Objavljeno: 11.3.2001

Novi Cyrix že na CeBitu

Via Technologies napoveduje predstavitev izboljšane različice procesorja Cyrix III na marčevskem sejmu CeBit v Hannovru. Jedro procesorja, ki so ga razvijali pod delovnim imenom Samuel II ali C5B, ima vgrajen 64 KB drugostopenjski in 128 KB prvostopenjski predpomnilnik, prednje vodilo pa deluje s hitrostjo 100 ali 133 MHz. Samuel II pozna tudi razširjena nabora ukazov MMX in 3DNow.

Izdelan je v 0,15-mikronski tehnologiji, zato je manjši od dosedanjega procesorja Cyrix III, ki je narejen v 0,18-mikronski tehnologiji. S tem so zmanjšali stroške proizvodnje, procesor pa bo lahko deloval pod napetostjo 1,5 volta, zato se bo manj segreval. Čeprav cena še ni znana, je procesor namenjen vgradnji v cenejše računalnike.

Sredi leta Via načrtuje predstavitev naslednika, ki ga razvijajo pod delovnim imenom Ezra ali C5C. Narejen bo v 0,13-mikronski tehnologiji, deloval pa bo s taktom od 750 MHz do 950 MHz, do konca leta pa naj bi dosegel tudi hitrost 1 GHz.

Načrtov pa s tem še ni konec. Naslednik Ezre bo C5X, ki bo imel 256 KB drugostopenjski predpomnilnik in bo deloval s hitrostjo do 1,2 GHz. Še letos naj bi Via predstavila tudi Matthew, ki bo v enem čipu združeval procesor Cyrix III in grafično kartico Savage 4.

http://www.via.com.tw

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji