Objavljeno: 8.6.2001

Nvidia nudi zdaj tudi sistemski nabor z imenom nForce

Podjetje Nvidia, doslej znano predvsem po grafičnih pospeševalnikih, kjer ima trenutno vse večji tržni delež, se je podalo tudi na področje sistemskih procesorskih naborov. Na sejmu Computex so predstavili sistemski nabor z imenom nForce, ki poleg podpornih funkcij za procesorje vsebuje tudi grafični pospeševalnik, komunikacijske in zvočne funkcije. Nabor, ki so ga v osnovi zasnovali za Microsoftovo prihajajočo igralno konzolo Xbox, bo tako našel tudi pot v navadne računalnike.

Posebna zanimivost je to, da novi nabor podpira le AMD-jeve procesorje Athlon ter Duron, ne pa tudi Intelove Pentiume in Celerone. Grafični del nabora je zasnovan podobnem jedru, kot znani procesor Nvidia GeForce 2, sam nabor podpira pa 128-biten dostop do pomnilnika s tehnologijo TwinBank in podporo za pomnilnike DDR. Za hitrejši dostop do podatkov vsebuje nabor tehnologijo DASP (dinamični adaptivni špekulativni predprocesor), ki s pomočjo posebnega predpomnilniškega algoritma pogosto pripravi podatke, preden jih zahteva procesor. Samo s tem sistemom naj bi dosegli okoli 20% višjo zmogljivost v primerjavi z dosedanjimi nabori.

Druga novost je uporaba AMDjeve tehnologije HyperTransport, ki omogoča, da se podatki med posameznimi deli nabora prenašajo s hitrostjo 800 MB/s, na primer med grafičnim in delom namenjenim za digitalno procesiranje signalov. Nabor zagotavlja podporo za nemoten pretok podatkov (imenovan StreamThru) do perifernih enot, na primer zapisovalnikov CD-RW, podporo za USB, dekodiranje zvoka v zapisu Dolby Digital, omrežni tehnologiji Ethernet in HomePNA 2.0, modem in drugo. Kljub integriranemu grafičnemu procesorju nabor podpira vodilo AGP 4x, s čimer je mogoče vgrajeno grafiko nadomestiti s hitrejšo kartico (na primer s procesorjem GeForce 3).

Nabor nForce naj bi bil nared v drugi polovici leta, tedaj pa bo fiksirana tudi cena, za katero se govori, da bo znašala okoli 50 dolarjev na vezje. Nabor so že podprli številni znani proizvajalci osnovnih plošč, kot so Asus, Abit, Gigabyte, Micro-Star in Mitec.

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji