Objavljeno: 1.6.2015 12:00

NSA trenutno ne sme nadzorovati telefonskih pogovorov

Uradno je ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) danes morala prenehati nadzorovati telefonske klice, ker je potekla veljavnost ustreznih zakonskih določb, nove pa zaradi zamude pri sprejemanju še niso stopile v veljavo.

Patriot Act, ki so ga po hitrem postopku sprejeli po napadih na WTC septembra 2001, je v 215. členu NSA dovoljeval nadzor nad telefonskimi klici z namenom boja proti terorizmu. Leta 2001 tehnoloških možnosti za množični nadzor še ni bilo, a že leta 2006 so prav ta zakon uporabili kot pravno podlago za vzpostavitev sistema, ki ga je v celoti razkril Edward Snowden predlani.

Po podaljšanju leta 2011 je 215. člen Patriot Acta prenehal veljati 31. maja 2015. Republikanska stranka si je prizadevala za podaljšanje veljavnosti, demokrati pa so želeli sprejetje Freedom Acta, ki pravno podlago za množični nadzor nekoliko krči. Uvaja namreč strožje pogoje, kdaj lahko oblasti pridobijo podatke o telefonskih klicih, hranili pa bi jih operaterji in ne več kar NSA sama. Prav tako je pomembna novost večja preglednost, saj doslej vladnih odredb o izdaji podatkov operaterji sploh niso smeli razkriti (gag order), kaj šele njihove vsebine.

Predstavniški dom je Freedom Act 13. maja z veliko večino potrdil, v senatu pa se je zapletalo, saj republikanska večina ni želela dati zakona v glasovanje.

In tako so včeraj popoldne – še preden je bil katerikoli zakon sprejet – iz NSA sporočili, da so začeli ugašati sisteme za nadzor telefonskih pogovorov (gre za zbiranje prometnih podatkov in ne vsebine). Ali so sisteme dejansko ugasnili, seveda ni mogoče preveriti. Včeraj pozno ponoči je senat s 77 glasovi za in 17 proti vendarle sprejel Freedom Act, ki torej uzakonja bistveno strožji nadzor nad zbiranjem podatkov. Pravila določajo, da bo moral senat o zakonu glasovati še enkrat kasneje ta teden, kar se bo verjetno zgodilo že jutri.

Trenutno NSA prvikrat po letu 2001 nima zakonske osnove za nadzor telefonskih klicev, po predvidenem sprejetju Freedom Acta pa bo imela manj pravic, kot ji jih je dajal Patriot Act še včeraj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji