Objavljeno: 9.12.2017 01:00

Omrežje Ethereum upočasnjeno zaradi igre CryptoKitties

Omrežje Etehreum je eno pomembnejši v novi revoluciji povezani s tehnologijo veriženja blokov (blockchain) in kriptovalutami. Uporablja ga vse več storitev, med njimi tudi nekaj iger.

Ena od teh, imenovana CryptoKitties doživlja v zadnjih dneh pravo nakupovalno mrzlico med ljubitelji risank in - virtualnih mačk, ki jih lahko gojimo kot nekoč igrače Tamagochi, a tokrat v obliki virtualnih domačih ljubljenčkov. Vsaka mucka ima ekvivalent zasnove DNA, če jih parimo (rudarimo?), pa imajo potomci lahko virtualne genetske variacije.

Nič kaj posebnega, kvečjemu nekoliko čudaškega, če ne bi velikansko število transakcij povezanih s CryptoKitties močno upočasnilo delovanje celotnega omrežja Ethereum in procesiranje drugih transakcij. V celoti dogajanje z digitalnimi muckami porabi menda okoli 12% vseh sredstev v celotnem omrežju Ethereum.

Število transakcij povezanih s CryptoKitties (storitev so prvič predstavili 28. novembra) se je v enem samem tednu povečalo za šestkrat. Ker sodelujoči virtualne ljubljenčke menjajo s kriptožetoni in jih izmenjujejo med sabo, je na plan prišla še ena bizarna zanimivost.

Preden so mediji prvič pisali o igri, je vrednost najdražje virtualne mucke menda dosegla ekvivalent 5.000 dolarjev. Naslednji dan je najbolj zaželena mucka Genesis lastnika zamenjala za neverjetnih 117.712 dolarjev. Poznavalci ocenjujejo, da se v krogu ljubiteljev trenutno pretaka vrednost približno 4,5 milijonov dolarjev.

Proti tem številkam se še dogajanje okoli Bitcoina lahko skrije pred fenomenom CryptoKitties. Trenutne razmere med drugim lepo prikazujejo omejitev tehnologije veriženja blokov. Ker gre za porazdeljeno omrežje, zmogljivost in prepustnost predstavljata veliko težavo. Veriženje blokov je že po zasnovi namenjeno počasni izmenjavi transakcij in ne za dinamično dogajanje, kot so igre.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji