Objavljeno: 19.6.2017 13:00

Odbor Evropskega parlamenta podpira šifriranje

Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Evropskega parlamenta je objavil osnutek predloga za novi pravilnik o zasebnosti v elektronskih komunikacijah.

Osnutek predlaga regulacijo, po kateri bi vpeljali obvezno šifriranje za vse komunikacije (t.i. »end-to-end encryption«) kot zaščito za zasebnost državljanov Evropske unije kot ene izmed njihovih temeljnih pravic. Sedmi člen Listine o temeljnih pravicah državljanov EU namreč vključuje pravico do osebne zasebnosti, kamor se po mnenju omenjenega odbora vključuje tudi zasebnost komunikacij.

Odbor je mnenja, da se mora šifriranje uporabljati za zaščito občutljivih osebnih podatkov državljanov, med drugim omenjajo tudi bolezenska stanja, spolno usmerjenost in politična stališča. Pravijo, da lahko razkritje teh podatkov privede tako do osebne škode kot tudi gospodarskih izgub. Poleg podatkov omenjajo celo meta-podatke, med njimi obiskane spletne strani, obiskane fizične lokacije, družbene stike, čas in trajanje telefonskih klicev, itd.

V času, ko prihajajo iz različnih strani vse večje zahteve po uvajanju strožjega nadzora, lahko tak osnutek predloga le pozdravimo in upamo, da res stopi v veljavo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji