skupaj 19). Novi model premore tudi bogatejšo programsko opremo, saj poleg običajnih programov v računalnik odslej vsebuje tudi program za brezžično povezavo z internetom (prek modema ali mobilnega telefona), spletni brskalnik, odjemalec za elektronsko pošto, podporo za sporočila SMS in kramljanje v okviru sistema AOL. Cena novega modela znaša v ZDA 200 dolarjev.

V javnost so prišli tudi nekateri podatki o naslednjem barvnem modelu, ki bo najbrž nosil oznako Palm m505. Gre za model, ki bo prvič nudil barvni zaslon v ohišju velikosti dosedanjega modela Palm V. Po sedanjih načrtih naj bi novi model tehtal med 110 in 122 grami, odvisno od velikosti vgrajenega polimernega litijevega akumulatorja. Sedanji model Palm V tehta 114 gramov. Poleg tega naj bi Palm predstavil tudi različico s sivinskim zaslonom, ki bo še lažja, predvidoma 92 gramov.

Pomembna novost bo tudi reža za pomnilniške kartice (govora je o karticah Secure Digital SD). Računalnik naj bi uporabljal procesor Motorola DragonBall VZ s taktom 33 MHz, velikost pomnilnika pa za zdaj še ni znana. Več podrobnosti bo znanih na predstavitvi na letošnjem CeBitu. Cene naj bi se gibale od 500 dolarjev za sivinsko različico do 650 dolarjev za barvno.

Podjetje Palm je tudi oznanilo, da namerava kupiti družbo Extended System, proizvajalca programske opreme za povezavo ročnih računalnikov (Palm, pa tudi Windows CE in Psion) z informacijsko infrastrukturo in podatkovnimi viri v podjetjih. Palm s tem uresničuje svojo novo strategijo, v kateri komunikacije, zlasti brezžične, igrajo vodilno vlogo pri načrtovanju in izdelavi novih modelov ter pripomočkov.¸

http://www.palm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji