Objavljeno: 25.5.2015 08:00

Negotova usoda zakona o pooblastilih NSA

Ameriški Senat je zavrnil USA Freedom Act, ki bi omejil pooblastila NSA pri dostopu, zbiranju in hranjenju prometnih podatkov telefonskih pogovorov. Predlog zakona, ki je v spodnjem domu parlamenta prejel 338 glasov podpore ob 88 glasovih nasprotovanja, je v Senatu padel s 57 glasovi proti in 42 za.

Nujnost sprejetja zakona so utemeljevali z dejstvom, da 1. junija prenehajo veljati določila Patriot Acta, ki je doslej urejal to tematiko in je NSA dajal zelo široka pooblastila pri vohunjenju. Ko bi bil moral poteči maja 2011, ga je Obama izredno podaljšal.

Freedom Act bi hranjenje prometnih podatkov zahteval od operaterjev, NSA pa bi za dostop potrebovala sodne odredbe posebnega sodišča za obveščevalne službe (Foreign Intelligence Surveillance Court). Množičen dostop do podatkov in skupinske odredbe bi bili praktično nemogoči, saj bi morala agencija jasno definirati ključne besede.

Zagovorniki Freedom Acta so želeli doseči njegovo sprejetje, še preden bi se odločalo o podaljšanju veljavnosti zloglasnega 215. člena Patriot Acta. Sodišče je namreč letos razsodilo, da niti ta člen ne daje pravice za množično prisluškovanje, kot ga je doslej tolmačila NSA. To je pomenilo, da sta možnosti dve – člen spremeniti ali podaljšati njegovo veljavnost, a bi slednje pomenilo, da NSA deluje nezakonito (razen če res verjamemo, da bodo nehali spremljati telefonske pogovore ameriških državljanov). Zato je bil Freedom Act kompromis, ki bo prisluškovanje omejil, ne bi pa NSA povsem pristrigel peruti. Z njim ni zadovoljen praktično nihče; prvi pravijo, da daje preširoka pooblastila NSA, drugi pa, da bo agencija povsem pohabil.

Senat bo znova odločal v nedeljo, kar bo v vsakem primeru prepozno. Trenutno v ZDA vlada zanimiva situacija, saj bo imela NSA najmanj pooblastila za prestrezanje prometnih podatkov telefonskih pogovorov po terorističnih napadih leta 2001. Konec meseca bo potekel 215. člen Patriot Acta in četudi se Senat sestane 31. maja in ga podaljša, se spodnji dom parlamenta, ki je potrdil Freedom Act, pred junijem ne bo več sestal. Hkrati velja poudariti, da NSA pri sodišču FISC ni vložila zahtevka za 90-dnevno podaljšanje veljavnosti odredbe za množično zbiranje podatkov. Situacija se bo bržkone razrešila junija.

Za tujce seveda sprememb ne bo. Zakonodaja NSA v ničemer ne omejuje pri zbirnaju podatkov o tujih državljanih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji