Objavljeno: 20.5.2017 05:00

Obstaja delna rešitev za WannaCry

Francoski raziskovalci so za virus WannaCry, ki je minuli konec tedna povzročil pravi kaos, ko je onesposobil več kot 100.000 računalnikov, med drugim tudi bolnišnice in tovarne, odkrili delno rešitev. Spisali so orodje WanaKiwi, ki lahko v določenih primerih izbrska ključ za dešifriranje podatkov.

Toda ni tako preprosto. WannaCry ključa nikdar ne zapiše na disk v berljivi obliki, zato ga je treba izluščiti iz pomnilnika. Orodje WanaKiwi v pomnilniku poišče naključna števila, ki so bila uporabljena za generiranje šifrirnega ključa. Če mu to uspe, obnovi ključ in dešifrira podatke. Žal je to mogoče le na verzijah od Windows XP do Windows 7. Ker se ključ skriva v pomnilniku, pomeni to tudi, da po okužbi računalnika ne smemo ugasniti. WanaKiwi je treba pognati čim prej in upati, da so števila v pomnilniku še dostopna, torej da niso bila prepisana.

Rešitev je torej bolj na pol, a pri trenutnem razumevanju WannaCry je to najbolje, kar so uspeli storiti. Še vedno pa edino cepivo ostajajo varnostne kopije.

WanaKiwi

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji