Objavljeno: 28.7.2017 06:00

Opral za več kot štiri milijarde dolarjev bitcoinov

V Grčiji so ta teden aretirali 38-letnega ruskega državljana Alexandra Vinnika, ki so ga obtožili pranja denarja skori rusko borzo bitcoinov BTC-e. To samo po sebi ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bil Vinnik domnevno opral štiri milijarde dolarjev. Hkrati se pojavljajo prepričljivi indici, da je odigral ključno vlogo pri propadu japonske borze Mt.Gox.

Vinnik je bil ključni človek ruske borze BTC-e, ki je bila ustanovljena leta 2011 in prek katere gre skoraj tri odstotke vsega prometa z bitcoini. Borza je priljubljena za pranje nezakonito pridobljenih bitcoinov, ker je zaradi svoje lokacije v Rusiji izven dosega zahodnih organov pregona. Zato se na primer bitcoini izsiljevalskih virusov največkrat unovčujejo prav na BTC-e.

Vinnik je živel v Grčiji in je od leta 2011 po navedbah ameriškega tožilstva prek BTC-e opral za štiri milijarde dolarjev bitcoinov. Zato že potekajo pogajanja o izročitvi ZDA. Še bolj presenetljiva pa je vest, da je Vinnik povezan s propadlo japonsko borzo Mt.Gox, iz katere je izginilo več kot 600.000 bitcoinov, ki bi bili danes vredni poldrugo milijardo evrov.

Na WizSecu so objavili podatke, ki so jih zbirali vse od propada Mt.Goxa in ki razkrivajo vpletenost Vinnika. Vdor v Mt.Gox se je zgodil že leta 2011, od tedaj pa so neznanci redno kradli in bitcoine nakazovali na račune, ki jih je obvladoval Vinnik. Ta jih je pral na različne načine, nekaj celo nazaj prek Mt.Goxa. Večina jih je sicer šla neposredno v skladišče BTC-e in ne na račune komitentov pri BTC-e. Prek istih računov so prali tudi bitcoine, ki so izvirali iz nekaterih drugih vdorov, denimo Bitcoinici in Bitfloora.

To sicer ne pomeni, da je Vinnik sam vdiral v vse te borze. Je bil pa ključni mož za pranje ukradenega, torej je zelo verjetno dobro seznanjen s celotno shemo in pozna odgovorne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji