Objavljeno: 10.8.1999

Novi skrbnik za Mat' Kurjo

Mat' Kurja je brez dvoma najbolj znano slovensko spletno vozlišče. Gotovo je del razloga v tem, da je bilo vozlišče ob nastanku, torej leta 1993, prvi tovrstni projekt v Sloveniji, ki je v razmeroma kratkem času ponudil veliko količino lepo urejene informacije, od tekočega filmskega sporeda do spletnih strani vladnih organov. Piko na i je prispevalo duhovito oblikovanje legendarnega Tomaža Lavriča-Diareje.

Mnogi redni uporabniki Mat' Kurje so opazili, da zadnji dve leti informacijsko vozlišče stagnira. Informacije so bolj ali manj stare, ureditev pa ostaja takšna, kakršna je bila že na začetku; dogaja se, skratka, nič novega. Res je stanje še vedno precej nad slovenskim povprečjem, celo nad ameriškim, vendar pa je stagnacija v internetu nujno tudi dokaz propadanja. Ali Mat' Kurja propada, smo se začeli spraševati? Očitno so se s tem vprašanjem ukvarjali tudi tvorci znamenite kokoške, skupina znanstvenikov na Inštitutu Jožef Stefan. Že lani so začeli iskati možnost resnejšega financiranja, ki ga IJS in Urad vlade za informiranje nista več mogla zagotoviti. Pogovarjali so se z več kandidati, pravega zanimanja pa menda ni bilo. Marca letos so se pogodili s podjetjem Eon, ki se ukvarja predvsem z elektronskim poslovanjem, in junija podpisali pogodbo.

V pogodbi Eon nastopa kot skrbnik Mat' Kurje, ki bo skrbel za vzdrževanje, dopolnjevanje in dograjevanje, zavezal pa se je tudi, da bo skrbel za promocijo države. IJS in Urad vlade sta se odpovedala vsem pravicam, tako da je po nekakšni mehki razlagi Eon tudi lastnik Mat' Kurje. Sodelovalo pa bo tudi novo podjetje Literal, ki so ga ustanovili prvotni tvorci Mat' Kurje.

Direktor Eona, Zoran Thaler, trdi, da ne mislijo komercializirati Mat' Kurje, torej naj bi na njeni spletni strani ne videli reklamnih pasic in podobne navlake. Eon si od skrbništva nad Mat' Kurjo obeta predvsem, da bo pridobil na ugledu.

http://www.ijs.si/slo/new/

http://www.matkurja.org/

http://www.uvi.si/uvi/

http://www.ijs.si/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji